Pieczona dynia i pomidory.Zupa.Sezonowo od A do M

 

 

DSC_0008
 

Królowa jesieni.
Dostojna,obfita i pysznie kolorowa.
Wielka,duża i mała.
Sam jej widok nastraja ciepło i optymistycznie.
Mam swoje dyniowe sympatie.
Makaronowa,butternut,hokkaido i piżmowa.
Wylegują się na moim tarasie.
Każda czeka na swoją pyszną kulinarną historię.
Pieczona,gotowana,surowa.
Na słodko i słono.
Dziś ma swój debiut w Sezonowo od A do M.
Dynia.
Pieczona z pomidorami.
W zupie.

2013-09-28
 

DSC_0037-001
 

Zupa z dyni i pieczonych pomidorów

mała dynia butternut – moja ważyła 580 g
pomidory cherry czerwone i żółte – 500 g
słodka cebula
kilka ząbków czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
szklanka bulionu z warzyw
oliwa Ev
sól wędzona
pieprz

Naczynie do pieczenia posmarować oliwą.
Dynię pokroić na cztrey części i wyjąć pestki.
Ułożyć w formie,dodać cebulę,czosnek i gałązkę rozmarynu.
Pokropić oliwą,posypać solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C.
Piec 15 minut i dołożyć pomidory.
Zapiekać wszystko razem jeszcze 20 -25 minut.
Uwaga! warzywa nie powinny się przypalić.
Wyjąć formę z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
Zdjąć skórę z dyni i pomidorów i wszystko,razem z sosem z pieczenia przełożyć do kielicha blendera.
Zmiksować.Masę warzywną przełozyć do garnka,dodać bulion z warzyw i podgrzać.
Doprawić solą i pieprzem.
Można udekorować zupę kleksem śmietany lub świeżymi ziołami.

 

DSC_0039-001
 

Sezonowo z Konwaliami w kuchni.
Zapraszam!

53 thoughts on “Pieczona dynia i pomidory.Zupa.Sezonowo od A do M

  1. A jednak nam się udało:)
    Pysznie rozpoczęty sezon dyniowy!
    Wyborna zupa i pięknie wygląda w tych promieniach słońca.
    Dziękuję za dyniowe popołudnie:)

    • Post Author Amber

      Magda,
      i ja się cieszę,że się udało.
      Zapraszam Cię na zupę!
      Dziękuję za sezonową dynię.
      Dobrego wieczoru.

  2. Bardzo lubię ten gatunek dyni – właśnie czeka jedna taka w kuchni na przerobienie na pyszne potrawy. Zabiorę się za nią, jak skończę przerabiać melonową.

    Fajna wersja zupy z dyni.

  3. Zanurzyłam się w pierwszym zdjęciu – nie ma nic piękniejszego niż duet pomarańczowo-fioletowy. Ja też już piekłam, ale zupy w tym sezonie jeszcze nie było. piękny początek dyniowego sezonu, choć u Majlertów szaleństwo – sezon zaczął się w tym roku już 1 sierpnia!!

    • Post Author Amber

      Aga,
      miło,że się zanurzyłaś.
      A dynie wyrastają co roku wcześniej.
      Mam nadzieję,że w maju nie będzie ich na straganach?
      Ten butternut jest od Majlertów,zakupiony był w ostatni weeekend Zielonego Jazdowa.
      Wszystkiego miłego!

  4. Cudna zupa! Dyniowa jest pyszna.
    Mnie w końcu udało się kupić hokkaido z czego niezmiernie się cieszę. Jeszcze nie wiem, co z niej zrobię.
    Pozdrowienia Aniu:)

  5. Hokkaido, co prawda u nas nie widziałam (dziwne, prawda? tak orientalnie się nazwywa), ale coś dyniowego zdecydownanie czai się za rogiem i u nas. Pozdrawiam jesiennie 🙂

  6. oj jak ja pragnę takiej zupy ….. w końcu muszę dorwać dynię ! teraz się trochę grzybami zarzuciłam i wykorzystuję wszystko co mam
    ale obiad dyniowy czeka w kolejce 🙂
    WYGLĄDA PYSZNIE!

