Sałatka z jabłkiem, kiełkami i parmezanem. A kysz listopadzie!

 

 

Ziemię opanowała szarość. Depresyjna i dekadencka listopadowa rzeczywistość. O szesnastej czuję się tak, jakby wybiła dwudziesta, a o dwudziestej z niedowierzaniem sprawdzam dwa razy godzinę, bo uważam, że to już środek nocy… Dni są zbyt krótkie, a wieczory o wiele za długie.
Poszukuję kolorów, soczystych smaków i słońca! Paznokcie maluję na pomarańczowo, a na talerzu układam kolorową sałatkę. A kysz listopadzie!

 

 

1 Jabłko Grójeckie
1 sałata rzymska mini
2 liście radicchio
2 łyżki kiełków rzodkiewki
tarty Parmezan

sos
1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu

Liście sałat odrywamy od główki i myjemy na sicie. Parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowujemy sos – do naczynia wlewamy olej, sok z cytryny, miód i musztardę. Mieszamy aby powstała jednolity sos. Doprawiamy solą i pieprzem i znowu mieszamy.  Odstawiamy. Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy na grube plastry. Na talerzu układamy liście sałat, jabłko, kiełki. Polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

38 thoughts on “Sałatka z jabłkiem, kiełkami i parmezanem. A kysz listopadzie!

  1. No rzeczywiście sałatka jest iście wiosenna 🙂 Piękna i aż do schrupania. Chętnie będę robić, bo takie smaki uwielbiam 😀

  2. już zaraz koniec listopada 🙂 Miło go żegnać z taką sałatką:)

  3. idealny sposób na te szarości!!

  4. W sumie taką sałatką można se nastrój poprawić. Tak niewiele a tak pozytywnie działa:-)

  5. To wygląda tak łanie, że szkoda byłoby mi zjeść:)
    Od niedawana dopiero zaczęłam przekonywać się do łączenia smaków słodkiego ze słonym. Polubiłam w ten sposób ser lazur z winogronem, gruszkę z parmezanem i orzechami. Chyba czas na jabłko z parmezanem:)

  6. Sałatka samo zdrowie 🙂 Listopad jak dla mnie był pod dobrą gwiazdą w życiu osobistym 🙂

  7. Listopad nie jest taki zły, żeby zaraz “a kysz”, ale sałatka wygląda wspaniale, podejrzewam, że w każdym miesiącu będzie równie smaczna i wartościowa.

    • Iwona, dla mnie jest!
      Umilam go sobie na różny sposób. Nie znasz pojęcia – depresja klimatyczna?
      Sałatka natomiast może być na każdy czas. Dla mnie najlepsza jest na teraz!

  8. jak u ciebie kolorowo Aniu

  9. Wspaniałe pyszności idealne do pracy

  10. Sałatka jest dobra na wszystko,, a połączenie jabłka z Parmezan to świetny pomysł

  11. Jak pięknie, jak kolorowo i jak apetyczne 🙂 sałatka wygląda obłędnie a że ja jestem sałatkowy i kocham wszystko co zielone to zabieram przepis 🙂 dziękuję 🙂

  12. Uwielbiam takie sałatki nie dość, że smaczne to jeszcze łatwe do zrobienia 😉

  13. Gdyby nie parmezan to bym chętnie spróbowała, ale pomysł super według mnie. Może zaproponuję partnerowi 😀

  14. No i taka kolorowa sałatka może odgonić jesienne smuteczki. Na pewno zrobię. Bardzo mi sie spodobała , a jej smak prawie poczułam.

  15. Wygląda cudnie 🙂 Chętnie sprawdzę jak smakuje i zrobię jutro 🙂

  16. Sałatka idealna na obecną aurę za oknem 🙂 doda nam witamin i poprawi humor! Bardzo podoba mi się dodatek jabłek <3

Skomentuj Olga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.