Sałatka z truskawek, arbuza, pomidorów… Czerwcowe smaki

 

Czerwcowe smaki, to przede wszystkim truskawki, które nieustannie zapraszam do swojej kuchni. Świeże lubię najbardziej i żadne truskawkowe przetwory już mi tak nie smakują.
Truskawki w sałatce, która jest u nas hitem czerwca, bardzo nam pasują do wszystkiego – pieczonej ryby, piersi kaczki, steków z grilla, a nawet solo.

 

 

Czerwcowa sałatka z truskawkami

sos
3 łyżki oliwy EV
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu akacjowego
szczypta soli i pieprzu

Wymieszaj wszystkie składniki w słoiku, odstaw.

sałatka
200 g dojrzałych truskawek
1 malinowy pomidor
1 gałązka pomidorów koktajlowych
1 szklanka kostek arbuza bez pestek
1 zielony ogórek
liście mięty
świeży koper

Umyj na durszlaku pomidory, ogórek i truskawki. Osusz na ręczniku papierowym. Pomidor malinowy pokrój na ósemki i połóż na półmisku. Dodaj ogórek pokrojony na plasterki, pomidory koktajlowe pokrojone na pół, kostki arbuza i pokrojone truskawki. Polej sosem, udekoruj świeżym koprem i liśćmi mięty.

6 thoughts on “Sałatka z truskawek, arbuza, pomidorów… Czerwcowe smaki

  1. Ciekawe mieszanie smakow – bardzo czerwcowo! Piekny kolor salatki 🙂 Chetnie przygotujemy.

  2. Świetne połączenie. Doskonały pomysł na letni czas. Ach te truskawki …

  3. Bardzo lubie przepisy – sa kreatywne i smaczne – goraco polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *