Matnakash – tradycyjny chleb ormiański we wrześniowej Piekarni

 

Matnakash ( ormiański : մատնաքաշ ) to tradycyjny płaski chleb ormiański pieczony w piecach opalanych drewnem. Słowo matnakasz oznacza „pociągnięcie palcem” i nawiązuje do sposobu formowania chleba. Ten płaski chleb wyrabiany jest z mąki pszennej z dodatkiem drożdży lub zakwasu. Jest formowany w owalne lub okrągłe płaskie chleby z podłużnymi lub krzyżowymi rowkami. Charakterystyczną złocistą lub złotobrązową barwę skórki uzyskuje się przez powlekanie powierzchni bochenków przed pieczeniem słodzoną esencją herbacianą lub glazurą z wody i mąki.
Sekretem ciasta na ten chleb jest jego dobre wyrobienie i wyrastanie.

 

 

Matnakash 
przepis ze strony – Hub Pages

500 g mąki chlebowej – u mnie manitoba 300 g i 200 g pszenna chlebowa
1 łyżeczka suszonych drożdży
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
350 ml wody
2-3 łyżki oliwy

Do miski wlej 250 ml ciepłej wody i dodaj drożdże. Pozwól drożdżom aktywować się i dojrzewać w wodzie przez 5-10 min. Dobrze wymieszaj i upewnij się, że drożdże całkowicie się rozpuściły.
Dodaj około 200-230 g mąki i mieszaj dalej. Po zakończeniu zaczyn musi mieć taką samą konsystencję jak owsianka i nie może spływać z łyżki. Pozwól zaczynowi “oddychać” przez około 10 minut. Przykryj i umieść w ciemnym, ciepłym miejscu na 2-3 godziny, aby podwoił objętość.

Pozostałe składniki: mąkę, sól i cukier należy włożyć do innej większej miski i dodać zaczyn, gdy będzie gotowy. Ciasto rozgnieść delikatnie rękami (bez łyżki). Od czasu do czasu dodawać ciepłą wodę i ucierać przez około 20-25 min. Potrzebujesz około 100 ml wody. Ciasto na końcu nie może przyklejać się do rąk ani mieć za dużo mąki. Musi być miękkie i elastyczne. Gdy skończysz, ponownie przykryj ciasto i jeszcze raz pozwól mu się podwoić.
W międzyczasie przygotuj glazurę. Weź 30 g mąki i 150 ml zimnej wody, wymieszaj te dwa składniki i umieść na małym ogniu, gotuj powoli i ciągle mieszaj. Gdy ‘krem z mąki; przybierze gęstą formę, zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć.
Podziel ciasto na dwa równe kawałki. w razie potrzeby można użyć oliwy, żeby ciasto nie kleiło się do dłoni. Uformuj palcami ostateczną formę ciasta i nałóż glazurę na powierzchnię. ( tutaj formowanie ) . Odczekaj 20 minut, aż ciasto zacznie oddychać.
W międzyczasie umieść blachę piekarnika na pierwszym poziomie piekarnika. Piekarnik nagrzewaj przez 20 min do 250 st. C. Dodaj szklankę wody do naczynia i umieść je na dnie piekarnika. Ciasto ułóż na nagrzanej blasze i umieść blachę z ciastem na drugim poziomie w piekarniku. Upewnij się, że w piekarniku jest dużo pary, w przeciwnym razie chleb wyschnie.
Piecz przez siedem minut i zmień pozycję blachy z drugiego poziomu na trzeci. Piecz jeszcze kilka minut, aż matnakash nabierze brązowego koloru.

Uwaga. Najpierw wyrabiałam ciasto w mikserze. Kiedy osiągnęło stan prawie elastycznego ciasta, wyrabiałam je ręcznie.

Matnakasz na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

26 thoughts on “Matnakash – tradycyjny chleb ormiański we wrześniowej Piekarni

  1. Bardzo smacznie wypieczony i puszysty chlebek i zazdroszczę oliwek 🙂
    Dziękuję za przepis i wspólne pieczenie.

  2. Cudowny i przepyszny:-) Jak się cieszę, że mogłam piec z Wami:-) Aniu, upiekł Ci się piękny…Mniam:-) Już planuję kolejne wypiekanie.

  3. I ja skusiłam się na wersję drożdżową.
    Chlebki są pyszne, dziękuję za inspirację i wspólne wypiekanie!

    https://rodzinnieroslinnie.blogspot.com/2021/09/matnakash-tradycyjny-chleb-ormianski.html

  4. Rumiany i puszysty. 🙂
    Dziękuję za kolejne piekarskie doświadczenie i wspólny czas.

  5. Również przygotowałam wersję drożdżową. Dziękuję Aniu za kolejny pieczysty czas 🙂

  6. Wygląda apetycznie,. U nas wszystkie płaskie chleby cieszą się u nas dużym powodzeniem.

  7. coś w tym jest, jesień nadchodzi a ja mam ochotę właśnie na takie przepisy 🙂

  8. U mnie w miesicie jest wiele restauracji Armeńskich i są bardzo pyszne. Z tego co pamiętam to jadłam ‘LAWASZ’

    • Paulina, lawasz to chleb z innego regionu Armenii i to inny wypiek – cienki placek. Matnakash jest rzadszy i to wyrośnięte ciasto.

  9. Przyda się odmiana od tradycyjnie pieczonych przez nas chlebów, przepis podchwycony.

  10. Widzę, że składniki nie są wyszukane, więc chętnie się skuszę.

  11. Oj chętnie bym taki zjadła. Aż zapachniało mi świezym chlebem.

  12. Wspaniały chlebek, też upiekę po wakacjach 🙂 podrawiam

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.