
Sezon ogórkowy właśnie trwa!
K. szuka pracy, ale nic się nie klaruje i wini za to ‘sezon ogórkowy’.
Na podwieczorek jedliśmy dzisiaj ogórki z miodem.
A. kupiła na wsi skrzynkę ogórków i zamyka je partiami w słoiki.
Póki sezon ogórkowy trwa – powiedziała mi przez telefon.
Mój dentysta wyjechał do Meksyku i nie będzie go przez cały miesiąc.
Szkoda, że moje zęby tego nie rozumieją…
Sezon ogórkowy, co zrobić – mówi mi asystentka dentysty.
Codziennie piję dzban lemoniady z cytryną i ogórkiem, a potem wyjadam chrupiące ogórkowe plasterki.
B. nie może dobrać sobie butów do wspinaczki. Obwinia o to letni ‘sezon ogórkowy’.
J. ciągle jadłby mizerię. Dopóki mamy sezon ogórkowy – mówi.
Wspólnie z Konwaliową kuchnią podjęłyśmy temat ogórka.
Sezon ogórkowy od A do M!

Sorbet ogórkowy
5 świeżych młodych ogórków z tzw. krokodylą skórką
5 limonek eko
200ml wody źródlanej
50g miodu wielokwiatowego (można pominąć)
Uwaga! Ogórki muszą być bardzo młode, bez dużych pestek.
Miód rozpuszczamy w wodzie. Z limonek wyciskamy sok.
Ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do kielicha blendera i miksujemy.
Dodajemy sok limonkowy i miód z wodą. Miksujemy wszystko razem i przekładamy do zamykanego naczynia.
Wkładamy do zamrażarki na godzinę, miksujemy i przekładamy do foremek na lody.
Wkładamy do zamrażarki i zostawiamy na noc.
Jeżeli nie przekładamy sorbetu do foremek na lody, zamrażamy go przez 5-6 godzin i mieszamy co godzina.
Podajemy na lodzie z plasterkami ogórka i limonki.
Niewiele brakowało, a u mnie też pojawiłby się sorbet! To znaczy pojawił się, ale kilka dni później.;) Choć za ogórkami z miodem lub cukrem nigdy nie przepadałam, to w sorbecie z cytrusową nutką smakują mi bardzo. Sezon ogórkowy ma swoje dobre strony! Dziękuję za chwile pachnące ogórkami.:)
Magda,
o mało! Intrygująco…
Ogórki z miodem to mój przysmak z dzieciństwa i bardzo je lubię ( z cukrem nie jadałam…).
Tak samo jak lemoniada z ogórkiem i cytryną.
Sorbet ogórkowy to połączenie obu tych wariantów, dla mnie jakże orzeźwiające i letnie!
fajny pomysł; dla mnie to cos nowego
Iza,
polecam, bardzo pyszne!
Ciekawa propozycja 🙂
Kolizje smaków,
koniecznie spróbuj, pokochasz!
Podoba mi się taki sposób na ogórki, bardzo intrygujący sorbet, ależ jestem ciekawa jego smaku! Pozdrawiam 🙂
Ewo,
dla mnie smaki to znane.
Zamknęłam je w sorbecie, który daje pyszny oddech w czasie upałów.
Pozdrowienia!
Jak tylko była w domu ogórków masa, kroiłam je w plasterki i zajadałam się nimi 🙂
A takie sorbeta bez dwóch zdań pożarłabym wręcz 😉
Marcelina,
ja właśnie robiłam to w gościnie u Parzyjaciółki.
A sorbet jest bardzo pyszny, polecam!
Bardzo ciekawa i smakowita propozycja, trzeba spróbować póki sezon ogórkowy 🙂 Pozdrawiam
Kamila,
koniecznie!
Sorbet ogórkowy przeminie jak sezon ogórkowy.
Przeprowadzka :). Jak Ci tu, w nowym miejscu?
Wspaniały sorbet. Kolega opowiadał mi kiedyś, jak wszystkie dzieciaki z sąsiedztwa jadały ogórki z miodem z lokalnej pasieki. Mój dziadek był pszczelarzem, a nie znałam tego połączenia. Jak miód, to z białym serem. Albo świeżym chlebem z masłem.
Myślę, że miód z ogórkami dobrze się komponują, chętnie spróbuję :).
Evi,
super!
Ogórki z miodem uwielbiam do dziś.
A ten sorbet jeszcze bardziej!
Uwielbiam ogórki , nawet są u mnie przed pomidorami , ale takiego pysznego sorbetu jeszcze nie robiłam
Nie tylko pewnie pyszny , ale i jaki malowniczy
Margot,
ja teraz robię Twoje krokodylki i pochłaniamy je w tempie kosmicznym.
A ten sorbet jest naprawdę boski!
Szalone , intrygujące pomysły, zbyt długo zastanawiam się nad kupnem sprytnych foremek do lodów, po tym przepisie już nie mam wątpliwości, trzeba to zrobić. Pozdrawiam wakacyjnie
Bożenko,
nie szalone , a raczej niekonwencjonalne, bo nie wszyscy lubią zamykać w lodach wytrawne smaki.
Tymczasem ogórek ma bliżej do melona, niż do warzywa.
Dla mnie idealny to smak na lato.
Pozdrowienia!
Lubię te Twoje mieszanie smaków. “Słodkim” staje się coś, co w oczach wielu być nim nie powinno. Choć młode ogórki to niczym melony, albo arbuzy. Może się skusze na takie cudo, jak mi na ogrodzie zaczną rodzić. Bo pomysł zaiste ciekawy 🙂
Tofko,
przecież młode ogórki smakują wręcz melonowo!
Koniecznie spróbuj ich w sorbecie.
Pokochasz.
Bardzo fajny, oryginalny sorbet! Ogórki dodawałam dotąd do lemoniady i do drinków. Chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂
Zuziu,
polecam.
Ogórki mozna dodawać do wielu potraw.
Smacznego!
Aniu to Ci się cudownie i smakowicie wymyśliło … sorbet I klasa:) buziaki
Dziękuję Jolu!
Moc pozdrowień.
Muszą być niezwykle orzeźwiające, chętnie spróbuję 🙂
Na piecyku,
będzie mi miło.
Na pewno Ci zasmakują w tym sorbecie.
Wow ! Naprawdę świetna sprawa ! A te zdjęcia, bardzo zachęcające 🙂
Cookiemonster,
dziękuję.
Koniecznie spróbuj!
Tak świetnie wykorzystanych ogórków jeszcze nie widziałam, dopóki do Ciebie nie wdepnęłam, świetnie wyglądają 🙂
Zjedz mnie,
cieszę się z tego niezmiernie!
I spróbuj jak smakuje ogórek w lodach.
Zaskoczona jestem i bardzo zainteresowana smakiem:-) A ta lemoniada z ogórkiem już dzisiaj będzie na moim stole;-)
Marzena,
lemoniadę ogórkową poznałam wiele lat temu we Włoszech i odtąd jest u mnie obowiązkowa na letnim stole.
Teraz zamknęłam ją po prostu w lodach.
Pozdrawiam Cię.
Taki sezon ogórkowy to ja rozumiem. Fantastyczny pomysł 🙂
Dżemdżus,
cieszę się, że i Tobie się podoba.
Rozsmakowałam się w tym sorbecie…
Chętnie wypróbuję przepisu 🙂
Magda C.,
będzie pysznie!
niesamowicie mnie to intryguje 🙂 muszę sprawdzić jak smakuje 🙂
aż mi się zrymowało ;)))
Małgorzata,
koniecznie spróbuj.
Smacznego!