Precle z kwietniowej Piekarni! #zostańwdomuiupiecz

 

 

Kwiecień kwitnie w moim sercu! Postanowiłam okopać sie pozytywnymi emocjami i kolorami wiosny. Mój taras i ogródek atakują kwiatami. W domu wazony tulipanów i frezji. To działania z serii wspieramy lokalnych ogrodników. Na parapecie dołączyły z kwitnieniem moje dwa osobiste Hiperastrum.
A w piekarniku codziennie kwitną nowe wypieki!
Nasza Piekarnia działa niezależnie od wirusa na zewnątrz i nic nas nie powstrzyma od wirtualnych spotkań. Jak Wasze kwietniowe precle? Moje cudownie się upiekły i zostały zjedzone zanim skończyłam ten wpis!

 

 

Precle
oryginalny przepis  Salt&Baker.
8 – 9  precli

1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 1/4 łyżeczki drożdży instant
2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej ( u mnie 1,5 szklanki pszennej T450 i 1 szklanka orkiszowej T550)
1 łyżeczka soli
1 łyżka niesolonego masła zmiękczonego

1 1/2 szklanki wody
3 łyżki sody oczyszczonej

do posypania precli wykorzystałam – wędzoną sól w płatkach Maldon, rozmaryn i czarny sezam

W misce miksera połącz za pomocą haka do ciasta ciepłą wodę, cukier i drożdże. Pozostaw tę mieszaninę na 5 minut.
Po 5 minutach dodaj 1 szklankę mąki, sól i masło. Mieszaj aż do połączenia.
Dodaj pozostałą mąkę. Wyrabiaj ciasto przez 5-6 minut na niskiej i średniej prędkości. Ciasto będzie miękkie i gładkie. Lekko posmaruj olejem dużą miskę, włóż ciasto do miski (odwróć , aby wierzch był lekko pokryty olejem), a następnie przykryj miskę folią i pozostaw na 30 minut.
Kiedy ciasto jest prawie gotowe, zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zestaw wodę z ognia. Dodaj sodę oczyszczoną i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Przenieś mieszaninę wody do płaskiego naczynia. Odstaw mieszaninę na bok do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
Przenieś ciasto na precle na czystą powierzchnię roboczą. Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Rozwałkuj ciasto na linę o długości 60 cm. Przekręć linę do kształtu precla.
Umieść 2-3 precle w kąpieli z sodą. Polej łyżkę mieszanki na każdy precel. Pozostaw precle w sodowej kąpieli na 2 minuty. Po 2 minutach przenieś precle do przygotowanej blachy do pieczenia. Zanurzaj po kolei wszystkie precle w wodzie z sodą. Posyp je gruboziarnistą solą.
Pozostaw precle na blasze do pieczenia przez 10 minut. Piecz przez 8-9 minut lub do złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i posmaruj każdy stopionym masłem.

  • Przeliczenie drożdży suchych na  łyżeczki i na świeże drożdże:

7 g suchych drożdzy to 2 łyżeczki = 25 g  świeżych drożdży

 

 

Precle na blogach:
Akacjowy blog
Gotuj zdrowo kolorowo
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i w ogrodzie
Zacisze kuchenne

40 thoughts on “Precle z kwietniowej Piekarni! #zostańwdomuiupiecz

  1. Precle na dobre myśli, chwile i mile spędzony czas!
    Twoje wspaniale upieczone, to był fantastyczny pomysł.
    Najlepszego 🙂

  2. Te precle to strzał w 10, są pyszne. Dzięki Aniu za wspaniały pomysł. Strach powtarzać, bo te poszły raz dwa 😀
    https://akacjowyblog.blogspot.com/2020/04/miekkie-domowe-precle.html

  3. Aniu chyba znów wylądował komentarz w spamie

  4. Piękne precle Aniu i pięknie się upiekły 🙂
    Koronwirus nie pokona naszej piekarni 🙂
    Moje precle: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2020/04/precle.html

  5. Aniu, to był doskonały wypiek. Dziękuję za mile spędzony wspólny czas. A Twoje jak malowane. Chciałoby się sięgnąć po nie:-)

  6. Precle rewelacyjne, jutro piekę z podwójnej porcji.
    Dzięki Amber za wspólne pieczenie, czekałam z niecierpliwością na ten dzień,
    Niech nam się piecze!!!!!!

    • Basiu,
      u mnie kolejnym razem będzie podwójna porcja ciasta!
      Cieszę się, że Piekarnia jest wyczekanym przez Ciebie czasem.
      Do majowego pieczenia.

  7. Aniu, dziękuję za świetny wybór. Precle upieczone, oto link do wypieku
    https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2020/04/precle.html

  8. Wspaniałe są Twoje precle: zakręcenia,złoty kolor i różne posypki.. Dziękuję za przepis i za wspólne #zostańwdomuipiecz.

  9. Super wypiek 🙂 Jeszcze raz dziękuję za taką propozycję na kwiecień. Tutaj moje:
    https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2020/04/precle-w-kwietniowej-piekarni.html

  10. Raju! Ale kusisz! Wyglądają przepysznie! Już słyszę jak chrupią! Gdyby nie późna pora to już bym śmigała do kuchni je robić 🙂

  11. Już wyobrażam sobie smak precli z wędzoną solą, następnym razem i ja posypię taką solą 🙂 Dziękuje za wspólne wypiekanie i czekam na kolejne wyszukane pomysły 🙂

  12. chodzą za mną takie precle!

  13. Oświadczam, że zdjęcia zostały zjedzone-)
    U mnie można w sklepie kupić, ale one nigdy nie będą takie, jak domowe.
    Są bardzo popularne w rejonie, gdzie mieszkam.
    Wyglądają cudownie. Już wyobrażam sobie ich smak.
    Jak nie lubię pichcenia i babrania się w mące, to chyba się skuszę na upieczenie precli.
    Dodałaś mi inspiracji!!
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Irena, wspaniale!
      Wiele razy jadłam takie w Niemczech. Moja córka studiowała w Bawarii.
      Ale te domowe to zupełnie inna bajka.
      Polecam się pobabrać w mące!

  14. Nigdy nie robiłam sama precli, a widać, że to wcale nie jest trudne 🙂

  15. A ile świeżych drożdzy tu wykorzystać? 🙂

  16. Super przepis (jak zwykle)! Zapisuje i liczę że wyjdzie mi podobny efekt końcowy

  17. Nigdy nie piekłam precli. Czas to zmienić!

Skomentuj Basia - Moja Akademia Smaku Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.