Perliczka pieczona z jabłkami i cydrem

 

 

Perliczka to nadal mało popularny u nas ptak. Nie każdy przyrządzał ją w swojej kuchni . Nie każdy też wie, że perliczka przywędrowała do nas z Afryki i początkowo była hodowana ze względu na wartościowe jajka.  Jadacie perlicze jajka? Są dość rzadkie, ale warto znaleźć ich źródło.  Są bogate w witaminy i bardzo zdrowe.  Mięso natomiast ma trochę ciemniejszy kolor, niż typowy drób i smakiem podobne jest do bażanta. Zawiera bardzo mało tłuszczu i dużo białka. Polecane jest dla cukrzyków i osób będących na dietach.
Dla mnie oprócz jajek, wartościowy jest rosół z perliczki, moim zdaniem najlepszy.
Co do mięsa, to warto je upiec w towarzystwie wina, bulionu, z dodatkiem warzyw lub owoców. Wszystko to nada dość suchemu mięsu wilgotności.  Pieczemy perliczkę!

 

 

perliczka  – waga 2 kg
3 jabłka Grójeckie
200 ml cydru
100 g masła
kilka gałązek tymianku
sól i pieprz

Umytą i oczyszczoną perliczkę nacieramy solą i pieprzem – z zewnątrz i w środku, i zostawiamy na kilka godzin lub na całą noc w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Jabłka myjemy , kroimy na ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne. Osiem ćwiartek wkładamy do środka ptaka i jedną gałązkę tymianku. Podważamy delikatnie skórę na piersiach perliczki i wkładamy tam kawałek masła. Sznurkiem kuchennym związujemy nogi i skrzydła wokół piersi. Układamy perliczkę w formie do pieczenia, obok układamy pozostałe jabłka i na wszystkim kawałki pozostałego masła i gałązki tymianku. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach wlewamy cydr, przykrywamy pokrywę i zmniejszamy grzanie do 160 st. C. Pieczemy perliczkę 2 godziny od czasu do czasu polewając ją sosem z cydrem.  Wyłączamy grzanie i zostawiamy perliczkę w piekarniku jeszcze 20 minut.

Podajemy ją z ryżem, puree i świeżą sałatą.

10 thoughts on “Perliczka pieczona z jabłkami i cydrem

  1. na elegancki obiad podałabym to cudo!

  2. O rany! Gdzie tu kupić perliczkę?
    Zrobię sobie na uroczyste zakończenie pandemii !
    Albo kwarantanny,albo bez okazji.
    Wygląda to super i przepysznie!
    Pozdrawiam!

    • Ireno,
      u mnie wszystko można kupić z dowozem do domu. Mam też zaprzyjaźniony sklep, w którym pan Grrześ sprzedaje cuda.
      Nie mam żadnego problemu z kupieniem czegokolwiek.
      Ta perliczka jest dobra na każdą okazję!

  3. Z jabłkami jak do tej pory jadłam tylko kaczkę, ale smak tych jabłek był boski. Perlicze jajka jadałam czasami, jak moja ciocia miała u siebie perliczki. Jednak mięsa nie jadłam. Może kiedyś, z jakiejś specjalnej okazji przyrządzę, jednak nie czuję się mocna w gotowaniu takich potraw,

    • Olu, więc perlicze jajka masz opanowane.
      To nic trudnego upiec perliczkę. Trzeba tylko trochę chęci.
      Pozdrawiam.

  4. Rosół z perliczki jest najlepszy. Tylko te ptaki, które kupuję na rosół są dość małe więc nigdy nie pomyślałam o upieczeniu. Muszę rozejrzeć się za większą perliczką

    • Krystyno,
      ja wybieram lub zamawiam perliczki nie mniejsze niż o wadze 2 kg.
      Upiec ją bardzo polecam. To pyszne mięso!

  5. Nie jadłam nigdy perfliczki. Jestem niesamowicie ciekawa jak to może smakować. Przepis tez bardzo ciekawy. Lubię połączenie drobiu z jabłakami

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.