Krem z brokułów to fantastyczna w smaku zupa. Jest sycąca i aromatyczna.
Można ją podać z wieloma dodatkami – grzanki, groszek ptysiowy, świeże zioła, podprażone ziarna słonecznika lub pestki dyni, nasiona konopi jak u mnie. Równie dobrze można podać tę zupę bez żadnych dodatków. I tak będzie mega smaczna!
1 brokuł (mój ważył ok. 400 g)
1 mała marchew
1 pietruszka
1/3 małego selera
3 ziemniaki
1 łyżka klarowanego masła
1 litr bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
szczypta chili
100 ml śmietanki 30%
nasiona konopi siewnej
świeży koper
W garnku z szerokim dnem roztop masło, dodaj obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i podsmaż. Dodaj obrany i posiekany czosnek. Wymieszaj i krótko podsmaż. Wlej bulion i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Dodaj różyczki brokułu, dosmacz solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 15 minut, zmiksuj zupę i wlej śmietankę. Podgrzej krótko i wsyp szczyptę chili. Podawaj posypaną nasionami konopi i udekorowaną brokułową różyczką i koprem.


