Mrożony napój z czarną malwą, miętą i truskawkami. Cenne właściwości malwy

 

Pyszny napój na upalne lato! Podstawą są suszone kwiaty malwy, mięta i świeże  sezonowe truskawki. Nie zawiera żadnych słodkich dodatków, ale można dosłodzić go miodem lub syropem z agawy. Truskawka i mięta świetnie się ze sobą łączą. Truskawka dodaje letniej słodyczy, a mięta orzeźwiający smak. Czarna malwa podkreśla smak truskawek dzięki pikantnym kwiatowym nutom i nadaje temu napojowi ciekawy kolor. Jest orzeźwiający i idealnie gasi pragnienie w letnie dni.
Jeżeli pozostawimy go w lodówce na dzień lub dwa, będzie jeszcze lepszy, o głębszym smaku i intensywnym kolorze.

Malwa pochodzi z Bałkanów, ale z powodzeniem wpisała się w polski krajobraz i od stuleci jest ozdobą przydomowych ogródków. Jej właściwości są warte zapamiętania. Dzięki bogactwu cennych substancji, które znajdują się w kwiatach jest surowcem leczniczym i kosmetycznym. Ciemne, prawie czarne płatki kwiatów malwy zawierają bardzo rzadkie antocyjany – malwidyny, peonidyny i delfinidyny. Malwa zawiera również duże ilości substancji śluzowe, a ponadto flawonoidy (kemferol, kwercetynę, mirycetynę), kwasy uronowe, alkohole cukrowe, fitoestrogeny flawonowe, cukry, garbniki, fenolokwasy, pektyny, żywice i związki mineralne. Tak bogaty skład uczynił z ozdobnych kwiatów malwy wysoce wartościowy surowiec zielarski. Wykorzystuje się je także w przemyśle spożywczym do barwienia słodyczy, napojów i syropów.
Kwiaty malwy pielęgnują i nawilżają skórę, zmniejszają dolegliwości przekwitania, leczą podrażnienia oczu, regulują miesiączki, wzmacniają naczynia krwionośne, pomagają przy nieżycie żołądka, łagodzą chrypkę i suchy kaszel.
Pijmy malwę!

 

 

1 łyżka  liści  mięty
2 łyżki suszonych kwiatów czarnej malwy
1 łyżka soku z cytryny bio
4 szklanki  gorącej wody
200 g dojrzałych truskawek
kostki lodu

Umieść liście mięty i kwiaty w szklanym dzbanku lub słoju. Wlej gorącą wodę i zostaw na 15 minut.
Kiedy napój schłodzi się temperatury pokojowej, dodaj pokrojone truskawki i sok z cytryny, przykryj dzbanek i wstaw go do w lodówki, aby się schodził. Następnie dodaj lód i podawaj!

22 thoughts on “Mrożony napój z czarną malwą, miętą i truskawkami. Cenne właściwości malwy

  1. Świetny przepis, wypróbuję. Lubię takie napoje 🙂

  2. Na pewno zrobię. Wyobrażam sobie jak smakuje ☺️

  3. Fotografia tych truskawek mnie ujęła a sam napój wydaje się być idealnym na te upały.

  4. Papierowa Łowczyni

    Wygląda bardzo apetycznie i orzeźwiająco. Chętnie sama wypróbuje tego przepisu 🙂

  5. Ja to się cieszę że są te wszystkie blogi z przepisami 🙂 ile to ciekawych przepisów nożna znaleźć i mieć roskosz dla podniebienia 🙂

    • Aniu,
      bardzo dobrze! Choć kiedyś jakoś sobie radziliśmy.Ludzie czytali więcej książek…
      Ale świat idzie do przodu.
      Napój bardzo polecam!

  6. Zamierzam posadzić malwę w swoim ogródku. Jest piękna i jak widać pyszna i zdrowa. Ten napój na pewno wart jest przynajmniej spróbowania 🙂

    • Małgorzata,
      uwielbiam malwy w ogródkach i ogrodach! Na Podlasiu jest ich bardzo dużo.
      Są pięknym uzupełnieniem krajobrazu.
      A napój jest wart codziennego picia. Malwa to bogactwo dobroci!

  7. Wiola Korzeniowska

    Doskonała w upalne dni!

  8. Na pewno dobrze smakuje 😉

  9. Wygląda bardzo apetycznie, na te upały w sam raz 🙂 chętnie skorzystam 🙂

  10. Napój bogów jak nic!

  11. Bardzo ciekawa kompozycja hm 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.