Majowa sałatka ze szparagami i wiosennymi warzywami

 

Wiadomo, że w maju rządzą szparagi. Nie znam drugiego tak wyczekiwanego po zimie warzywa. Zdradzę, że białe to moje ulubione. Są kwintesencją szparagowego smaku. Dzisiaj znalazły się w sałatce. Gorąco polecam.

1 pęczek białych szparagów
1 łyżka masła
szczypta cukru i soli
1 rzymska sałata
1 świeży ogórek
5 rzodkiewek
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka kopru

 

 

sos
5 łyżek oliwy EV
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Najpierw robię sos. W słoiku mieszam wszystkie składniki i odstawiam.
Myję wszystkie warzywa. Białe szparagi odłamuję od zdrewniałych końcówek. Kroję je ukośnie na kawałki. Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i cukier. Kiedy woda zawrze, wrzucam szparagi i gotuję al dente. Wyjmuję z garnka i odkładam, aby ostygły.
Sałatę kroję na paski, ogórek i rzodkiewki na plasterki. Siekam koper i szczypiorek. Układam na półmisku, mieszam, dodaję szparagi, delikatnie mieszam i polewam sosem ze słoika. Voilà !

12 thoughts on “Majowa sałatka ze szparagami i wiosennymi warzywami

  1. Lubię wiosenne warzywa, ale nie przepadam za szparagami.

  2. Wszystko co najlepsze w jednej sałatce. Mniam!

  3. Wygląda pięknie. szkoda że u mnie nikt szparagów nie lubi

  4. Wędrówki po kuchni

    Sałatki uwielbiam i chyba mogłabym zyć tylko sałatkami. Pyszna propozycja!

  5. Czerwonafilizanka

    zastanawiam się jakim warzywem można by zastąpić tutaj świeżego ogorka

  6. Brzmi jak przepis wprost idealny dla mnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *