Drożdżowa strucla z jabłkami to ciasto na każdy sezon i na każdą okazję. Bez względu na porę dnia, okoliczności czy sezon, jabłka zawsze mają swój czas. To pyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto zadowoli największego łasucha. Polecam upiec je na weekend. Z dodatkiem herbaty, kawy i dobrego towarzystwa będzie świetnym pretekstem do miłego spędzenia czasu.
ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej
5 g suchych drożdży
80 g masła
200 ml mleka
1 jajko
50 g cukru
nadzienie
3 jabłka Grójeckie
2 łyżki cukru
skórka otarta z cytryny
masło do posmarowania ciasta
lukier
cukier puder
sok z cytryny
keksówka 30, 5 cm x 12 cm
Mąkę, cukier i drożdże wsyp do miski.
Masło rozpuść w rondelku, dolej do niego zimne mleko i wymieszaj.
Do miski/ misy robota przesiej mąkę, dodaj jajko i wlej masło z mlekiem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Głęboką patelnię postaw na ogniu, wyłóż jabłka, dodaj skórkę z cytryny i posyp je 2 łyżkami cukru. Smaż mieszając do momentu, aż cukier zrobi się gęsty, a płyn całkowicie odparuje.
Nagrzej piekarnik do 170 st .C góra/dół. Keksówkę wysmaruj masłem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt dużego prostokąta. Wyłóż podsmażone jabłka i równomiernie je rozprowadź, zostawiając wolne brzegi.
Następnie zwiń ciasto w rulon, przetnij je wzdłuż i spleć 2 kawałki na kształt warkocza.
Ciasto przełóż do keksówki i posmaruj je masłem.
Włóż struclę do nagrzanego piekarnika i piecz ją 40 – 45 minut. Wyjmij formę z ciastem na kratkę i zostaw do przestygnięcia, następnie wyjmij struclę z formy i zostaw na kratce. Polej lukrem.
Bardzo lubimy wypieki z jabłkiem. Skusimy się też w formie strucli.
Pojedztam, świetnie. Jest pyszna.
Teraz jest właśnie u nas sporo jabłek chętnie bym wykorzystała przepis na to ciasto. Musi wybornie pachnieć w trakcie i po upieczeniu
czerwonafilizanka, teraz jabłka są najlepsze. A ciasto rzeczywiście jest mega aromatyczne.
Proste ciasto ale z pewnością pyszne. Bardzo lubię wypieki z jabłkami 🙂
Wędrówki po…, tak pyszne. Chce się sięgać po kolejne porcje.
Zawsze powtarzam, że siła tkwi w prostocie – a takie nieskomplikowane domowe ciasta są tego najlepszym dowodem 🙂
Karolina, każde ciasto jest nieskomplikowane, jeżeli podchodzi się do niego z sercem.
Brzmi świetnie, jabłek mam bardzo dużo i właśnie zastanawiałam się co z nich zrobić 🙂
Miye, ta drożdżówka będzie najlepszym planem.
Jestem przekonana, że takie połączenie smaków na pewno mi zasmakuje.
Paulina, ja też jestem przekonana.