Wieprzowinę jadamy okazjonalnie. Musi być wyjątkowej jakości i z pewnego źródła. Przywiozłam ze wsi świeże mięso i przygotowałam obiad, który nam bardzo smakował. Schab w nietradycyjnej wersji też może smakować wyśmienicie. To nic wyszukanego, ale danie warte uwagi.
2 plastry schabu na osobę
sól i pieprz
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 por sałatkowy
1 marchew
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki tymianku
4 kawałki/plasterki mozzarelli
200 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
masło klarowane do smażenia
Plastry schabu lekko rozbij tłuczkiem. Posyp z każdej strony solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Przykryj i zostaw na blacie. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Umyj warzywa. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w półplasterki. Papryki w paski.
Każdy kawałek mięsa obtocz w skrobi kukurydzianej i podsmaż do zrumienienia na klarowanym maśle. Odłóż na talerz i przykryj. Na tą samą patelnię włóż 2 łyżki masła, dodaj warzywa i smaż je około 10 minut do miękkości. Dopraw solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym ułóż schab, połóż na mięsie po kawałku mozzarelli, przykryj warstwą warzyw i połóż po 1 łyżeczce masła. Podlej bulionem i wstaw do piekarnika. Piecz 20 – 25 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami – puree, ryż, makaron i porcją świeżych warzyw – u mnie domowy colesław.
Pyszne danie. Uwielbiam takie zapiekane mięsa, chrupiąca skórka i mnóstwo smaku.
Kasiu, idealnie opisałaś ten smak.
Takie proste dania czasem najlepiej się sprawdzają. Pysznie wygląda!
Wędrówki po kuchni, to prawda, choć dla mnie prosty jest schabowy. To danie już nieco więcej pracy potrzebuje.
Wydaje się być całkiem przyjemnym i nawet bez problemowym daniem idealnym na szybki obiad, czy lunch. Lubie z dodatkami warzywnymi a ser mozarella ma sporą zawartość wapnia więc wspaniała propozycja 🙂
dziękuję Violu. Danie warte przygotowania.
Bardzo lubię dania, które nie pomijają warzyw. Wygląda swietnie!
Miye, to ważne, żeby warzywa były obecne.
Właśnie szukałam pomysłu na schab. Przepysznie wygląda. <3
Martyna, polecam gorąco.
Smakowicie wygląda to danie, chętnie bym zjadła
Anszpi, przepis jest łatwy, zachęcam do spróbowania swoich sił w kuchni.
Wygląda bardzo apetycznie, idealne danie np. na rodzinny obiad. 🙂
Ewelino, to jest dobra propozycja na każdą okazję.