Czerwcowe smaki, to przede wszystkim truskawki, które nieustannie zapraszam do swojej kuchni. Świeże lubię najbardziej i żadne truskawkowe przetwory już mi tak nie smakują.
Truskawki w sałatce, która jest u nas hitem czerwca, bardzo nam pasują do wszystkiego – pieczonej ryby, piersi kaczki, steków z grilla, a nawet solo.
Czerwcowa sałatka z truskawkami
sos
3 łyżki oliwy EV
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu akacjowego
szczypta soli i pieprzu
Wymieszaj wszystkie składniki w słoiku, odstaw.
sałatka
200 g dojrzałych truskawek
1 malinowy pomidor
1 gałązka pomidorów koktajlowych
1 szklanka kostek arbuza bez pestek
1 zielony ogórek
liście mięty
świeży koper
Umyj na durszlaku pomidory, ogórek i truskawki. Osusz na ręczniku papierowym. Pomidor malinowy pokrój na ósemki i połóż na półmisku. Dodaj ogórek pokrojony na plasterki, pomidory koktajlowe pokrojone na pół, kostki arbuza i pokrojone truskawki. Polej sosem, udekoruj świeżym koprem i liśćmi mięty.
Ciekawe mieszanie smakow – bardzo czerwcowo! Piekny kolor salatki 🙂 Chetnie przygotujemy.
Aniu, delektujcie się czerwcowymi truskawkami w tej sałatce.
Świetne połączenie. Doskonały pomysł na letni czas. Ach te truskawki …
Aneto, jest pysznie i letnio. Ta sałatka ma moc.
Bardzo lubie przepisy – sa kreatywne i smaczne – goraco polecam!
Bilingual, korzystaj z nich zatem.