Pascha wielkanocna z koziego twarogu. Alleluja!

 

Pascha przywędrowała do nas z północnej Rosji. Tradycyjnie formowana była w kształt stożka, który miał symbolizować grobowiec Chrystusa. Zgodnie z symboliką religijną pascha przygotowywana powinna być tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc.
Bardzo duże znaczenie jeżeli chodzi o symbolikę, mają również produkty używane do przygotowania tradycyjnej paschy. Podstawowe jej składniki to mleko lub śmietana, masło oraz żółtka jaj, które zawsze były wiązane z wieloma symbolami religijnymi, również w chrześcijaństwie. Jajko jest znakiem odrodzenia i w czasie Wielkanocy spełnia szczególną rolę. Dodatkowo składniki te oznaczają wiosenne odradzanie się przyrody. Jako dodatki do paschy najczęściej wykorzystywanymi są cukier, wanilia i bakalie, które dawniej były towarami luksusowymi. I to właśnie one mają się kojarzyć z dobrobytem i bogactwem.
Alleluja!

 

 

500 g koziego twarogu
3 żółtka od szczęśliwych jaj
100 g masła
125 ml śmietanki 30%
100 g cukru pudru
1 cukier z prawdziwą wanilią
50 g rodzynek sułtanek
50 g płatków migdałowych
skórka otarta z cytryny eko
30 ml rumu

do podania – skórka z pomarańczy eko

naczynie do paschy
podwójna gaza do wyłożenia naczynia

Rodzynki zalewamy rumem dzień przed zrobieniem paschy. Następnego dnia odsączamy je na sitku. Twaróg przecieramy przez sito. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i mieszamy ze śmietaną. Naczynie z żółtkami i śmietaną stawiamy na garnku z wrzątkiem i mieszamy trzepaczką kuchenną, aż masa zgęstnieje. Uwaga! Nie może się zagotować. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miękkie masło, twaróg, skórkę z cytryny i bakalie. Dokładnie mieszamy łyżką. Naczynie wykładamy gazą i przekładamy masę serową. Ugniatamy łyżką, przykrywamy talerzykiem i obciążamy – na przykład słoikiem. Wstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy paschę z formy, wylewamy płyn i ustawiamy na talerzyku, na którym będzie podawana. Dekorujemy skórką z pomarańczy.

 

20 thoughts on “Pascha wielkanocna z koziego twarogu. Alleluja!

  1. jaka piękna! Coś nowego, z pewnością pysznego!
    Cudownych Świąt!

  2. Uwielbiam, ale z kozy jeszcze nie robiłem, Moja wersje znajdziesz u mnie, w czwartek publikowałem 🙂 – jest odrobinę inna pod względem bakalii

    • Irku, ja z koziego twarogu pierwszy raz i jest super!
      Co do bakalii to można dawać różne. Ale nie lubię, kiedy jest ich za dużo – dla mnie tłumią smak sera.
      Pozdrawiam Cię.

  3. Pięknie udekorowałaś swoją Paschę Aniu
    Ja za sernikami nie przepadam, a Paschy uwielbiam
    Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych Aniu

  4. Nigdy nie jadłam paschy, ale niestety nie przepadam za kozim serem.

    • Angelika, polecam Ci zrobić z dobrego świeżego twarogu i nie poczujesz.
      Można zamienić na krowi ser i po sprawie.

  5. Ojej i nie czuc tego dziwnego smaku charakterystycznego dla kozich produktów?

  6. Narobiłaś mi smaku, bo lubię serniki 🙂 Paschy jeszcze nie robiłam 🙂

  7. Niestety nie moje smaki, ale wygląda super 🙂

  8. ślicznie wygląda; ja jeszcze nigdy nie robiłam paschy. Koniecznie muszę to nadrobić

  9. Paschę uwielbiamy i robię. Ale z koziego twarogu jeszcze nie robiłam. Czy różni się mocno smakiem od klasycznej?

  10. Pascha bardzo często gości na moim wielkanocnym stole, ale nigdy nie próbowałem robić jej z koziego twarogu, a to taki pyszny przecież pomysł! 🙂

    • Łukaszu,
      no właśnie! Po raz pierwszy na to wpadłam i powiem Ci, że to było przepyszne doświadczenie.
      Pozdrowienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.