Placek z mąką kokosową, czarną porzeczką i kruszonką. Dla Niej i dla Niego

 

Najważniejsze, że wróciło lato. To właściwie szczegół, że dom stanął do góry nogami i remont wyziera z każdego zakamarka… Ona przeciska się między pralką, stosami książek i pudłami już nie wiadomo z czym…Odreagowuje w zagraconej kuchni. On wybywa do swoich zajęć.
Weekend przynosi pewne ukojenie, bo prace remontowe zamierają, kurz nie wciska się pod pokrywki i nie słychać piłowania płytek. Cisza jakby surrealistyczna niesie się po domu…On rozkłada swoje papiery. Ona siada z kubkiem kawy.
I wtedy akurat ktoś przywozi dwie skrzynki bawolich serc i koszyk czarnych porzeczek. Taki ‚przerywnik muzyczny’. Ona zaraz zrobi miskę pomidorowej sałatki i odszypułkuje porzeczki. Pachnie ogrodem…
A potem upiecze placek z porzeczkami. Dla Niej i dla Niego.

 

 

Placek z mąką kokosową, czarną porzeczką i kruszonką

ciasto
3 duże wiejskie jaja
2 łyżki cukru trzcinowego bio
100 g mąki pszennej bio
100 g mąki kokosowej
100 g zimnego masła
szczypta soli

kruszonka
60 g mąki kokosowej
2 łyżki cukru trzcinowego bio
50 g masła

czarne porzeczki
500 g czarnych porzeczek
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru trzcinowego bio

Porzeczki obierz z szypułek i umyj. Odsącz na sicie.

W pojemniku wymieszaj składniki kruszonki. Zamknij pojemnik i wstaw go do lodówki.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C z funkcją grzania góra – dół. Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło pokrój na kawałki. Mąki wysyp na blat, dodaj sól, roztrzepane jajka i cukier. Połącz składniki i dodaj masło. Energicznie zagnieć gładkie ciasto i wstaw je do lodówki na 30 minut.

Ciastem wylep formę i podpiecz je przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw. Porzeczki wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłóż na ciasto. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz 20-30 minut do zrumienienia kruszonki. Wyjmij, wystudź i pokrój na porcje.

24 thoughts on “Placek z mąką kokosową, czarną porzeczką i kruszonką. Dla Niej i dla Niego

  1. A już myślałam, że dodałaś tylko samą kokosową ale rozumiem, że dla smaku. Ciasto na pewno pyszne. Na lato z owocami po prostu idealne!

    • Post Author Amber

      Gosiu,
      na samej mące kokosowej ciasto często się rozpada…
      A tak jest i pyszne i delikatne w smaku.
      Z czarnymi porzeczkami genialne!

  2. Bardzo apetyczne ciasto Aniu 🙂 Porzeczka w ciastach smakuje świetnie 🙂

  3. Cudo. Wygląd tego ciasta przypomina mi babcine placki z kruszonką. I dodatek mąki kokosowej jest świetnym pomysłem.
    Pozdrawiam ciepło i słonecznie 🙂

  4. Bardzo lubię to połączenie!
    Bardzo smakowite ciacho 🙂

  5. Bardzo apetyczne ciacho ❤️ Bardzo lubię kwaskowe owoce w ciastach dla przełamania słodkości 🙂

  6. Piękne zdjęcia tego placka 🙂 I fajny pomysł na wykorzystanie mąki kokosowej – gdy robię mleko kokosowe to wiórki przerabiam na mąkę. No i teraz mamy sporo owoców sezonowych, także jest z czym robić takie placki.

  7. wygląda przepysznie <3. Napewno skorzystam z tego przepisu. Dzięki !

  8. Romantyczne ciasto! Mam wszystko poza porzeczką …przepraszam mam garść smętnych czarnych jeżyn. Muszę załatwić jakiś owoc i działam!

  9. Uwielbiam mąkę kokosową, więc z chęcią spróbowałabym tego połączenia z porzeczkami 🙂

  10. A ja nie mialam pomyslow na wykorzystanie zalegającej mąki kokosowej, super ciacho. Wypróbuje na pewno 🙂

  11. Wygląda pysznie! 🙂 chętnie wypróbuję przepis 🙂 szczególnie gdy teraz tyle owoców wokoło 🙂

  12. Idealna propozycja na kawe we dwoje 😉 slodko 😉

  13. Wszystkie składniki bardzo do mnie przemawiają 🙂 pożeram wzrokiem, ach!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.