Ogórki kanapkowe z kurkumą. Moje ulubione

 

W sierpniu tradycyjnie robię ogórkowe przetwory, bo właśnie teraz ogórki są najlepsze. Oto moje ulubione ogórki nazywane kanapkowymi. Ale nie tylko do kanapek je podaję. Właściwie pasują do wszystkiego – do deski wędlin, do burgerów, kotletów jajecznych i warzywnych, ryby i….solo do podjadania. Są w lekkiej, przyjaznej dla jelit marynacie, a przy tym chrupkie i przepyszne.

 

 

Moje ulubione ogórki kanapkowe

składniki na 6 słoików 500 ml
2 kg ogórków gruntowych eko
2 szklanki  wody ( szklanka 250 ml)
2 szklanki octu jabłkowego
1,5 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka gorczycy
2 płaskie łyżki kurkumy
1 płaska łyżka soli
baldachy kopru

Słoiki i zakrętki wyparzam. Ogórki myję i kroję na krajalnicy w podłużne plastry. Układam dość ciasno (w pionie )  w słoikach.
Do garnka wlewam wodę,  wsypuję cukier i dodaję pozostałe przyprawy, zagotowuję. Kiedy woda się zagotuje wlewam ocet, przykrywam pokrywką i wyłączam grzanie. Zostawiam zalewę na 10 minut pod przykryciem.
Przecedzam zalewę i zalewam nią ogórki, wkładam baldachy kopru. Szczelnie zamykam słoiki i pasteryzuję w garnku z wodą  do 2/3 ich wysokości  około 5 minut od momentu zagotowania się wody. Kuchenną rękawicą wyjmuję słoiki z garnka, stawiam je do góry dnem i zostawiam do ostygnięcia.

22 thoughts on “Ogórki kanapkowe z kurkumą. Moje ulubione

  1. Uwielbiam ogórki kiszone i mogę je jeść codziennie, ale nigdy sama nie robiłam. O ile jeszcze nie jest za późno w tym roku to skorzystam z Twojego przepisu, wydaje się łatwy dla laika.

  2. Wędrówki po kuchni

    Moje już stoją na półce w spiżarni 🙂

  3. Świetnie się prezentują i skład mają ciekawy

  4. Przygotowuję co roku bardzo duże ilości przetworów z ogórków., . Twoje wyglądają rewelacyjnie.

  5. Super przepis na marynowane ogórki.
    Z domu rodzinnego pamiętam, jak Mama robiła ogórki, kisiła, marynowała, robiła sałatki. Ja jakoś nigdy nie robiłam ogórków, a bardzo je lubię.
    Twoje kanapkowe wyglądają wspaniale, dodatek kurkumy genialnym pomysłem, bo dodaję ją do czego mogę.
    Super Aniu 🙂

    • Irenko, i ja pamiętam te domowe ogórkowe przetwory. Robiło się ich całe mnóstwo.
      A te kanapkowe ogórki bardzo Ci polecam.

  6. Przepis na ogórki w marynacie są świetną alternatywą dla tradycyjnych kiszonych ogórków 😉

  7. Największym fanem tych ogórków jest mój mąż, więc u mnie muszą być obowiązkowo każdego roku !

  8. Ogórki z kurkumą często robi znajoma rodziców, ale u nas chyba jeszcze nie gościły.

  9. Fajny przepis i prosty. Sprobuje!

  10. Też lubię je w tej postaci, ale używam octu z kwiatów czarnego bzu, co dodatkowo podkręca smak.

  11. Ja oprócz tradycyjnych kiszonych i korniszonów zawsze robię z chili i czosnkiem- świetne do sałatek, kanapek, hamburgerów…. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.