Pączki orkiszowe z mascarpone i różanym pudrem

 

Mięciutkie, delikatne i nie nasiąkające tłuszczem pączki. Mascarpone dodaje im tej serowej nuty i wybornego smaku. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Uzależniają i szybko znikają z patery. Świetne na karnawałowy deser.

300 g mascarpone
250 g mąki orkiszowej tortowej
2 duże jajka
1 płaska łyżka brandy
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskie)
1 torebka cukru z wanilią
szczypta soli
700 ml oleju roślinnego do smażenia – u mnie olej z pestek winogron + dodatkowo do maczania dłoni

 

różany cukier puder
1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego
suszone płatki róży

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Dodaj jajka, brandy, mascarpone i wymieszaj ciasto łyżką – będzie luźne i klejące. Odstaw na 20 minut.
Do kielicha miksera wsyp cukier puder i płatki róży. Zmiksuj.
Na talerzyk wylej dodatkowo olej do maczania dłoni. W wysokiej dużej patelni rozgrzej olej ( temperatura 170 st. C). Dłonie zwilż olejem, nabierz ciasto na łyżkę stołową i formuj w dłoniach okrągłe pączki. Kładź je na gorący tłuszcz. Nie przewracaj na drugą stronę, bo pączki same obracają się w oleju. Kontroluj temperaturę tłuszczu, aby paczki dokładnie się smażyły. Podczas smażenia będą rosły i dodatkowo się zaokrąglą. Swoje pączki średniej wielkości smażyłam 5 minut.
Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej i wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Cukier puder wysyp na talerz i obtaczaj w nim pączki. Są gotowe !

18 thoughts on “Pączki orkiszowe z mascarpone i różanym pudrem

  1. O, wszystko ładnie pięknie, ale czym zastąpić Brandy, którego nie mam, Jestem w posiadaniu grappy, rumu i whisky. Nada się coś?

  2. Wyglądają obłędnie! Idealne na Tłusty czwartek 🙂

  3. Ale smakowite maluszki i ten puder różany 🙂 Mniam!

  4. Wędrowki po kuchni

    Małe, pyszne i kuszące łakocie. Przeważnie na jednym się nie kończy 😀

  5. Te pączki z mascarpone brzmią przepysznie i wyjątkowo!

  6. Na własne wypieki zawsze jestem bardzo chętna.

  7. orkiszowe czyli takie bardziej sycące pączki, różany puder na pewno urozmaici smak pączków

  8. Przed nami jeszcze dwa tygodnie karnawału, z pewnością uda mi się wypróbować ten przepis.

  9. Puder różany muszę spróbować użyć do gofrów. Może być to coś nowego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.