  7. uwielbiam takie zupy <3

    dzisiaj tez planuje zrobic dyniowa 🙂

    buziaki ;*

    • Post Author Amber

      Mysiu,
      o,to jesteś dyniową fanką.
      Tak jak ja.
      Zawsze na zapas kupuję dynie,żeby nie zabrakło.
      Dziękuję.

  8. Piękna zupa. Ja jeszcze nie miałam okazji w tym sezonie zabrać się bardziej konkretnie za dynię.

  9. Pyszne rozpoczęcie dyniowego sezonu! Och ten kolor i smak 🙂 Pozdrawiam

  10. Twoje zdjęcia kuszą, by zrobić taką zupkę 🙂 kolorek piękny, jesienny!

  11. o tak tak , taka zupę to bardzo chętnie i bardzo dużo , poproszę

  12. Robiłam niedawno bardzo podobna 🙂 oj pyszna była to fakt! jesień i dynie, idealne połączenie 🙂

  13. Codziennie mogę ją mieć:)

  14. Znakomity krem z mojej ulubionej dyni, mmmm. I tak pięknie sie prezentuje w towarzystwie wrzosów, w jesiennym słońcu.

    • Post Author Amber

      Wisło,
      też lubisz Butternut?!
      Pysznie,że tak możemy wspólnie się jej smakiem delektować.
      POzdrawiam Cię.

  15. Pusty talerzyk na ostatnim zdjęciu mówi wszystko. Wyśmienita!

  16. Aniu, bardzo udany i smaczny debiut sezonowy .
    Zazdroszczę Ci zapasu dyni na tarasie.
    Może jutro uda mi się przytargać chociaż dwa rodzaje.
    Pozdrawiam.

  17. No i nastał czas dyni…a Ja jakoś dalej tylko na słodko jadam.Może kiedyś się przekonam

  18. Swój sezon dyniowy już rozpoczęłam. Zaciekawiłaś mnie dodatkiem pomidorów, może pora na urozmaicić standardową zupę dyniową?

    • Post Author Amber

      Ivka,
      dodatek peiczonych pomidorów naprawdę urozmaica i podnosi smak tej zupy.
      Dynia i pomidory się lubią!

  19. Mzam przygotowaną właśnie niemalże identyczną zupkę:) Rzeczywiście jest pyszna 🙂

  20. Ależ zachwycająca i zachęcająca…:-))

  21. piękny kolor zupy, a te zdjęcia, można się rozmarzyć:)

  22. mam juz dynie pieczona juz w sloiczkach to tylko dopieke sobie pomidorki i taka zupke pyszna na jutro przygotuje:)))) piekna inspiracja:)))) pozdrawiam serdecznie agata

  23. Z pomidorami nie jadłam. Musi być jeszcze lepsza 🙂

  24. Uwielbiam dynię. To jedna z niewielu radości jakie przynosi mi jesień. Na zupkę dyniowo-pomidorową już się więc szykuję 🙂

  25. Krem z dyni uwielbiam w każdej odsłonie… a w tej chwili mam właśnie 4 dynie butternut czekające na weekendową obróbkę…. będzie się działo 😉 Piękne zdjęcia :)! Pozdrawiam!

    • Post Author Amber

      Dorota,
      to dyniowo jesteś dobrze zaopatrzona!
      U mnie została tylko makaronowa…
      Serdeczności!

  26. Nie znam tej odmiany dyni, ale domyślam się, że jest to piżmowa. Zupka wspaniała, a kolor przepiękny 😉 !

  27. Prześliczne zdjęcia, uwielbiam wszelkie przepisy dyniowe, a same dynie już znoszę do domu i będę pichcić 🙂

  28. U nas w tym roku rządzi hokkaido, bo innej raczej u siebie nie dostanę:)… ale hokkaido jest cudowna:). Uwielbiamy ją z Lili:). Twoja zupka jest cudowna:). Wprawdzie jeszcze nie łączyłam dyni z pomidorami, ale patrząc na to jak pyszne są pomidory to na pewno duet doskonały:) buziaki zasyłam

  29. I’m a sucker for these wow gold the greatest I actually have held, they works well high-quality.

  30. Hey I know this is off topic but I was wondering
    if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet
    my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was
    hoping maybe you would have some experience with something
    like this. Please let me know if you run into anything.

    I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new
    updates.

Comments are closed.