Puszyste placki twarogowe. Zimowe śniadanie

 

Śniadanie. Wyjątkowy posiłek, który jest dla nas przyjemnością, dobrym początkiem dnia i okazją do zebrania całej energii potrzebnej do pracy. Rano zawsze jadamy nieśpiesznie, celebrując każdą chwilę i delektując się ulubionym jedzeniem. Dzisiaj jedliśmy pyszne placki z twarogiem, który nie wiadomo dlaczego samotnie został w lodówce. Jeszcze kilka innych dodatków i było wyjątkowo pysznie.

 

 

250 g półtłustego twarogu
3 jajka
50 g mąki orkiszowej tortowej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
masło klarowane do smażenia

do podania
banan
konfitura z czarnego bzu
śmietanka kokosowa
liście melisy cytrynowej

Jajka dokładnie umyj. Oddziel białka od żółtek. Włóż do miski twaróg, dodaj żółtka i dokładnie rozgnieć ser widelcem. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy z twarogiem. Wymieszaj delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzej masło, nakładaj porcje ciasta formując placki – smażę je w specjalnych obręczach, aby były równe i wysokie. Smaż po obu stronach do delikatnego zarumienienia. Wykładaj na talerze. Obok podaj śmietankę, konfitury i udekoruj liśćmi melisy.

18 thoughts on “Puszyste placki twarogowe. Zimowe śniadanie

  1. Te placuszki wyglądają przepysznie! Nie ma u nas niestety takiego twarogu, ale może sama spróbuję zrobić. Uwielbiam takie szybkie I smaczne przepisy na pyszne śniadanka 🙂

  2. Przepysznie wyglądają!!! 🙂

  3. Wyglądaj bardzo smakowicie, chętnie się poczęstuję, najlepiej podwójną porcją takich placuszków

  4. Wyglądają przepysznie! Chętnie wypróbuję Twój przepis, bo jeszcze nie robiłam takich placków.

  5. No i jutro będą na śniadanie 🙂 my z tych mącznych jesteśmy, a jeszcze jak coś na słodko to uwielbiamy 🙂 dzięki Aniu za kolejny fajny przepis 🙂

  6. Przepięknie wyglądają i z tego co widzę są banalnie proste do wykonania i oczywiście wiemy co jemy. Dodatki do takich placuszków są fantastyczne kropka właściwie to może być każdy dodatek możemy polać je miodem i posypać orzechami Zgadza się? Ale póki co porywam Twój talerz!

    • Kasiu, tak, proste i możemy dodawać to co lubimy.
      Orzechów nie mogę jeść, więc u mnie nigdy ich nie będzie.

  7. Przepyszne śniadanie:-) My niestety tylko w weekendy możemy pozwolić sobie na takie niespieszne śniadanie…

  8. Wspaniała propozycja na królewskie śniadanie, zdecydowanie idealna na mój weekend. Wtedy zwyczajnie mam więcej czasu o poranku, tak więc znowu coś od Ciebie wędruje do kolekcji.

  9. Moje córeczki uwielbiają wszystkiego typu placki 🙂 Zaciekawiłaś mnie tymi obręczami 😀

    • Marzena, w takim razie przygotuj im te z twarogiem.
      Obręcze są do smażenia równych jajek sadzonych, formowania tatara, itp. Są bardzo popularne.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.