Ogórki w sorbecie i sezon ogórkowy od A do M

 

DSC_0406-002
 

Sezon ogórkowy właśnie trwa!
K. szuka pracy, ale nic się nie klaruje i wini za to ‚sezon ogórkowy’.
Na podwieczorek jedliśmy dzisiaj ogórki z miodem.
A. kupiła na wsi skrzynkę ogórków i zamyka je partiami w słoiki.
Póki sezon ogórkowy trwa – powiedziała mi przez telefon.
Mój dentysta wyjechał do Meksyku i nie będzie go przez cały miesiąc.
Szkoda, że moje zęby tego nie rozumieją…
Sezon ogórkowy, co zrobić – mówi mi asystentka dentysty.
Codziennie piję dzban lemoniady z cytryną i ogórkiem, a potem wyjadam chrupiące ogórkowe plasterki.
B. nie może dobrać sobie butów do wspinaczki. Obwinia o to letni ‚sezon ogórkowy’.
J. ciągle jadłby mizerię. Dopóki mamy sezon ogórkowy – mówi.
Wspólnie z Konwaliową kuchnią podjęłyśmy temat ogórka.
Sezon ogórkowy od A do M!

 

DSC_0409-001
 

Sorbet ogórkowy
5 świeżych młodych ogórków z tzw. krokodylą skórką
5 limonek eko
200ml wody źródlanej
50g miodu wielokwiatowego (można pominąć)

Uwaga! Ogórki muszą być bardzo młode, bez dużych pestek.
Miód rozpuszczamy w wodzie. Z limonek wyciskamy sok.
Ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do kielicha blendera i miksujemy.
Dodajemy sok limonkowy i miód z wodą. Miksujemy wszystko razem i przekładamy do zamykanego naczynia.
Wkładamy do zamrażarki na godzinę, miksujemy i przekładamy do foremek na lody.
Wkładamy do zamrażarki i zostawiamy na noc.
Jeżeli nie przekładamy sorbetu do foremek na lody, zamrażamy go przez 5-6 godzin i mieszamy co godzina.
Podajemy na lodzie z plasterkami ogórka i limonki.

38 thoughts on “Ogórki w sorbecie i sezon ogórkowy od A do M

  1. Niewiele brakowało, a u mnie też pojawiłby się sorbet! To znaczy pojawił się, ale kilka dni później.;) Choć za ogórkami z miodem lub cukrem nigdy nie przepadałam, to w sorbecie z cytrusową nutką smakują mi bardzo. Sezon ogórkowy ma swoje dobre strony! Dziękuję za chwile pachnące ogórkami.:)

    • Post Author Amber

      Magda,
      o mało! Intrygująco…
      Ogórki z miodem to mój przysmak z dzieciństwa i bardzo je lubię ( z cukrem nie jadałam…).
      Tak samo jak lemoniada z ogórkiem i cytryną.
      Sorbet ogórkowy to połączenie obu tych wariantów, dla mnie jakże orzeźwiające i letnie!

  2. fajny pomysł; dla mnie to cos nowego

  3. Podoba mi się taki sposób na ogórki, bardzo intrygujący sorbet, ależ jestem ciekawa jego smaku! Pozdrawiam 🙂

    • Post Author Amber

      Ewo,
      dla mnie smaki to znane.
      Zamknęłam je w sorbecie, który daje pyszny oddech w czasie upałów.
      Pozdrowienia!

  4. Jak tylko była w domu ogórków masa, kroiłam je w plasterki i zajadałam się nimi 🙂
    A takie sorbeta bez dwóch zdań pożarłabym wręcz 😉

    • Post Author Amber

      Marcelina,
      ja właśnie robiłam to w gościnie u Parzyjaciółki.
      A sorbet jest bardzo pyszny, polecam!

  5. Bardzo ciekawa i smakowita propozycja, trzeba spróbować póki sezon ogórkowy 🙂 Pozdrawiam

  6. Przeprowadzka :). Jak Ci tu, w nowym miejscu?
    Wspaniały sorbet. Kolega opowiadał mi kiedyś, jak wszystkie dzieciaki z sąsiedztwa jadały ogórki z miodem z lokalnej pasieki. Mój dziadek był pszczelarzem, a nie znałam tego połączenia. Jak miód, to z białym serem. Albo świeżym chlebem z masłem.
    Myślę, że miód z ogórkami dobrze się komponują, chętnie spróbuję :).

  7. Uwielbiam ogórki , nawet są u mnie przed pomidorami , ale takiego pysznego sorbetu jeszcze nie robiłam
    Nie tylko pewnie pyszny , ale i jaki malowniczy

    • Post Author Amber

      Margot,
      ja teraz robię Twoje krokodylki i pochłaniamy je w tempie kosmicznym.
      A ten sorbet jest naprawdę boski!

  8. Szalone , intrygujące pomysły, zbyt długo zastanawiam się nad kupnem sprytnych foremek do lodów, po tym przepisie już nie mam wątpliwości, trzeba to zrobić. Pozdrawiam wakacyjnie

    • Post Author Amber

      Bożenko,
      nie szalone , a raczej niekonwencjonalne, bo nie wszyscy lubią zamykać w lodach wytrawne smaki.
      Tymczasem ogórek ma bliżej do melona, niż do warzywa.
      Dla mnie idealny to smak na lato.
      Pozdrowienia!

  9. Lubię te Twoje mieszanie smaków. „Słodkim” staje się coś, co w oczach wielu być nim nie powinno. Choć młode ogórki to niczym melony, albo arbuzy. Może się skusze na takie cudo, jak mi na ogrodzie zaczną rodzić. Bo pomysł zaiste ciekawy 🙂

    • Post Author Amber

      Tofko,
      przecież młode ogórki smakują wręcz melonowo!
      Koniecznie spróbuj ich w sorbecie.
      Pokochasz.

  10. Bardzo fajny, oryginalny sorbet! Ogórki dodawałam dotąd do lemoniady i do drinków. Chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂

  11. Aniu to Ci się cudownie i smakowicie wymyśliło … sorbet I klasa:) buziaki

  12. Muszą być niezwykle orzeźwiające, chętnie spróbuję 🙂

  13. Wow ! Naprawdę świetna sprawa ! A te zdjęcia, bardzo zachęcające 🙂

  14. Tak świetnie wykorzystanych ogórków jeszcze nie widziałam, dopóki do Ciebie nie wdepnęłam, świetnie wyglądają 🙂

  15. Zaskoczona jestem i bardzo zainteresowana smakiem:-) A ta lemoniada z ogórkiem już dzisiaj będzie na moim stole;-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      lemoniadę ogórkową poznałam wiele lat temu we Włoszech i odtąd jest u mnie obowiązkowa na letnim stole.
      Teraz zamknęłam ją po prostu w lodach.
      Pozdrawiam Cię.

  16. Taki sezon ogórkowy to ja rozumiem. Fantastyczny pomysł 🙂

  17. Chętnie wypróbuję przepisu 🙂

  18. niesamowicie mnie to intryguje 🙂 muszę sprawdzić jak smakuje 🙂
    aż mi się zrymowało ;)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.