Risotto ze szparagami i wiosennym zielskiem. Majowo…

 

Majowy weekend jest tak pojemny czasowo, że z łatwością udało nam się podzielić go na dwa. Epizod podlaski i epizod domowy. Podlasie jak zawsze cudownie rustykalne i w przyjacielskim gronie.
Morze wspomnień, opowieści, wieczorów na ganku przy świecach i nocy pod gwiazdami.
Piesze wycieczki po podlaskich łąkach i lasach gdzie cisza i spokój przerywane są jedynie ptasimi dźwiękami. Wieś jest ostatnim punktem na mapie i dalej już kończy się droga…

Domowy czas natomiast leniwie płynie na tarasie. Zachłannie czytane książki odłożone na majowy weekend, winne degustacje i ulubione jedzenie. Na stole rządzą szparagi od śniadania do wieczora.
Przywiezione rankiem prosto z pola z młodym majowym zielskiem.
Majowo…

 


 

Kiedy połączymy ryż do risotto i ziarno farro uzyskamy ciekawe połączenie dwóch wspaniałych zbóż. Risotto będzie smakowało bardziej rustykalnie, a jednocześnie wyjątkowo wyszukanie. Zamiast liści musztardowca i rzeżuchy ogrodowej można dodać swoje ulubione.

Majowe risotto z farro, szparagami i młodym zielskiem
100 g farro
100 g ryżu arborio
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy EV
2 łyżki masła
150 ml białego wytrawnego wina + do podania
morska sól i pieprz do smaku
150 g startego parmezanu
2 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka szczypiorku
garść liści musztardowca i rzeżuchy ogrodowej
200 g zielonych szparagów
800 ml bulionu z warzyw

Farro wypłucz na sicie i ugotuj w garnku ok. 20 minut. Przelej na sito. Przygotuj szparagi – odłam je – górną część odłóż, a odłamane końcówki przytnij i pokrój na kawałki. Musztardowiec i rzeżuchę opłucz i połóż do suszenia na papierowym ręczniku. Szalotki i czosnek posiekaj. Bulion podgrzej.
Na dużą patelnie wylej oliwę, wsyp czosnek i szalotki i smaż aż staną się przezroczyste. Dodaj farro i ryż i podgrzewaj mieszając ok 5 minut. Wlej wino i zamieszaj, poczekaj aż ziarna je wchłoną. Dodaj listki tymianku. Zacznij dolewać porcjami bulion, mieszając. wrzuć pokrojone łodygi szparagów, mieszaj i dolewaj bulion. Krótko przed końcem gotowania dodaj główki szparagów i kolejną porcję bulionu. Delikatnie mieszaj i dodaj musztardowiec i rzeżuchę. Wlej ostatnią porcję bulionu i masło. Mieszaj i dodaj część parmezanu. Wymieszaj. Rozłóż na podgrzane talerze. Posyp szczypiorkiem, parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

39 thoughts on “Risotto ze szparagami i wiosennym zielskiem. Majowo…

  1. marcepanowy kącik

    Podoba mi się pomysł na Twoje risotto. Całkiem zdrowo wygląda 🙂

  2. Super, lekki i przyjemny obiadek! 🙂

  3. Teraz w sezonie mogłabym codziennie zajadać szparagi, więc to danie bardzo mi się podoba 🙂

  4. Szapargi 🙂 Ten przepis znajdzie się napewno w moim zeszycie !

  5. Ale pyszna kreacja szparagów , nie dość ,że na bank pyszne to jak pięknie się prezentuje

  6. Majówka mogłaby nigdy nie kończyć się. Człowiek ma więcej czasu na oddech i delektowanie się naturą. O pysznościach “zza kuchennych drzwi” już nawet nie wspomnę 😉

    • Post Author Amber

      Małgosiu, wszystko co dobre szybko się kończy…
      Ale dobre emocje zawsze zostają.
      A jesteśmy tym co jemy!

  7. A ja właśnie kupiłam dziś szparagi i zastanawiałam się, co z nich mogę pysznego przygotować! Już wiem! 😀

  8. Za risottem nie przepadam, ale To prezentuje się wyśmienicie, może się przekonam 🙂

  9. Za risottem nie przepadam, ale To prezentuje się wyśmienicie, może się przekonam 🙂 namowiłaś mnie

  10. Majowo, sielsko, pysznie 🙂

  11. Szparagi, wiosenne zielsko, wchodzę w to! Ostatnio smakuje mi najbardziej to co jest mega zielone i soczyste. Wiosna!

  12. Szparagów nigdy dość! A z musztardowcem musza się świetnie zgrywać!

  13. Wstyd się przyznać, nigdy nie słyszałam o farro..

  14. Pyszne danie! 🙂 nigdy nie jadlam farro wie chętnie w końcu je spróbuje 🙂 zapisuję zatem Twoj przepis 🙂

  15. Chociaz risotto nie jest dla mnie daniem numer 1 to twoje tak zachecajaco wyglada, że na pewno skusilabym sie. Przede wszystkim ze wzgledu na szparagi, je akurat uwielbiam!

  16. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Aniu -pyszności serwujesz 🙂 W takiej wersji rosotto szparagowego nigdy nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie

  17. Pyszne risotto, z super dodatkami – mniam! 🙂

  18. Zielsko przede wszystkim! No brałabym porcyjkę na siebie ,by cieszyć się jak najdłużej tym co dobre!

  19. Na Podlasiu nigdy nie byłam;-( A risotto rustykalne biorę w ciemno:-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      Podlasie to magiczne miejsca! Jedyne naturalne chyba już u nas.
      Risotto niech Ci smakuje.

  20. Uwielbiam ten szparagowo – majowy czas!
    Pysznie bardzo!

Skomentuj Karola Buszujwkuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.