Krewetki z ryżem smażonym i pomidorami koktajlowymi. Obiad z patelni

 

To danie robię w 30 minut. Oczywiście wcześniej przygotowuję wszystkie składniki. Jest pyszne, lekkie i zapewnia sto procent kulinarnego zadowolenia. Czasami krewetki zamieniam na tofu, a pieprz na płatki chili. Zamiast dymki dodaję kolendrę lub natkę. Możliwości jest wiele. Koniecznie spróbuj.

1 szklanka ryżu z uprawy organicznej – lubię azjatyckie odmiany
1 kolba kukurydzy lub kukurydza z puszki
150 g pomidorów koktajlowych
2 cebule dymki
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki wody

250 g krewetek obranych z pancerzy i z wyjętą nitką jelitową
2 ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
czarny pieprz grubo mielony
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól morska

Ryż wysypuję na sito i dokładnie go płuczę. Zostawiam do odsączenia. Na dużej patelni rozgrzewam olej i dodaję posiekany czosnek. Wsypuję ryż i podsmażam cały czas mieszając – ryż nie może się przypalić. Teraz wlewam wodę, doprawiam sosem sojowym, mieszam i przykrywam na 15 minut, aby ryż wolno doszedł.
.
Dymki kroję i odstawiam. Odrywam ziarenka od kolby kukurydzy. Pomidorki kroję na pół. Na drugiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam ziarna kukurydzy i podsmażam je kilka minut mieszając. Zgarniam kukurydzę na bok patelni, wrzucam posiekany czosnek i imbir, przygotowane krewetki i pomidorki. Smażę wszystko na dużym ogniu ok. 5 minut. Posypuję pieprzem .

Odkrywam ryż, przekładam do niego kukurydzę, lekko mieszam. Rozkładam na talerze. Dodaję pomidorki i krewetki. Posypuję szczypiorkiem i solą. Od razu podaję.

22 thoughts on “Krewetki z ryżem smażonym i pomidorami koktajlowymi. Obiad z patelni

  1. Kocham kreweki, ale nigdy nie odważyłam się ich robić samodzielnie w domu. Chyba muszę to zmienić, bo ten przepis wygląda rewelacyjnie!

  2. Perfekcja smaku w każdym kęsie, idealne danie na każdą okazję

  3. Taka propoozycja posiłku de luxe:)
    Danie wygląda bardzo smacznie:)

  4. Pyszna propozycja, zapisałam do zrobienia:-)

  5. W takim wydaniu jeszcze nie jadłam krewetek

  6. Nigdy nie jadłam krewetek, ale danie na pewno znajdzie swoich odbiorców.

  7. Uwielbiam takie obiady. W sumie dawno nie robiłam krewetek 😀

  8. “Bierz mnie”-krzyczy talerz! Wspaniałe, Nie dość że proste do bólu to jeszcze pyszne! Koniecznie muszę sobie takie kreweteczki przygotować, uwielbiam je!

  9. Wpraszam się na ten pyszny i szybki posiłek! Dla mnie idealny!

  10. Bardzo lubię dania z owocami morza. Robie podobnie krewetki

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.