Pomidorki mini marynowane we włoskim sosie sałatkowym

 

Podstawą marynaty jest tutaj włoski sos sałatkowy. Jak wiadomo sosy nie są samodzielnym daniem, ale ich rola jest nie do przecenienia, są bowiem niezwykle istotnym dodatkiem, często decydującym o atrakcyjności dania lub sałatki. Ten sos świetnie sprawdzi się do wszystkich sałatek w śródziemnomorskim stylu – lekkich, złożonych z sałat, do warzyw gotowanych, pieczonych i podawanych na surowo, do ryb i do pieczonego drobiu oraz jako antipasti.
Przygotowując ostatnio ten sos, postanowiłam zamarynować w nim mini pomidorki, które idealnie smakują także jako dodatek do obiadu, do grilla i z grzankami. Spróbujcie sami.

 

 

Włoski sos sałatkowy

150 ml dobrej oliwy o delikatnym smaku
2 łyżki octu z czerwonego wina lub owocowego
1 łyżka wody
2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżki drobno startego parmezanu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz

Do kielicha blendera wlewamy ocet, sok z cytryny i wodę. Dodajemy posiekany czosnek, szczyptę soli i pieprzu, miód i suszone zioła. Miksujemy. Następnie dodajemy starty parmezan i wszystko razem dokładnie miksujemy. Wlewamy oliwę i znowu miksujemy, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy go ewentualnie solą i pieprzem i znowu miksujemy. Przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki, aby smaki się połączyły. Przechowujemy w lodówce do 6 dni.

 

 

Marynowane mini pomidorki w sosie włoskim

dojrzałe pomidorki mini
1 szklanka sosu włoskiego

Pomidorki obrywamy z gałązek, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy na połówki i układamy w wyparzonym słoiku. Zalewamy włoskim sosem. Odstawiamy co najmniej na noc.

39 thoughts on “Pomidorki mini marynowane we włoskim sosie sałatkowym

  1. Bardzo dobry pomysł żeby wykorzystać sos jako marynatę. Takie pomidorki muszą być przepyszne

  2. Bardzo podoba mi się ten sposób na marynowane pomidorki, taki pomidorowy dodatek to idealny pomysł na lekki posiłek. Pozdrawiam

  3. Super pomysł – chętnie skorzystam 🙂

  4. Papierowa Łowczyni

    Czyli sam sos 6 dni w lodówce, a dopiero potem możemy w nim zamarynować pomidorki, dobrze zrozumiałam? I jeszcze jedno pytanie, czy ogórki lub cukinię też można w nim marynować? Jestem bardzo zaintrygowana owym sosem i już mam ochotę z nim kombinować 😉

    • Post Author Amber

      Papierowa Łowczyni, nie – sam sos można przechowywać w lodówce do 6 dni. Pomidorki można marynować w nim od razu.
      Innych warzyw w nim nie marynowałam, więc eksperymentuj.

  5. O, takie pomidorki wygladaja bardzo smakowicie! 🙂

  6. Super pomysł na wykorzystanie sosu jako marynaty. Pomidorki wyglądają bardzo apetycznie. A w ogóle i sam sos musi być pyszny 🙂
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

  7. Świetny pomysł, u nas pomidorki koktajlowe obrodziły jak szalone. Wykorzystam z miła chęcią 🙂

  8. Z dodatkiem parmezanu, mmm pysznie 🙂 Bardzo mnie zaintrygowałaś też tymi zamarynowanymi pomidorkami. Sprawdzę i przetestuję przy najbliższej okazji.

  9. Lubię takie małe pomidorki koktajlowe, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, aby je marynować w sosie. Sam sos znakomity, składniki, jakie lubię. Postaram się też eksperymentować z innymi warzywami. Ten włoski sos dla mnie idealny. Ile ja mam od Ciebie inspiracji kulinarnych, miło do Ciebie zaglądać Aniu 🙂

    • Post Author Amber

      Irenko, ten sos z pomidorkami mini robi pyszną robotę. Odkryłam to przypadkowo.
      Pyszne są nawet położone na bagietkę lub grzankę.

  10. To prawda co piszesz, sos jest kwintesencją smaku danej potrawy. Ja uwielbiam sosy jako dodatki i tez podobny robie do pidorkow i nie tylko 🙂

  11. Oj tak, zgadzam się w stu procentach, to sos jest kwintesencją smaku. Pmidorki wyglądają pysznie I jestem pewna, że tak samo smakują. Chętnie wypróbuję, bo uwielbiam kychnię włoską.

  12. Fajny przepis. Ja w podobny sposób robię paprykę pieczoną ale pomidorki jeszcze nie. .

  13. Zdecydowanie mam ochotę przetestować ten sos. Zwłaszcza, że kuchnię włoską szczerze ubóstwiam.

  14. Świetny sos, przepis zapisuję. Do takich szybkich sałatek zawsze brakuje mi smacznego sosu. Zazwyczaj skrapiam oliwą, a teraz przyrządzę sobie smaczny sos. Pomidorki też chętnie w nim zamarynuję 🙂 nie wpadłabym na ten pomysł – dzięki 🙂

  15. Bardzo lubię pomidorki a takie koktajlowe wręcz ubóstwiam, niemal czuje się od nich uzależniona. W tym roku też wyhodowalam sobie kilka krzeczkow w ogrodzie. Taki sos będzie jak znalazl w tym sezonie a ponadto przyda się na inne okazje ,nie tylko latem.

  16. Bardzo pachnący i apetyczny zestaw. Taki sos musi wspaniale pasować do malutkich pomidorków. Szkoda, że nie da się tego specjały przechować na dłużej, bo koktajlowe pomidorki są teraz najlepsze. U mnie w tym roku obrodziły wyjątkowo 🙂

    • Post Author Amber

      Małgorzata,
      cieszę się, że choć na krótko mogę cieszyć się tymi smakami. Pomidorki robię na bieżąco, dopóki jest sezon.

  17. O jakie pysznosci, takie swojskie, w duecie z szyneczka. Az pociekla mi slinka. Pozdrawiam serdecznie Beata

  18. Uwielbiam pomidorki, zwłaszcza koktajlowe. Mile widziane na każdej kolacji czy grillu!

  19. Brzmi pysznie, Nigdy nie robiłam takich.

Skomentuj Bernadeta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.