Papryka pieczona faszerowana cielęciną, kuskusem i ziołami. Delikatnie i z charakterem…

 

Paprykę pieczoną lubię najbardziej, o czym kilka razy już pisałam…Dlatego można znaleźć u mnie kilka przepisów na ten przysmak.
Poza tym teraz jest najlepszy czas na paprykę w kuchni. Dojrzała w czasie pogodnego lata, nabrała odpowiednich kolorów i smaku. Jest sezonowym dobrem, z którego możemy korzystać do woli. Dzisiejsza propozycja to biała papryka faszerowana kuskusem, cielęciną i ziołami, rozkosznie zapieczona w cudownych pomidorach. Delikatnie, ale z charakterem!

 

 

Papryka pieczona faszerowana cielęciną, kuskusem i ziołami

5 podłużnych białych papryk
300 g mielonej cielęciny
100 g kuskusu
120 ml wody
2 szalotki
1 ząbek czosnku
2 łyżki ziół: tymianek, koper, szałwia
1/2 chili
1 łyżka klarowanego masła
sól morska i pieprz do smaku
400 g dojrzałych pomidorów
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Kuskus wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą i przykrywamy. Papryki myjemy, odcinamy ‘czapeczki’ i wyjmujemy nasiona. Odkładamy.
Szalotkę, czosnek i zioła siekamy. Na patelnię kładziemy masło, dodajemy szalotkę i czosnek i podgrzewamy aż się zeszklą. Dodajemy cielęcinę i zwiększamy grzanie. Mieszamy drewnianą łopatką, podsmażając lekko mięso. Dodajemy je do kuskusu, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy zioła. Mieszamy i farszem wypełniamy papryki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Papryki układamy w naczyniu do zapiekania. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Przekładamy do kielicha blendera i miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do naczynia z paprykami i dodajemy chili bez pestek. Polewamy oliwą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy aż papryki się zrumienią – 30 – 40 minut. Wyjmujemy z pieca i od razu podajemy.

34 thoughts on “Papryka pieczona faszerowana cielęciną, kuskusem i ziołami. Delikatnie i z charakterem…

  1. Lubię zapiekaną paprykę 😉

  2. całe wieki nie robiłam faszerowanej papryki; ale mi apetytu zrobiłas

  3. Prezentuje się pięknie! Nigdy nie miałam okazji próbować białej papryki, zawsze faszeruje i zapiekać czerwoną i żółtą

  4. Moje smaki. Muszę wypróbować.

  5. To musi być przepyszne, uwielbiam zapach pieczonych warzyw w domu;)

  6. uwielbiam takie dania !

  7. Ależ to danie apetyczne wygląda 🙂 bardzo lubię takie jedzonko tylko potem źle się po nim czuje, tzn. mam dużą zgage i nie często mogę takie połączenie zjeść 🙂

    • Aniu, dziękuje.
      Może warto zabezpieczyć się przed zjedzeniem…Poza tym jedna papryka na pewno nikomu nie zaszkodzi.

  8. Ale mam teraz ochotę to zrobić 🙂

  9. Bardzo ciekawy przepis. Coś znanego, a jednak nowego 🙂 Chętnie wypróbuję go u siebie

  10. Zapiekane warzywa, dobre mięsko i pomidory, to mój ulubiony posiłek końca lata.
    Twoją paprykę zjadłabym z wielkąąąąą ochotą 🙂
    Mniam!

  11. Uwielbiam paprykę faszerowaną. Chętnie Aniu skorzystam z Twojego nadzienia☺️

  12. Bardzo lubię zapiekana paprykę. Także na pewno się skuszę.

  13. Uwielbiam paprykę szkoda, że tylko ja w domu 🙁

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.