Pychotka. Proste ciasto z jabłkami i bananami

 

Proste i pyszne ciasto. Aromatyczne i wilgotne dzięki jabłkom i bananom. Świetny deser na rodzinne spotkanie , pogaduszki z koleżankami czy jako przekąska do zabrania na wynos.  Nas całkowicie wciągnęło i nie mogliśmy się powstrzymać…

przepis z bloga Izy mniam-mniam.com.pl z moimi zmianami

1,5 szklanki mąki orkiszowej T550
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jabłka
2 banany

 

 

Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia. Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.  Wlewamy przestudzone masło.

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Tak samo robimy z bananami.

Do tortownicy (u mnie 19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy połowę ciasta, układamy owoce, posypujemy  rodzynkami. Wylewamy pozostałą część ciasta.

Pieczemy około 40 min w 180 st. C.

Współpraca z Jabłka Grójeckie.

10 thoughts on “Pychotka. Proste ciasto z jabłkami i bananami

  1. Mam w domu jabłka i banany. Jestem przekonana, że to połączenie będzie genialne.

  2. Z przyjemnością mogę potwierdzić, że ten wypiek ma naprawdę wspaniały Snake!

  3. Dziś mam już dwa ciacha, które wczoraj robiłam – choć robiłam ciacha bez pieczenia. Ale może na przyszły weekend wykorzystam Twój przepis 🙂

  4. Prawdziwa siła tkwi w prostocie – a takie ciasta najbardziej kojarzą mi się że smakami dzieciństwa.

  5. Lubię ciasta i to też bym spróbowała 🙂 ciekawe połączenie, może na weekend je zrobię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.