To wspaniałe letnie danie możesz podać na obiad, kolację lub jako przystawkę przed dłuższym posiłkiem. Jest pełne letnich wspaniałych smaków i zadowoli osoby, które ograniczają lub unikają mięsa.
Świeża papryka, dojrzałe pomidory i wspaniały grecki ser Manouri ( możesz zastąpić go fetą) plus pyszna słoneczna oliwa. Poezja !
4 podłużne papryki – u mnie białe
4 dojrzałe pomidory lub kostka pomidorowa z puszki
200 g sera Manouri
po 1 łyżce świeżego siekanego kopru, mięty i oregano
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
oliwa EV
Papryki umyj, przetnij nożem wzdłuż i wyjmij ostrożnie gniazda nasienne. Posól w środku. Ser pokrój w kostkę, włóż do miski , dodaj kostkę pomidorową, zioła, sól i ostra paprykę. Wymieszaj i nadziej papryki.
Naczynie do zapiekania polej oliwą, dodaj sok z pomidorów, posól i posyp pieprzem. Ułóż papryki, polej je oliwa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C . Piecz ok. 40 minut. Wyjmij ostrożnie, udekoruj świeżymi gałązkami oregano i podawaj.