Botwinka z kozim twarogiem, szczypiorem i koprem. Śniadanie w Sezonowo od A do M

 

Botwinka, koper, młoda cebula i ziemniaki! Te wszystkie warzywa są już na wyciągnięcie ręki. Kuszą cudowną świeżością rozpychając się na straganach i bazarkach. To one grają teraz pierwsze skrzypce! Częstuję się nimi zachłannie nie mogąc nadziwić się fantastycznej mocy wiosny.
I właśnie na botwinkę namówiłam Konwalie w kuchni. Sezonowość ma swoje prawa.
Dodałam do tych młodziutkich buraczków pachnący wiosenną świeżością koper i szczypiorek, a wszystko wspaniale skomponowało się z kozim twarogiem od pani Joli z Koziego Grodu!*
Twaróg ów przyjechał ze mną spod Kazimierza Dolnego i jest tak zacny w smaku, że możecie mi go mocno zazdrościć. Ale przy okazji wyprawy do prastarej doliny Wisły, po prostu wpadnijcie do pani Joli. Będziecie przeszczęśliwi! Tymczasem zapraszam na śniadanie.

 

 

Botwinka z kozim twarogiem, szczypiorem i koprem
1 mały pęczek młodziutkiej botwiny
200 g świeżego koziego twarogu
młody szczypior i koper
1 mały jogurt naturalny bio
pieprz i sól do smaku

Botwinę, szczypior i koper dokładnie myję i osuszam na ręczniku kuchennym. Twaróg wkładam do miski, dodaję jogurt, sól i pieprz. Botwinę, koper i szczypiorek siekam i dokładam do miski z twarogiem. Mieszam i od razu podaję na śniadanie.

*Gospodarstwo Kozi Gród
Słotwiny 109
24-310 Karczmiska
tel. 600 353 415

18 thoughts on “Botwinka z kozim twarogiem, szczypiorem i koprem. Śniadanie w Sezonowo od A do M

  1. Przepysznie!
    Kozi twaróg i wiosenna zielenina.
    Trudno się oprzeć!
    Do tego domowy chleb i mamy śniadanie idealne.
    Dziękuję za botwinkowe spotkanie. 🙂

    • Post Author Amber

      Magda,
      istotnie to wiosenne śniadanie z botwiną zaliczam do najlepszych w tym wiosennym sezonie!
      Czas botwiny rozpoczął się bardzo pysznie.
      Dziękuję za nasz botwinkowy czas.

  2. Botwinka to mistrzostwo świata! Jedynie mamy problem z kozim serem, ale cały czas staramy się do niego przekonać 🙂

    • Post Author Amber

      Pełnia Smaków,
      pewnie kupujecie kozi ser ze sklepu?
      To absolutnie inna bajka. Polecam taki prosto ‚od kozy’.

  3. sezonowo i pysznie, chciałabym spróbować takiego twarożku:)

  4. Zjadłabym botwnikę 🙂

  5. Jestem bardzo ciekawa smaku 🙂

  6. Ooo, tak proste i na pewno smaczne:-) Pyszna propozycja:-)

  7. Ach pyszności. Zgodnie z zaleceniem bardzo zazdroszczę koziego twarogu. Zazdrość wzmaga fakt, że kozi nabiał jest moim ulubionym ;D Świetna propozycja Aniu, jak zawsze, pozdrawiam 🙂

  8. Prosto i sielsko, bardzo anielsko! Mniam, takie dobroci to ja lubię 🙂

  9. Jakoś nie mogę się przekonać do botwinki, chyba, że ktoś wymyśli przepis, jak ją podać z dużą ilością mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.