Naleśniki z jajkiem i pieczarkami. Zrób to sam!

 

Wczoraj J. zauważył, że ostatnio często wracam do kuchni z dzieciństwa…Niedawno podałam mój ulubiony kisiel z pieczonych jabłek. A teraz serwuję moje ulubione naleśniki. Dla Niego jest to kuchnia vintage – dla mnie też! No bo jak często dzisiaj robimy w domu takie dania? Niektórzy w ogóle! Jak przeglądam czasami portale kulinarne, to padają tam takie pytania – mam schab – co z nim zrobić? Dostałam kiszoną kapustę – co z niej ugotować? Albo – jak zrobić kotlety mielone?
W moim wczesnym i późnym dzieciństwie takich pytań w ogóle nie było, bo każdy potrafił to zrobić. Jeżeli nie umiał to uczył się od mamy, babci lub sąsiadki. Albo kupował Kuchnię polską lub warszawską…I ruszał do kuchni. Innego wyjścia nie było!
Z drugiej strony myślę, że dobrze, że pytają – chcą się uczyć. Gorzej, kiedy kupują gotowe w marketach – pełne polepszaczy i niezdrowych dodatków.
Zapraszam na moje ulubione naleśniki. Są pyszne i bardzo łatwe. Zrób to sam!

 

 

Naleśniki z jajkiem i pieczarkami
200 g mąki
3 jajka
400 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki roztopionego masła
ok. 200 ml wody gazowanej *

400 g pieczarek
4 jajka
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz do smaku

natka pietruszki do podania
1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia naleśników

Mąkę, jajka, mleko i sól miksujemy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy roztopione masło i wodę gazowaną*- uwaga! Nie dolewamy wszystkiego od razu, tylko kontrolujemy gęstość ciasta. Miksujemy. Smażymy naleśniki – wlewamy porcję ciasta i poruszamy patelnią, aby rozprowadzić ciasto na całej jej powierzchni. Smażymy około 1 minutę z każdej strony i odkładamy naleśnik na talerz.

Jajka gotujemy ok. 8 minut i zalewamy je zimną wodą. Obieramy ze skorupek. Pieczarki czyścimy papierem kuchennym i kroimy na kawałki. Szczypiorek siekamy. Pieczarki wkładamy na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem i rumienimy je na sporym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy pieczarki, jajka i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na każdym naleśniku układamy porcję farszu, podwijamy brzegi do środka i zwijamy w rulon. Przed podaniem podsmażamy na złoty kolor i posypujemy natką.

40 thoughts on “Naleśniki z jajkiem i pieczarkami. Zrób to sam!

  1. Mega pyszna propozycja Aniu 🙂 Na takie naleśniczki jestem chętna 🙂

  2. Ils ont l’air tellement booonnnnnn!!! Moi, j’adore le dimanche matin rien que pour ce genre de chose ^^ biz.

  3. American Fluffy Pancakes – These are super easy and quick to make and just amazing!

  4. Ale muszą być smaczne! Kupujemy przepis 🙂

  5. ale pysznie wyglądają! na pewno spróbuję! 🙂

  6. Bardzo fajny pomysł na obiad

  7. Smakowicie nadziane naleśniczki.
    A co do gotowania, to czasem potrzeba czasu, by przyszła miłość
    i chęć zaglądania do kuchni. Tak było ze mną, daleko mi było do tego podczas dzieciństwa i dorastania, nigdy mnie do tego nie ciągło, mimo
    dobrych przykładów i tradycji kulinarnych w rodzinie.
    Robiłam wszystko by tam nie trafić, nie chciałam jak moje babcie i mama,
    ale żaba błota…. 🙂

  8. Cos cudownego! Miec tylko czas, a przede wszystkim checi i zdolnosci 😉 nieomieszkam zapisac i wyprobowac 🙂 pozdrawiam 🙂

  9. Takie naleśniki zawsze super! I będa wszystkim smakować:)

  10. Idealne połączenie! Ja nie mogę tu wchodzić bo dostaję ślinotoku!

  11. Super pomysł na śniadanie lub obiad. Bardzo lubię naleśniki w takim wytrawnym wydaniu.

  12. Takich nie jadłam nigdy. Obracam się w standardzie i to jest poważny błąd. Już wiem, że smakowałyby mi na 100% bez dyskusji. Skorzystam z tego przepisu ,by wprowadzić na stół odrobinę Twojej magii….!

  13. świetny pomysł. Siła tkwi w prostocie!

  14. Pieczarki zamieniłabym na kurki i byłby ideał 😀

  15. takie naleśniki jadłam zawsze, kiedy odwiedzałam z koleżanką jej babcię 🙂 smak dzieciństwa!

  16. Takie naleśniki vintage to ja poproszę:-) Niebawem wypróbuję, bo kuszą:-)

  17. W życiu bym nie wpadła na takie połączenie 🙂 Fajny pomysł!

  18. Fantastyczna, prosta propozycja. Uwielbiam takie:)
    Aniu, wiele młodych gospodyń zabierając się za ugotowanie np. krupniku nie wie co trzeba mieć do takiej zupy. Zebranie wszystkich składników przerasta je,,,znam takie przypadki i Ty pewnie też. To smutna prawda.
    Ale na naukę nigdy nie jest za późno, potrzeba tylko dobrych chęci:)

    • Dziękuję Urszula.
      Niestety nie wiem dlaczego tak opornie się edukują dzisiaj ludzie kulinarnie…
      Może za dużo jest gotowców w sklepach.

  19. I think every comment deserve a free pancake. xD Thanks for the great article anyways.. Will definately try it.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.