Wołowina Rendang. Ostro i energetycznie!

 

Skoro zima postanowiła trwać i pogrzebała moje nadzieje na lżejsze przejście w stronę wiosny, nie porzuciłam ciepłych szali, pledów i imbirowych naparów…J. twierdzi, że się ‘garuję’.
Ale zakręcam przecież kaloryfery i nie chodzę w domu w rękawiczkach!
Skarpetki na noc to coś zupełnie normalnego…
W kuchni jest za to gorąco, ostro i energetycznie.
Lubię te charakterne potrawy, które dają ogień od środka i pobudzają do działania.
Aromaty przypraw i ziół z daleka mają moc!

 

 

Wołowina Rendang
dla dwóch osób

700 g antrykotu wołowego rasy Limousine
1 łyżka oleju kokosowego bio
sól morska
400 ml mleka kokosowego (80% kokosa)
150 ml wody
1,5 łyżki sosu rybnego
3 liście kaffir
1 łodyga trawy cytrynowej
30 ml soku z limonki
2 łyżki pasty carry Rendang

1 łyżka nasion kolendry
1/3 łyżeczki białego pieprzu
1 papryczka chili posiekana
1 szalotka posiekana
2 ząbki czosnku posiekane
15 g galangalu, posiekanego
15 g świeżego imbiru, obranego i posiekanego
1 cm świeżej kurkumy, obranej i posiekanej
1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana biała część
2 liście kaffir, posiekane
1/2 łyżka ciemnego cukru trzcinowego
1 łyżka oleju kokosowego bio

Do podania:
świeża kolendra, posiekany szczypior, płatki świeżego kokosa – opcjonalnie

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Olej kokosowy rozgrzej w dużym rondlu na ostrym ogniu. Posyp wołowinę solą i smaż ją przez 4-5 minut z każdej strony, aż do zbrązowienia. Odłóż na bok.
Rozgrzej garnek na średnim ogniu. Dodaj nasiona kolendry i pieprzu, podgrzewaj często wstrząsając patelnią, przez 2-3 minuty lub do momentu, aż będą pachnące i lekko złote. Dodaj chilli, szalotkę, czosnek, galangal, imbir, kurkumę, trawę cytrynową, liście limonki, cukier i olej i gotuj mieszając.
Dodaj pastę curry i gotuj, mieszając, przez 1-2 minuty aż zacznie uwalniać się zapach. Dodaj mleko kokosowe, wodę, sos rybny, liście limonki i trawę cytrynową i doprowadź do wrzenia. Ułóż wołowinę w garnku i przykryj szczelnie pokrywką. Piecz przez 1,5 godziny, obracając mięso. Odkrywaj pokrywkę od czasu do czasu, przez następne 3/4 – 1 godzinę aż wołowina będzie miękka, a sos się zredukuje.
Dodaj sok z limonki do wołowiny i zamieszaj, aby się połączył z sosem. Na wierzch posyp kolendrę i szczypior (ewentualnie płatki kokosa) i podawaj.

34 thoughts on “Wołowina Rendang. Ostro i energetycznie!

  1. Coś dla mojego męża, muszę spróbować mu przygotować 🙂 pozdrowionka!

  2. Zima nie ustępuje, ale miejmy nadzieję że potrwa już niedługo. A takie danie bardzo chętnie

  3. Ooh my goodness – that looks so flippin good..! I need to give it a try dear..

    https://clicknorder.pk online shopping in pakistan

  4. Zima nawet się nasila;-( Wołowina Twoja wygląda extra:-)

  5. Przepadłam!
    Wystarczyło przeczytać listę składników!

  6. Narobiłaś mi smaka, a ja wołowiny jeść nie mogę 🙁

  7. Mmmm ale pyszności 🙂 zjadłabym taka wołowinkę 🙂

  8. Uwielbiam! Choć robię ciutek inaczej 😉 Dla mnie to zdecydowanie zimowe danie, choć z gorącego kraju przecież.

  9. Fajne danie! Bardzo lubię wołowinę w sosie!

  10. Pycha, składniki w cudownej kompozycji 🙂

  11. Dzisiaj zdecydowanie bym zjadła takie danie 🙂

  12. Dla mnie to danie to coś wspaniałego <3

  13. Bardzo pyszna propozycja 🙂

  14. Wołowinka w aromatycznym sosie, pychotka!
    Dobrze, że słonko choć świeci 🙂

  15. pychotka….proszę o porcję bo mam lenia do gotowania:):
    Pozdrawiam
    Rozgaszczam się tu i czekam na podanie kolejnego dania:):):)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.