Orkiszowe placki z karmelizowanymi śliwkami. Jesienne przyjemności

 

 

Jesień sypnęła liśćmi. Mokre od deszczu nieprzyjemnie ścielą się na trawie. A ja czekam na tańczące w słońcu listne złoto, purpurę i brąz. Na jesienne pogodne dni, na spacery alejami parku, na wypad poza miasto…
Tymczasem delektuję się małymi przyjemnościami. Książką Noblistki Olgi Tokarczuk, degustacją portugalskiego wina, plackami i karmelizowanymi śliwkami, rozmową z Przyjaciółką, kawą o świcie…

 

 

Karmelizowane śliwki
300 g dojrzałych węgierek
2 łyżki cukru trzcinowego bio
1 łyżka ciemnego octu balsamicznego

Z umytych śliwek wyjmuję pestki i układam je przepołowioną stroną na patelni. Włączam grzanie, posypuję cukrem i podgrzewam aż cukier się rozpuści i śliwki puszczą sok. Podrzucam je na patelni, aby całe otoczyły się syropem. Dodaję ocet balsamiczny, podgrzewam jeszcze 3 minuty i wyłączam płytę.

Orkiszowe placki
150 g jasnej mąki orkiszowej bio
250 ml napoju migdałowego
1 wiejskie jajo
2 łyżki oleju migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
olej ryżowy do smażenia

W wysokim naczyniu mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewam napój migdałowy, olej i dodaję jajko – mieszam wszystko trzepaczką do momentu, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto ( można zrobić to blenderem).
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju ryżowego i smażę placki na rumiano z obu stron – daję 2 łyżki ciasta na jeden placek. Aby były równe, smażę je w metalowych obręczach. Kiedy pojawią się bąbelki na cieście, przewracam placki na drugą stronę. Podaję ciepłe z karmelizowanymi śliwkami.

 

30 thoughts on “Orkiszowe placki z karmelizowanymi śliwkami. Jesienne przyjemności

  1. Oj, ale bym dziś je zjadła na słodki obiad!

  2. Cudowne! Jak ja kocham migdały! A tu dodają podwójnie smaczku. I olejem i napojem. Chyba jeszcze je obsypie płatkami migdałowymi. ❤️❤️

    • Kasiu,
      cieszę się, że tak Ci się podobają.
      Też myślałam o posypaniu ich migdałami, ale to chyba za dużo migdałów w migdałach…

  3. śniadanie mistrzów jak dla mnie 🙂 aż szkoda, że już po śliwkach 😉

  4. Achhh pycha Przepis idealny na jutrzejsze śniadanie!

  5. Placki pycha to swoją drogą, ale karmelizowane śliwki to dla mnie bomba…szczególnie, że nie wiedziałam jak się je robi! Teraz już znam sekret !

  6. Aniu , jak pysznie u Ciebie
    Ja tam placuszki mogę jeść i jeść, a śliwki też

  7. Cudowne!!! W sam raz na śliwkowy czas i jesienne pluchy za oknem 🙂 Z przyjemnością skorzystam z przepisu 🙂 Pozdrawiam

  8. Takie placuszki nie tylko na jesień 🙂

  9. Co ja bym dzisiaj dała za takie śniadanie <3

  10. Wyglądają na prawdę pysznie.

  11. Świetny pomysł! Z każdą propozycją mnie zaskakujesz! Może i nie jestem super extra kucharką ale z chęcią bym wypróbowała Twojego przepisu!

  12. Brakuje mi od pewnego czasu delektowania się małymi przyjemnościami. Nie mam po prostu kiedy 🙁 Te placuszki kojarzą mi się z leniwą niedzielą i śniadaniem. Spokój, cisza i cudownie pyszne jedzonko. Achh..

    • Małgorzata,
      a ja mam taką filozofię, że odkładam często inne sprawy i daję sobie prawo do luzu. Do celebrowania, do radości z małych przyjemności.
      Nic nie jest ważniejsze od mojego poczucia komfortu, choćby przez pół godziny.
      Bardzo Ci polecam!

  13. Ale to wspaniale wygląda

  14. Jako plackolubna powiem, że podoba mi się takie śniadanko :))

  15. Dla mnie to jesienna rozkosz. Placki prezentują się wspaniale, dodatek karmelizowanych śliwek to świetny pomysł!

Skomentuj Sylwia R Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.