Pieczone jabłka z żurawiną i korzeniami. Prosty deser z klasą

 

Pieczone jabłka to prosty deser z klasą.  Często piekę je dla rodziny i przyjaciół, kiedy nie mam pomysłu na ciasto albo kiedy goście są już blisko.  Myślę, że można je również podać w uroczystej oprawie po wigilijnej kolacji. Obok pierników i klusek z makiem. Dodadzą owocowej rześkości i przełamią słodycz tradycyjnych deserów. Można podać je polane korzennym syropem z pieczenia,  kremem angielskim, śmietaną lub lodami. Będą zawsze na miejscu i na naszym stole, również świątecznym, nie powieje nudą.  Korzenie i jabłka to bardzo stylowe i klasyczne połączenie.

 

 

5 jabłek
100 g żurawiny mrożonej
1 szklanka wody
2 laski cynamonu
1 łyżeczka goździków
2 łyżki konfitury morelowej
2 łyżki cukru trzcinowego

Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Jabłka umyj i wydrąż z nich gniazda nasienne. Ułóż je w formie do pieczenia. Do każdego jabłka włóż porcję konfitury morelowej i wsyp żurawinę. Posyp jabłka cukrem trzcinowym. W formie połóż laski cynamonu i goździki. Wlej wodę. Piecz 30 minut. Wyłacz piekarnik i zostaw jabłka w piekarniku przez 15 minut. Potem podawaj.
Można je także przechowywać kilka dni w lodówce w zamykanym pojemniku i dodawać do musli, owsianki lub do placków.

 

16 thoughts on “Pieczone jabłka z żurawiną i korzeniami. Prosty deser z klasą

  1. Do takich jabłek mam wielki sentyment i związane z tym miłe wspomnienia. I wiesz teraz na tę Wigilię mam dość ubogie menu, ze względu na dietę. Dlatego skorzystam z propozycji na bank Świetny pomysł.

  2. Pisałam już na fb, ale napiszę i tutaj. Uważam, że ten desrer w swojej prostoście jest fenomenalny. Przepis zapisuje i na pewno wypróbuje!

  3. Pieczone jabłka to u nas obowiązkowy weekendowy deser jesienią i zimą, Twój przepis jest świetny, następnym razem dodam żurawinę

  4. Wygląda naprawdę pysznie. Wiem, że z pewnością tak też smakuje. Jadłam kiedyś pieczone jabłka z lodami. Poezja! 🙂

  5. Wędrówki po kuchni

    Robiłam podobne jabłuszka z miodem i orzechami. To świetny i prosty deser

    • Wędrówki po kuchni, nie mogę jeść orzechów. Za to robię z różnymi suszonymi owocami, miodem, konfiturą.

  6. Pieczone jabłka to smak dzieciństwa i o tej porze zawsze do nich wracam.
    Twoje wspaniałe upieczone!

  7. uwielbiam ten zapach pieczonych jabłek w zimowy wieczór!

  8. Jabłka pieczone to zawsze świetny deser ,a żurawiną to naprawdę elegancki i świąteczny deser

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.