Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego

 

Kiedy na horyzoncie pojawia się wspólny wolny poranek w środku tygodnia, Ona i On szczególnie go celebrują.
Za oknem wyjątkowo nie wisi smog, ale świeci słońce. Może sprowadził je mróz…
W tarasowej stołówce uwijają się rozśpiewane ptaki i jasność zagląda w każdy zakamarek ogródka!
Piją nową, świeżo paloną kawę, rozmawiają o Jej niedalekiej podróży i o Jego wyjeździe za ocean.
Pojawiają się pierwsze plany na lato. Przeglądają poranne gazety.
Wymieniają się książkami, które już przeczytali. Każda z nich zdaje się wyjątkowa…
Potem Ona smaży naleśniki z jabłkami. Czas na śniadanie!

 

 

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami

ciasto
składniki na 12 naleśników
2 szklanki mąki
1,5  szklanki tłustego mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 jajka + żółtko
szczypta soli
2 łyżki masła

Jajka z solą ubijamy. Dodajemy mleko i przesianą mąkę. Miksujemy na gładką masę i wlewamy wodę. Mieszamy – ciasto powinno być puszyste. Rozgrzewamy patelnię do naleśników i wkładamy małe porcje masła, smażymy naleśniki – chwilę z obu stron.

pieczone jabłka
1 kg jabłek
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Do formy do zapiekania wkładamy obrane jabłka i polewamy je miodem. Pieczemy ok. 30 minut. Kiedy przestygną można je zmiksować lub rozgnieść widelcem. Dodajemy do jabłek ekstrakt waniliowy i mieszamy.

dodatkowo do podania
2 łyżki masła
100 g krojonych migdałów

Na każdy naleśnik nakładamy porcję jabłek i składamy je dowolnie. Na suchej patelni podprażamy migdały, dodajemy masło i podsmażamy naleśniki. Od razu je podajemy.

 

30 thoughts on “Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego

  1. Pozornie banalne naleśniki można podać w niebanalny sposób. Jeśli dodamy do tego doborowe towarzystwo i słońce za oknem…. Królewska uczta godna niebanalnych ludzi 🙂

  2. Wspaniały początek dnia 🙂

  3. poranne naleśniki z jabłkami, poezja:)

  4. Aniu, nawet nie wiesz ile bym dała za takie śniadanie…:-)

  5. Pysznie Aniu. Ja uwielbiam naleśniki pod każdą postacią. Miłego dnia

  6. Smakowity początek dnia!
    Tak celebrować chciałabym każdy poranek 🙂

  7. PYCHA!! Zapisuję przepis <3

  8. Chyba mam ochotę na takie połączenie 🙂 Taka mini wersja szarlotki i w dodatku z chrupiącymi migdałami 🙂

  9. Prosto i z serca, więc i pysznie pieczone jabłka jadłam tylko raz, muszę do tego wrócić

  10. Ależ one muszą być pyszne – wyglądają cudownie 😉

  11. Połączenie migdałów i jabłek jest po prostu genialne <3

  12. Uwielbiam naleśniki! Mogłabym je jeść każdego dnia! 🙂

  13. Taka propozycja zawsze się sprawdzi. Dla mnie, dla mnie 🙂 nie podzieliłabym się hihi. Wygląda smakowicie.

  14. Jak naleśniki to ja zawsze i chętnie. Pamiętam jak w domu rodzinnym nie było chętnych do smażenia a jeśli już ktoś smazył to jak za karę, a teraz uwielbiam smażyć ot tak dla siebie i dzieci jak tylko najdzie nas ochota 😉

  15. Pjęcia nie masz jaka ja mam teraz ochotę na te nalesniki!

Skomentuj Ja Zwykła Matkaa Klaudia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.