Paczuszki z ciasta francuskiego z kiełbaską, jabłkiem i porem

 

Te pyszne i oryginalne w smaku paczuszki podaj na letni podwieczorek w ogrodzie lub na pikniku. Chrupiące francuskie ciasto i niebanalne nadzienie porwą każdego i na pewno ich zabraknie długo przed końcem imprezy. My lubimy je w towarzystwie schłodzonego cydru. Letnio, prosto i smakowicie.

 

 

Paczuszki z ciasta francuskiego z mięsem, jabłkiem i porem 
2 porcje
1 mały por, drobno pokrojony
1 duże jabłko Grójeckie, drobno pokrojone
2 gałązki świeżego tymianku, posiekane
2 gałązki świeżej szałwii, posiekane
2 surowe kiełbaski – jagnięce lub wieprzowe
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól morska i czarny pieprz
1 płat ciasta francuskiego z masłem
1 jajko do posmarowania ciasta
listki i kwiaty szałwii do podania

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mięso wyjmij z osłonek. W misce wymieszaj posiekany por, jabłko, zioła, mięso i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.
Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość 1 mm. Pokrój ciasto wzdłuż na prostokąty. Jedną połowę prostokąta potnij wzdłuż radełkiem. Na drugą część połóż nadzienie. Zlep prostokąty ciasta i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ubitym jajkiem, obok połóż liście szałwii. Piecz przez 20 minut lub do zrumienienia ciasta. Udekoruj kwiatami szałwii i podawaj ciepłe.
Paczuszki doskonale smakują ze schłodzonym cydrem .

12 thoughts on “Paczuszki z ciasta francuskiego z kiełbaską, jabłkiem i porem

  1. Paczuszki pysznie napakowane! Bardzo lubię połączenie kiełbasy, pasztetu, mięsa … z jabłkiem. Pozdrawiam

  2. Ja nie mogę wchodzić na Twojego bloga, bo znowu zrobiłam się głodna 😀 Wyglądają pysznie!

  3. Właśnie kupiłam ciasto francuskie i zastanawiałam się czy zrobić na słodko czy wykwintnie. Przepis spadł mi jak z nieba. Dzięki 🙂

  4. Wygląda smacznie. Ja jednak jestem weganką. xD

  5. Super pomysł na przepis, który wydaje się być naprawdę smaczny i idealny na letnie dni. Skoro mam już wyremontowaną kuchnię z nowymi sprzętami AGD to mogę testować takie pomysły. Twój również wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie.

  6. świetne połączenie owoców, kiełbaski i dodatków – przepis sprawdzony

Skomentuj Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.