Sałatka Waldorf. Sezonowo od A do M

 

 

Jabłko z selerem i majonezem. Oto cały sekret słynnej na całym świecie sałatki Waldorf, którą obecnie można spotkać w każdym nowojorskim supermarkecie.
A wszystko zaczęło się dokładnie 9 marca 1893 roku, kiedy to na Manhattanie otwarto Waldorf Astoria Hotel. Miejsce słynące z luksusu, pięknej architektury i znakomitej kuchni.
Od pierwszego dnia funkcjonowania hotelu, szefem restauracji został Szwajcar Oscar Tschirky, który w dzień otwarcia Waldorf Astoria Hotel podał po raz pierwszy sałatkę Waldorf. Tego wieczoru zachwyt nad sałatką wyraziło 500 gości.
Oryginalny przepis, zamieszczony przez Oscara Tschirky’ego w wydanej w 1896 roku,  The Cookbook by Oscar of the Waldorf, to trzy składniki sałatki: jabłka i seler pokrojone w kostkę i wymieszane z dobrym majonezem.
Po kilku latach nieznany, ale nie mniej genialny kucharz uzupełnił kompozycję mistrza Tschirky’ego o winogrona i posiekane orzechy włoskie.
Potem skład sałatki zaczął ewaluować i obecnie niektórzy dodają do niej kurczaka i liście sałaty.
U mnie klasyczna wersja słynnej Waldorf Astoria Salad.

 

 

1 mały korzeń selera
1 jabłko
3 łyżki domowego majonezu
1 szklanka ciemnych winogron bez pestek
1 łyżka rodzynek – opcjonalnie
1 łyżka cytryny
1 orzech włoski
ewentualnie sól i pieprz

Jeżeli dodajesz rodzynki, namocz je w wodzie. Obierz korzeń selera ze skóry, pokrój go na cienkie paski, włóż do miski i wymieszaj z sokiem z cytryny. Umyj jabłko, odrzuć gniazdo nasienne i pokrój w paski lub grubszą kostkę. Dodaj do selera i wymieszaj – dzięki cytrynie zachowają jasny kolor. Teraz dodaj umyte winogrona, ewentualnie odcedzone rodzynki i pokruszony orzech włoski. Wymieszaj z domowym majonezem i podaj.

Korzenie i bulwy – to temat marcowego spotkania z Konwaliami w kuchni. Koniecznie zajrzyjcie po przepis.

28 thoughts on “Sałatka Waldorf. Sezonowo od A do M

  1. Pysznie!
    Podkradam porcję i chrupię z przyjemnością. 🙂
    Dziękuję za ten marcowy czas.

  2. Ciekawa historia, proste połączenia da nieśmiertelne,

  3. Chyba nigdy jeszcze nie jadłam tej sałatki i chętnie to zmienię.

  4. Szkoda, że majonez ostatnio u mnie odpada, sałatka kusząco się prezentuje.

  5. Doskonałość w każdym kęsie, dzisiaj zagości na naszym stole 🙂

  6. Prosta w wykonaniu, a taka przepyszna!

  7. Wędrówki po kuchni

    Sałatki uwielbiam! Tą również dobrze znam i lubię 🙂

  8. Wygląda pysznie. Nigdy wcześniej nie słyszałam o takiej sałatce. Będę musiała spróbować

  9. piękny klasyk

  10. Nie pozostaje nic tylko próbować.

  11. Ciekawe połączenie smaków. Ja chętnie spróbuję. 🙂
    Pozdrawiam

  12. Smakowicie, lubię właściwie każdą wersję!
    Podkradam miseczkę 🙂

  13. Pierwszy raz słyszę o tej sałatce, ale przyznaje, że nie przepadam za takimi połączeniami smakowymi. 😉

  14. Sałatka jest pyszna więc polecam każdemu, kto jeszcze nie próbował

Skomentuj Cztery Fajery - blog kulinarny Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.