Młode ziemniaki z jajkiem, koprem i olejem konopnym. Wszystkiego zdrowego!

 

Do dzisiejszego obiadu dodałam olej konopny i bardzo zachęcam Was do używania tego cennego oleju w domu i w kuchni.
Olej konopny zawiera kwasy Omega-6 i Omega-3 i posiada idealną proporcję tych kwasów, czyli 3:1. Oprócz kwasów olej z konopi jest bogaty również w witaminę E, która chroni przed chorobami serca, przeciwdziała nowotworom, pomaga w cukrzycy i pomaga w poprawie wydolności fizycznej .
Z powodu dużej zawartości witaminy E olej konopny zyskuje coraz większe zainteresowanie. Jego spożywanie może pomóc na stany zapalne skóry takie jak trądzik, egzema, sucha skóra, rozstępy czy oparzenia. Ma też nieocenianą wartość dla skóry dojrzałej, gdyż pomaga niwelować zmarszczki.

Olej konopny jest też doskonałym dodatkiem do dań. Możemy wykorzystywać go do sosów, sałatek, jako dodatek do jogurtów, owsianek czy smoothies. Ma orzechowy zapach i smak i wspaniale komponuje się z ziemniakami i kaszami. Pamiętajmy jednak, żeby go nie podgrzewać! Zwiększając temperaturę, możemy doprowadzić do denaturacji kwasów, które stracą swoje zdrowotne właściwości i staną się dla nas toksyczne. Nie tylko wysoka temperatura może to spowodować, ale również przechowywanie oleju na słońcu lub w cieple. Najbezpieczniejszym sposobem na zachowanie wszystkich jego właściwości jest przechowywanie go w lodówce lub w zaciemnionym i zimnym miejscu. Więcej informacji o konopi siewnej i innych produktach dowiecie się ze strony polskiego producenta Dom Konopi.

 

Młode ziemniaki z jajkiem, koprem i olejem konopnym

1 kg młodych ziemniaków eko
1 pęczek młodego kopru
3 łyżki oleju z konopi
2 jajka z wolnego wybiegu
sól morska w płatkach i świeżo mielony pieprz

Ziemniaki płuczemy i czyścimy je ze zbędnej skórki za pomocą rękawicy kuchennej. W garnku zagotowujemy wodę z solą i gotujemy w niej ziemniaki do miękkości – nie powinny się rozpaść. W tym czasie koper płuczemy, osuszamy i kroimy. Pod koniec gotowania ziemniaków, gotujemy jajka na miękko lub półtwardo – obieramy ze skorupek. Ziemniaki odcedzamy z wody, posypujemy koprem i polewamy olejem konopnym – mieszamy łyżką i wykładamy na półmisek. Układamy jajka przekrojone na połówki, polewamy pozostałym olejem z garnka, posypujemy solą, pieprzem i podajemy. Wszystkiego zdrowego!

10 thoughts on “Młode ziemniaki z jajkiem, koprem i olejem konopnym. Wszystkiego zdrowego!

  1. Smaczne, klasyczne połączenie na letni obiad 😉

  2. Taki letni, klasyczny z pazurkiem obiad , chętnie bym się wprosiła….
    p.s olejek CBD mojej kici dziąsła wyleczył( nie sam , ale był kluczowy), tak ,ze konopie uwielbiam za bogactwo możliwości jakie daje

    • Alu,
      obiad bardzo Ci polecam.
      A olej konopny i inne konopne produkty od dawna włączyłam do diety. Jest moc!

  3. Amber, wspaniale wyglądają Twoje ziemniaczki i zaczynam szukać oleju konopnego (lniany mam na co dzień).

    • Guciu,
      dziękuję! A olej konopny bardzo Ci polecam.
      Jestem od niego już uzależniona. Masz link do sklepu w poście!

  4. Coś fantastycznego! Mniam!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.