Naleśniki z majową pokrzywą, ricottą i parmezanem

 

Majowa pokrzywa jest najlepsza, bo ma najwięcej korzystnych właściwości. Tak twierdziła moja Babcia i znosiła kosze pokrzywy, które wykorzystywała na różne sposoby. Pokrzywę jedliśmy w zupie, w sałatce, w pierogach, piliśmy pokrzywowy napar i obserwowaliśmy proces jej suszenia na wielkich prześcieradłach.
No i zostało mi to pokrzywowe dziedzictwo, od którego trudno uciec, bo nie można rezygnować z dobra, kołyszącego się na majowym wietrze.

 

 

 

Naleśniki z pokrzywą, ricottą i parmezanem
maślane placki naleśnikowe z tego przepisu – klik!
2 garście młodej pokrzywy – tylko górne liście
300 g świeżej ricotty
sól i pieprz do smaku
masło do polania
100 g tartego parmezanu

Pokrzywę umyj i osusz na kuchennej ścierce, pokrój. W misce połącz ricottę, pokrzywę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Nakładaj porcję nadzienia na każdy placek i zwijaj w dowolny kształt. Na patelni rozpuść sporo masła, wrzuć liście pokrzywy i zblanszuj je. Polej naleśniki, posyp parmezanem i delektuj się majowym dobrem.

18 thoughts on “Naleśniki z majową pokrzywą, ricottą i parmezanem

  1. Pysznie wyglądają. Bardzo ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników ze szpinakiem. 🙂

  2. Bardzo ciekawy pomysł, z którym wcześniej się nie spotkałam.

  3. Wędrówki po kuchni

    Pyszna, wiosenna propozycja. Ja też lubię korzystać z tego, co daje nam natura

  4. Takiej wersji jeszcze nie miałam okazji skosztować.

  5. zapowiadają się pysznie. Chętnie bym spróbowała.

  6. Takich naleśników jeszcze nie miałam okazji spróbować. Brzmi ciekawie. 🙂

  7. Moja babcia jadła pokrzywę, ja nie potrafię się przemóc

  8. Piję napar z pokrzywy prawie codziennie. Naleśniki wyglądają przepysznie, skuszę się. 🙂

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *