Pikle ogórkowe z lodówki. Na lato!

 

Letnie pikle, bez konieczności sterylizacji słoików i pokrywek, pasteryzowania, a potem oczekiwania na dokładne zamknięcie … Pikle na teraz – wystarczy pokroić ogórki, a ocet winny wymieszać z cukrem. Można dodać zioła lub przyprawy, zakręcić słoik i schować je w lodówce. Ten sam smak co pikli robionych na zimę, ale mniej pracy. Jeżeli lubisz, nie zwlekaj, tylko po prostu je zrób!
Uwielbiam pikle, więc kiedy zobaczyłam przepis w książce Charlotte Pike, od razu chciałam ich spróbować. Autorka podaje ciekawe pomysły na proste fermentowane potrawy do codziennego jedzenia. Wszystkie składniki są pod ręką, bo przeważnie każdy ma je w domu. Szkoda byłoby tego nie wykorzystać!

 

 

Pikle ogórkowe z lodówki
przepis z książki – klik!

3 duże ogórki ze skórką ( wykorzystałam ogórki baby bio)
1 mała biała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
6 dużych gałązek świeżego koperku
1 1/4 szklanki granulowanego cukru
2 filiżanki białego octu winnego
1 łyżeczka soli morskiej

Cienko pokrój ogórki, używając mandoliny lub ręcznej krajalnicy, jeśli ją posiadasz. Ułóż ogórki, cebulę i koperek w słoikach. Jeśli jesteś wyluzowanym domowym kucharzem , po prostu wlej ocet, cukier i sól do słoika (słoików), przykręć pokrywkę i dobrze wstrząśnij, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Nie rozpuści się całkowicie i nic nie szkodzi. Jeśli jesteś dość precyzyjnym domowym kucharzem , wymieszaj cukier, ocet i sól w dużej szklance lub misce, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Wlej mieszaninę do słoika (słoików) i przykręć pokrywkę.
Schowaj słoik (i) z piklami w lodówce na okres do 1 miesiąca – ale założymy się, że nie będą czekać tak długo. Możesz spróbować ich już po 6 godzinach, jeśli jesteś niecierpliwy, chociaż im dłużej pikle pozostają w lodówce, tym mają intensywniejszy smak. Czas 3 lub 5 dni będzie optymalnym okresem oczekiwania przed delektowaniem się piklami. W tym czasie koper dojrzeje, słodycz pozostanie zauważalna, a chrupkość ogórków będzie wyraźna.

42 thoughts on “Pikle ogórkowe z lodówki. Na lato!

  1. Pysznie, uwielbiam ogórki i gotować pozdrawiam

  2. Papierowa Łowczyni

    Ooo super ten przepis. Chętnie sama zrobię go u siebie. Uwielbiamy takie dodatki do mięs 🙂

  3. Uwielbiam takie przekąski. Szybko i bardzo smacznie:-) Często robię z marchewki i cukinii takie szybkie pikle , ale z ogórków też chętnie zrobię:-)

  4. Bardzo ciekawy przepis i już wiem co podrzucę moim rodzicom jak przyjadę do kraju 🙂

  5. Uwielbiam pikle, jestem wierną fanką i zamienię nawet zamian za schabowego 🙂 hihihih

  6. Jeszcze tego rodzaju pikli nie robiłam i jestem bardzo ciekawa jakie będą 🙂 dzięki za przepis 🙂

  7. Uwielbiam pikle pod każdą postacią zawsze robię ich duży zapas na zimę 😉

  8. A ile octu? Filiżanka ale jaka pojemność w ml?

  9. O proszę, a właśnie szukałam przepisu na ogórki 😀

  10. Jaki fajny przepis i pewnie książka ciekawa(okładka śliczna)

  11. Koniecznie muszę spróbować zrobić.

  12. Szybki sposób na dobre ogórasy 🙂
    Mniam!

  13. Bardzo fajny przepis. Wart spróbowania, aż mi chęci narobiłaś.

  14. Dla mnie mega propozycja na teraz… dziękuję 🙂

  15. Świetny pomysł 🙂 Chętnie skorzystam z przepisu, pozdrowienia 🙂

  16. O takich ogórków nie jadłam. Już wiem co będę robić w sobotę

  17. Super wpis. Oby tak dalej 🙂

  18. No proste i bomba, lecę wypróbować, dzięki

  19. Ja zrobię koniecznie Aniu, fajny pomysł, uwielbiam pikle 🙂 Dzięki 🙂

  20. Wyglądają pięknie, pikle uwielbiam więc lecę robić 🙂

Skomentuj dżemdżus Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.