Piersi kaczki z karmelizowanymi śliwkami . Obiad z patelni

 

 

Kiedy jestem w wirze pracy i obowiązków, poszukuję sprawdzonych sposobów na dobry posiłek. Zależy mi, aby był nieskomplikowany, ale smaczny i niebanalny. Wybieram wtedy dania, które mogę przygotować w jednym garnku lub patelni.
Tym razem przygotowałam go na niezwykłej patelni z linii Kohersen® Black Cube, która została wykonana z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Każdy jej element został precyzyjnie i ergonomicznie zaprojektowany, aby zapewnić doskonałą jakość i trwałość.

 

 

Co wyróżnia naczynia z linii Kohersen® Black Cube ?

* innowacyjna powierzchnia z powłoką Diamond odporna na zarysowania, przez co możemy używać metalowych sztućców. Poza tym ta powierzchnia nie absorbuje zapachów i jest odporna an działanie kwasów spożywczych

* korpus patelni składa się z trzech warstw: stal nierdzewna – aluminium – stal nierdzewna, co zapewnia szybkie i równomierne nagrzewanie powierzchni. Grube dno pozwala zmagazynować temperaturę w naczyniu, przez co gotujemy szybciej i efektywniej

* Powierzchnia Black Cube i powłoka Diamond umożliwiają smażenie i gotowanie na minimalnej ilości tłuszczu, co sprzyja zdrowemu odżywianiu.
Naczynia Kohersen nie zawierają szkodliwych dla organizmu substancji pelfluorooktanowych, stosowanych m.in. do produkcji teflonu. Substancje te przyczyniają się do problemów z tarczycą, bezpłodności, a także do powstawania nowotworów.

Warto także podkreślić, że naczynia kuchenne Kohersen® Black Cube z powloką Diamond mogą być używane do zapiekania w piekarniku do maksymalnej temperatury 260°C oraz można je bezpiecznie myć w zmywarce. Naczynia kuchenne Kohersen® są kompatybilne z większością rodzajów kuchenek dostępnych na rynku: gazową, indukcyjną, elektryczną, ceramiczną oraz halogenową.

 

 

Zapraszam więc na obiad przygotowany na patelni Kohersen® Black Cube i polecam to komfortowe danie. Zapewniam, że zadowoli każdego, kto docenia sezonową, wyborną kuchnię.

Piersi kaczki z karmelizowanymi śliwkami i konfiturą figową

2 piersi z kaczki
sól
pieprz
50 ml śliwowicy lub nalewki na śliwkach
1 łyżeczka liści tymianku

300 g śliwek węgierek bez pestek
1 łyżka konfitury figowej lub 2 figi
1 łyżka cukru muscovado
2 goździki

Piersi kaczki myję, osuszam, nacieram solą, pieprzem i posypuję tymiankiem. Wkładam do naczynia, polewam śliwowicą i przykrywam. Zostawiam do marynowania przez 2 godziny lub przez całą noc.

Na rozgrzaną patelnię wsypuję cukier, dodaję śliwki i goździki. Karmelizuję śliwki, aż zredukuje się sok o połowę, dodaję konfiturę figową i podgrzewam razem ok. 1 minutę. Zdejmuję owoce z patelni. Przecieram ją papierem kuchennym, mocno nagrzewam i kładę piersi kaczki skórą do dołu. Smażę 8 minut. Przekładam na drugą stronę i smażę jeszcze 5 minut ( jeżeli wolisz bardziej wysmażone mięso, smaż piersi po 10 minut z każdej strony). Dodaję śliwki z konfiturą figową i płyn z marynaty kaczki, podgrzewam razem 2 minuty. Mięso kaczki wyjmuję na deskę i zostawiam na 5 minut, a potem kroję na plastry. Podaję na talerzu z sosem śliwkowym i bagietką plus wino.

Jakie wino do kaczej piersi?
*czerwone: Pinot Noir, Barbera z Piemontu
* białe słodkie wino jako eksperymentalne doznania smakowe

18 thoughts on “Piersi kaczki z karmelizowanymi śliwkami . Obiad z patelni

  1. Mam taką samo patelnię, jest absolutnie genialna. Kaczka ze śliwkami to super pomysł na obiad 🙂

  2. Danie prezentuje się obłędnie i zapewne również tak smakuje – a jesień to idealna pora na potrawy ze śliwkami.

  3. Od samych fot dostałem ślinotoku, ale bym to jadł!

  4. Ależ pięknie wygląda to jedzonko, musi smakować wspaniale <3
    Patelnia mnie zaciekawiła, wciąż szukam takiej, która jest wyjątkowo trwała, bo u mnie patelnie niszczą się się z prędkością światła, nawet te naprawdę odporne, tytanowe, granitowe itp. Może taka zdałaby egzamin 😀
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

  5. Kaczka ze śliwkami brzmi niezwykle intrygująco. Chętnie zjadłabym tak przyrządzony posiłek O patelniach nie słyszałam, muszę się rozejrzeć 🙂

  6. O, takie zestawienie smakowe przemawia do mnie – lubię i kaczkę, śliwki także, ale w takiej kompozycji jeszcze ich nie jadłam 🙂

  7. Przysłowiowe niebo w gębie przygotowane w tak genialny sposób! Dania jednogarnkowe są według mnie zawsze najlepsze , mają skrócony czas obróbki termicznej co mnie osobiście wprowadza w stan euforii ! Ale dobry sprzęt kuchenny do podstawa ..Dzięki niemu jesteśmy pewni ,że wszystko się uda parę składników i wykwintna kolacja gotowa! Kaczusia Wyborna!

    • Kasiu, dziękuję. Bardzo mnie buduje Twój komentarz. A danie wyszło naprawdę wspaniale. Polecam także patelnię, to super sprzęt.

  8. Pyszne połączenie, kacze mięso uwielbia owoce. A jeśli można danie przygotować na jednej patelni to tym bardziej jest to przepis wart uwagi.

  9. Jakie pyszne połączenie kaczka i konfitura! Nie jadłam jeszcze takiego. 🙂

Skomentuj Renata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.