Pane Stirato na bidze w styczniowej Piekarni

 

Pane Stirtao czyli rozciągnięty chleb, wydłużony jak bagietka, bez nacięć. Puszysty, mięciutki jak gąbka, doskonały aby położyć na nim ulubione dodatki i stworzyć kanapkę doskonałą. Jest idealny do rozrywania i jedzenia z zupami, sałatkami, gulaszami lub maczany w najlepszej oliwie.
Fascynacja tym chlebem ogarnęła niemalże cały świat – od Stanów Zjednoczonych po Australię. Przepis oryginalny pochodzi od włoskiego mistrza piekarnictwa Piergiorgio Giorilli.

 

 

Pane Stirato
podaję za kochtopf.me, inspiracja przepisem z bloga I pasticci di Ale Titti,  na podstawie receptury Piergiorgio Giorilli
3 bochenki
Biga
190 g wody
4 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej (mocnej do wypieku)
20 g mąki pełnoziarnistej

Główne ciasto
cała Biga
100 g wody
30 g mąki pszennej
10 g mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki miodu
2 g świeżych drożdży
9 g soli
ok. 20 g wody (lub więcej)

Biga
Wodę i drożdże umieść w zamykanym pojemniku i mieszać\j, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj mąkę i wymieszaj wszystko razem. Uwaga, ta Biga jest dość sucha, dlatego najlepiej ją na koniec ugniatać lekko wilgotnymi rękami.
Zamknij pojemnik i pozostaw do wyrośnięcia na 18-20 godzin w temperaturze pokojowej w 18°C. ( jeśli jest cieplej niż 18°C, pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej). Zostaw do fermentacji w lodówce na 20 godzin.

Główne ciasto
Bigę posiekaj ręcznie i umieść w misie robota kuchennego. Dodaj 100 g wody, obie mąki, miód i świeże drożdże i wyrabiaj przez 4 minuty na najniższych obrotach.
Dodaj sól i dobrze ugniataj na poziomie 3 przez 10 minut, dodając od czasu do czasu bardzo małą ilość wody i tylko tyle, ile ciasto może wchłonąć. U mnie było to 20 gramów.
Przykryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 45-75 minut, w zależności od temperatury w pomieszczeniu.

Formowanie i pieczenie
Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na równe kawałki o wadze ok. 260 gramów. Z kawałków uformuj podłużne kawałki ciasta, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 60 do 75 minut, złączeniem do góry.
Rozgrzej piekarnik z blachą do pieczenia na poziomie 2 do 230°C.
Kawałki ciasta obróć na drugą stronę, rozciągnij je na długość dwukrotnie większą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyciągnij kawałki ciasta z blachy do pieczenia na rozgrzaną blachę do pieczenia w piekarniku. Wlej wodę do naczynia umieszczonego na dnie piekarnika i piecz chleby przez 20-25 minut.
Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

* piekłam wyłącznie na mące Manitoba
* uformowałam dwa bochenki

 

Pane Stirato na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Polska zupa

28 thoughts on “Pane Stirato na bidze w styczniowej Piekarni

  1. Wygląda wspaniale, delikatnie i leciutko jak mgiełka. Dziękuję Aniu za wspaniały początek roku w Piekarni. Chlebek pyszny ! Pozdrawiam serdecznie

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2025/01/pane-stirato-styczniowa-piekarnia.html

  2. Piękne! Fantastyczny przepis i super wypiek.

  3. Śliczne! Moje bardziej przypominają bagietki, ale były pyszne i bardzo szybko zniknęły.
    Dziękuję za ten czas pachnący chlebem.

    • Magda, we Włoszech nie mają one do końca takich kształtów jak bagietki i są krótsze. Specjalnie podzieliłam ciasto na dwie części, żeby otrzymać bardziej kształt chlebków.
      Pozdrawiam.

  4. Ależ kuszący opis, aż ślinka cieknie na samą myśl o tym puszystym chlebie! Wygląda na to, że Pane Stirato to idealne połączenie prostoty i smaku – coś, co świetnie odnajdzie się w każdej kuchni. Chyba muszę spróbować, chociaż obawiam się, że moja cierpliwość przy 20-godzinnej fermentacji może zostać wystawiona na próbę! Dzięki za inspirację, zapisuję przepis i ruszam na zakupy po najlepszą oliwę!

  5. Robisz to idealnie i z szacunkiem To aż czuć. Jest idealnie, jest oryginalnie i domowo. Spod Twoich rąk wychodzą arcydzieła tak bogate w swej prostocie…

  6. Nigdy nie jadłam. wygląda zdrowo i pysznie.

  7. Nie znam pane stirato, a może znam, ale nie wiem, że tak się nazywa

  8. Ależ kusząco wygląda ten chlebek. Nigdy nie słyszałam o Pane stirato, więc chyba muszę to nadrobić

  9. Smakowicie wyglądający chlebek! Bardzo chętnie przetestuję Twój przepis.

  10. Wspaniały miękisz w Twoich bagietkach potwierdza pasję i umiejętności Piekarki a dodatkowo przypomniałaś o bardzo dobrej metodzie pieczenia pieczywa z wykorzystaniem bigi. Do kolejnego wypiekania 🙂

  11. Interesujący przepis, a chleb przypomina mi w przekroju ciabattę. Ciekawa jestem jak smakuje.

  12. Wędrówki po kuchni

    Takie pieczywo domowoe, aż chce się jeść! Mój chlebek własnie rośnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *