Łosoś w sosie z zielonym pieprzem i pieczarkami

 

Ryby i pozostałe morskie stwory zajmują sporo miejsca w mojej kuchni i jadamy je tak często, jak tylko nadarzy się okazja na dobry towar. A nadarza się przynajmniej raz w tygodniu. I tak dostałam wiadomość o tym świeżym łososiu, który dopiero dotarł do sklepu. Pomysł na obiad miałam już w głowie w drodze po zakupy. I oto częstuję świeżutkim łososiowym daniem. Potrzeba 30 minut, aby je przygotować. Enjoy!

 

 

2-4 dzwonka łososia atlantyckiego
sól i pieprz
oliwa Ev do smażenia

200 g pieczarek
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
50 ml białego wina
50 ml śmietany kremówki
50 ml wody
1 łyżeczka zielonego pieprzu
gałązki tymianku

grzanki do podania

Łososia myje, osuszam, posypuję solą i pieprzem i rumienię na oliwie z obu stron. Odstawiam.
Szalotkę i czosnek drobno siekam. Pieczarki kroję na plasterki. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam pieczarki na złoto, dodaję szalotkę i czosnek i podsmażam, mieszając. Wlewam wodę i śmietanę, mieszam i gotuję na patelni, aż sos zgęstnieje. Dodaję listki tymianku, zielony pieprz i sól. Teraz wlewam wino, mieszam i kładę łososia. Gotuję razem kilka minut i podaję z grzankami i winem.

30 thoughts on “Łosoś w sosie z zielonym pieprzem i pieczarkami

  1. Oj Ania, jak możesz mnie tak kusić, uwielbiam ryby i chętnie bym się wprosiła na tego łososia

  2. Przepis w sam raz dla mnie! Uwielbiam ryby, a ponieważ mieszkam nad oceanem mam dostęp do świeżych ryb codziennie. Twój przepis na pewno wypróbuję, bo wygląda przepysznie 🙂

  3. Wędrówki po kuchni

    Od oceanu dzieli mnie kilka kilometrów, więc często rozkoszuje się świeżutkim łososiem 🙂

  4. Wygląda obłędnie. Może moja rodzinka przekona się do łososia

  5. Miłośnicy ryb na pewno będą zachwyceni z przepisu 🙂

  6. Ależ on apetycznie wygląda, jem!

  7. Na łososia nie musisz mnie namawiać dwa razy, kocham ryby a tą szczególnie. Milusie zestawienie smaków , mam wszystko w lodowce, pójdę tylko po łososia i dziś kolejny obiadek na podstawie Twojego przepisu.
    Pysznie dziękuje 🙂

  8. Mega apetycznie się prezentuje ten łosoś! 🙂

  9. Witam, kuszące danie, ale mam 2 pytania – jaką śmietanę dodajemy – słodką kremówkę? i czy ten piękny kolor sosu jest od zielonego pieprzu?
    pozdrawiam

  10. Smakowicie przyrządzony łosoś. Gdy dostanę dobrą rybę, będę wiedzieć co zrobić.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  11. Pięknie wygląda ten łosoś! Następnym razem, gdy będę miała tę rybę przygotują ją w ten sposób!

  12. Apetyczny łosoś z pieczarkami 😉

  13. Pięknie się prezentuje ta potrawa. Z chęcią bym spróbowała

  14. Fantastycznie wygląda, uwielbiam łososia i ten sposób podania już ustawiłam w kolejce kiedy tylko łosoś wpadnie w moją sieć 🙂

Skomentuj Codzienne Gotowanie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.