Piernik tarty Marji Disslowej. Korzennie…

 

Pierniki lubię nie tylko od święta. Czasami pojawia się u mnie piernikowe ciasto  bez okazji.  Bo korzenne smaki, zapachy i aromaty mają wielką moc! Od lat też przygotowuję domową piernikową przyprawę. Ale świątecznie rządzi piernik staropolski, który jest numerem jeden. Wiadomo, że to najbardziej wymagający wypiek z piernikowej rodziny, bo musi długo dojrzewać przed pieczeniem, a potem jeszcze przed jedzeniem…
Do niego zawsze są małe pierniczki, wypiekane przeze mnie od początku grudnia i ozdabiane przez małych i dużych członków Rodziny tuż przed świętami. Po upieczeniu chowam je do słoi i puszek i umieszczam w najdalszych zakamarkach domu, aby nie wyparowały…
Do piernikowego towarzystwa co roku dołącza też jakiś nowy korzenny wypiek, aby urozmaicić świąteczną domową cukiernię.
W tym roku będzie to Piernik tarty Marji Dissowej. Zapraszam na jego premierę!

 

 

Piernik tarty
z książki Marji Disslowej Jak gotować 
(podaję w oryginale)

1/8 ltr miodu
10 dkg cukru
3 jaja
4 dkg topionego masła
1 łyżeczka korzeni, cynamonu, goździków, cytrynowej skórki
1/2 dkg sody
mały kieliszek rumu
35 dkg mąki
6 dkg orzechów ( zastąpiłam migdałami)
6 dkg pomarańczowej skórki

Wlać miód do miski, ucierać wałkiem z cukrem, poczem dodawać kolejno wszystkie dodatki nie przestając ucierać; gdy wraz z mąką utworzy się gładkie ciasto, wyjąć wałek, dodać poszatkowane orzechy i pomarańczową skórkę, wymieszać, przełożyć do wysmarowanej formy, po godzinie wstawić piernik do dobrze wygrzanego ale nie gorącego pieca. Nie ruszać, aż piernik dobrze stężeje i urośnie, inaczej opadnie w pieczeniu i nie będzie pulchny. Piec się powinien godzinę, a nawet półtorej godziny, gdy piec chłodniejszy.

 

Jeżeli chcecie poznać inne moje pierniki, albo szukacie korzennych inspiracji, podaję linki:
* Piernik toruński Pierre Hermé – Klik!
* Piernik z Prowansji – Klik!
* Piernik świętokrzyski – Klik!
* Speculoos – Klik!

28 thoughts on “Piernik tarty Marji Disslowej. Korzennie…

  1. Prezentuje się wspaniale i na pewno jest super smaczny. Bardzo chętnie bym zjadła kawałeczek takiego cuda 🙂

  2. Wygląda pięknie, apetycznie podany no i pachnie z pewnością urzekająco! 🙂

  3. Jak ja lubię piec i jeść pierniki , pierniczki , ten Aniu taki ,,lepszy” piernik bo z starszej książki , te są najlepsze
    Ślicznie wygląda na tych twoich bardzo apetycznych zdjęciach

    p.s fajna masz ta kolekcje piernikowa

  4. Ja mówiąc szczerze to chyba wolę ciasta piernikowe od pierników…

  5. Przepadam za piernikami, przepis bardzo mi się podoba 🙂

  6. marcepanowy kącik

    Pysznie wygląda. Poproszę o kawałek. A pachnie nim, aż u mnie -:)

  7. Zazdroszczę kolejnych piernikowych wypieków. Ja na dzień dzisiejszy zdążyłam tylko piernik staropolski nastawić i to będzie chyba tylko tyle. Ze wszystkim jestem daleko w tyle…;-(

  8. Aniu, u mnie – jak co roku – tradycyjnie piernika nie będzie. Bo się zagapiłam i porę nastawiania przegapiłam. Bo zakręcona jakaś jestem i czas nagle zaczął galopować. Achhh…
    Twój wygląda bardzo pięknie, a że przepisy pani Disslowej znam, to wyobrażam sobie jak pyszny i pachnący będzie na świątecznym stole 🙂

  9. Małgoś,
    jeszcze zdążysz!
    Ten piernik jest natychmiastowy, pyszny i pachnący niesamowicie pięknie.
    Uściski.

  10. Aniu – sięgnęłaś przepisem do “korzeni”. 😉 Piernik fantastyczny. 🙂 U mnie będzie staropolski i pierniczki. 🙂

  11. Następny fantastyczny przepis do kolekcji!
    Pycha!

  12. wspaniała piernikowa propozycja. Ja już się nie mogę doczekać aż upiekę swój 😉

  13. Pyszny, taki ciepły przepis, rodzinny wypiek. Musi być wyjątkowy!

  14. Dla mnie Aniu pierniki zawsze apetyczne, Bez względu na porę roku i ich smak ! Twój piękny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.