Sum pieczony z jabłkami. Duet wielce wyborny!

 

Tę pieczoną rybę z jabłkami podaję na obiad lub jako ciepłą przystawkę na większe okazje.To jedno z moich ulubionych dań z rybą w roli głównej. Delikatne i soczyste mięso suma w połączeniu ze słodyczą jabłek daje niesamowicie pyszny efekt. Charakteru dodaje mu spora ilość pieprzu, a masło aksamitności. Mogłabym jeść i jeść!
Poza tym ten pyszny duet ryby z jabłkiem można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do biura lub na wyjazd. Na zimno smakuje równie wybornie. Delektujcie się!

 

 

Sum pieczony z jabłkami
1 kg filetów z suma
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki masła klarowanego + 2 do zapiekania
sól i pieprz
2 jabłka Grójeckie
1 łyżka masła klarowanego

Filet z suma myjemy i kroimy na porcje. Osuszamy papierowym ręcznikiem, posypujemy sola i pieprzem i obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy rybę z obu stron. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Rybę przekładamy do naczynia do zapiekania. Na tej samej patelni obsmażamy na rumiano jabłka pokrojone na plastry – ze skórką, bez gniazd nasiennych. Przekładamy nimi porcje ryby. Posypujemy solą i pieprzem i dodajemy masło – układamy na rybie . Zapiekamy 20 minut. Podajemy ze świeżą bagietką lub z warzywami.

 

16 thoughts on “Sum pieczony z jabłkami. Duet wielce wyborny!

  1. Iście królewskie danie. Mniam. Uwielbiam. Dziś na obiad mam filety z sandacza. zrobię podobnie:-)

  2. o jejku, rozpływam się na taką rybką!

  3. You did a great research about the product and really loved reading it. I must say I’ve no idea about this post before and not even heard that word. While i’m writing this i am using buffer and hoot suite to monitor my social media’s. Both are good by the way I’ve to admit. I’m thinking to try to will share my feedback after trying it.

  4. Sum mi się tak pozytywnie skojarzył.
    Wieki nie jadłam.
    Pora sobie przypomnieć smak tej wspaniałej ryby.
    Dzięki za smakowity przepis!

  5. przepyszne musi być to danie

  6. Bardzo ciekawy przepis kochana. To musi być pyszne 🙂

  7. Łał, świetny pomysł 🙂 Wypróbuję :)Pozdrawiam

  8. Bardzo prosty przepis a efekt estetyczny jest wspaniały. Nie jestem znawcą ryb i tym chętniej wypróbuję tej propozycji. Super! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.