Śledzie z borowikami w oleju rzepakowym

 

 

Te doskonałe śledzie z borowikami pamiętam od zawsze. Były moim przysmakiem na rodzinnych wigiliach. Bardzo prosty przepis i tyle wspaniałych doznań. Gwarancją ich wybornego smaku są wysokiej jakości składniki. Najlepsze śledzie, szlachetne borowiki i świeży olej z pierwszego tłoczenia.
Śledziowe niebo!

 

 

500 g płatów śledzi holenderskich
500 ml mleka i wody – pół na pół
150 g mrożonych borowików
1 spora cebula
1/3 czerwonej chili
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
2 łyżki masła
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia bio

Śledzie płuczemy, wkładamy do miski i zalewamy wodą z mlekiem aby się wymoczyły. Jeżeli nie są solone, tylko je myjemy. Borowiki kładziemy na sicie i przelewamy gorącą wodą. Kiedy odciekną, kroimy je na paski. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle, dodajemy borowiki i smażymy razem jeszcze 5 minut. Dodajemy pokrojoną chili. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Wymoczone śledzie płuczemy, odcedzamy na sicie i kroimy na małe kawałki. Dodajemy je do grzybów i delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika, zalewamy olejem i kładziemy gałązkę natki. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie sa gotowe. Serwujemy z chlebem na zakwasie, wytrawnym piernikiem i zmrożoną wódką.

20 thoughts on “Śledzie z borowikami w oleju rzepakowym

  1. Kocham śledzie w każdej postaci, ale w ten sposób jeszcze nie robiłam. Bardzo ciekawy przepis i chętnie go wypróbuję

  2. Na pewno je zrobię na święta. Już sam opis zachwyca 🙂 Dziękuję Ci za przepis 🙂

  3. Aż się uśmiechnęłam, bo dziś sprzątając zamrażarkę chwycilam borowiki i pomyślałam, ze coś na Wigilię z nich zrobię. A niech to, już mi dałaś pomysł. Ależ to musi być dobre 🙂

  4. Wędrówki po kuchni

    Ja śledzie jem w sumie raz w roku, kiedy najdzie mnie ochota, ale na swiątecznym stole muszą być obowiązkowo. Twoje wyglądają mega apetycznie

  5. Muszę podesłać mamie, ona lubi takie przepisy. Myślę, że jej się spodoba. Poza tym jest fanką śledzi, więc na pewno wypróbuje.

  6. bardzo fajne śledzie

  7. lubie sledzie i od czasu do czasu zjem, jak kupię 😛
    Sama raczej nie robie 😉

  8. Bardzo lubię śledzie, a już z grzybami to w ogóle numer jeden 🙂

  9. Coś czuję, że to i u mnie będzie hit, dziękuję za przepis!

  10. Zrobiłabym, tylko mam problem z zakupem dobrych śledzi. Te które kupowałam były tak słone, pomimo ich moczenia.

    • Retro mama, to może ktoś kupi Ci dobre śledzie gdzieś w innym mieście?
      Z reguły jest duży wybór rodzajów i firm.

Skomentuj Otym co ważne Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.