Pan con Tomate. Hiszpańskie grzanki z pomidorami na śniadanie, lunch i kolację!

 

 

Ten opiekany chleb z pomidorami to dla mnie jedno z najprostszych i najsmaczniejszych hiszpańskich tapas.
W języku hiszpańskim ma kilka nazw: pan con tomate lub pan tumacapa amb tomàquet po katalońsku. Istnieją także różne sposoby na przygotowanie tego klasycznego dania : z tartym pomidorem, z plasterkami pomidorów, z mieszanką pomidorów przypominającą salmorejo lub z surowym pomidorem, który pocierasz o chleb! Wszystkie sposoby łączy to, że są pyszne i nieskomplikowane, doskonałe na śniadanie, lunch i jako tapas wieczorem. A poza tym tworzysz je jak chcesz!
Wydaje mi się, że to także jeden z najlepszych sposobów, aby delektować się letnimi pomidorami.

 

***

 

Pan con Tomate

To zwodniczo proste danie wymaga najlepszej jakości składników i tylko wtedy smakuje idealnie:
– chleb rzemieślniczy lub z domowej piekarni
– dojrzałe, soczyste pomidory
– oliwa z pierwszego tłoczenia
– sól morska
– świeży czosnek

Pokrój poziomo chleb i połóż kromki na blasze do pieczenia. Pokrój pomidory na pół poziomo.
Zetrzyj pomidory na tarce – włóż tarkę do miski, aby nie wypłynął sok!
Podpiekaj chleb w nagrzanym do 190 st. C piekarniku ze wszystkich stron, aż będzie złoty i chrupiący. Natrzyj chleb ząbkami czosnku i wyłóż starte pomidory, skrop oliwą i posyp solą. Od razu jedz!

28 thoughts on “Pan con Tomate. Hiszpańskie grzanki z pomidorami na śniadanie, lunch i kolację!

  1. Słyszałam o nich… bardzo smaczne.. takie chrupiące z domowego pieczywa i pomidorów z ogórdka 😉

  2. Ach w prostocie jest urok. To dobry czas na grzanki z pomidorami. Jeszcze tylko chleb upiec…Bardzo apetycznie wszystko wygląda 🙂

  3. O mateczko kochana najlepsze danie na sierpień

  4. Świetny przepis na przekąskę. Na pewno wypróbuję 🙂

  5. Najprościej i najpyszniej jak się da!
    Mniam!

  6. O tak, w sezonie pomidorowym pyszne:-)

  7. To prawda. Zajsdalismy takie w Hiszpanii co drugi dzień na śniadanie

  8. Oj tak, jeden z najlepszych sposób na letnie pomidory! <3

  9. Pomidory w każdym wydaniu i każda ilość ❤️❤️

  10. a u nas jest bitwa na pomysły, co zrobić z dwiema skrzynkami pomidorów…no to już teraz wiem! dziś na kolacje wjadą na grzankach 😀 pysznie się zapowiada i jakie to proste! 🙂

  11. Pomidory o tej porze roku smakują genialnie 🙂 grzanki uwielbiam na wszystkie sposoby, czuję że całość by mi bardzo posmakowała :*

  12. A więc już wiem co dziś na kolację, dziękuję za inspirację! pozdrawiam

  13. Baardzo lubię! Czasami robię sobie też tak bardziej na szybko w tosterze ariete 😀

Skomentuj Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.