Kotleciki wołowe z jabłkiem. Letnie eksperymenty

 

Młoda dobra wołowina to świetny materiał na wartościowy posiłek. I naprawdę nie potrzeba go dużo, aby przygotować satysfakcjonujący letni lunch lub kolację. Kilka lekkich dodatków i można cieszyć się jedzeniem przy wspólnym stole.  Tym razem postanowiłam dodać do wołowego mięsa starte jabłko i doprawić konkretną ilością chili. Kotleciki wyszły bardzo lekkie i smaczne. Polecam więc letnie eksperymenty kulinarne. Na pewno wyjdzie z tego coś pysznego.

 

 

500 g mielonej wołowiny na burgery
1 jabłko Grójeckie wydrążone i drobno starte
1 dymka drobno posiekana
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki średnio ostrego sosu chili
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki oleju roślinnego
1/2 szklanki  bułki tartej  – opcjonalnie

Wymieszaj w misce wszystkie składniki oprócz oleju i bułki tartej. Jeśli mieszanka jest zbyt mokra, zwiąż ją  bułką tartą. Uformuj  mięso w kulki i lekko je spłaszcz.  Smaż powoli na małym lub średnim ogniu w niewielkiej ilości oleju.

Do podania – liście sałaty, plasterki jabłka Grójeckiego, sos vinaigrette do polania

22 thoughts on “Kotleciki wołowe z jabłkiem. Letnie eksperymenty

  1. Bardzo mi się podaba takie połączenie, świetny sposób na “podkręcenie” smaku

  2. Lubię eksperymentować w kuchni i bardzo podoba mi się Twój pomysł.
    Nigdy tak nie próbowałam zrobić kotlecików, a lato temu sprzyja.
    Jabłko to świetny dodatek, ciekawe, jak smakuje.
    Robię kotleciki według Twojego przepisu 🙂

    • Irenko, miło mi, że zainspirowałam Cię do próbowania nowych smaków. Kotleciki na pewno będą Ci smakować.

  3. Eksperyment świetny, bo wołowina często robi się sucha i pancerna, słyszałam, że takie niezwykłe dodatki sprawiają, że staje się soczysta. Musze spróbować, bo z jednej strony muszę coś w swoim jadłospisie czasami zmienić, a to bardzo mi podchodzi.

  4. Bardzo podoba mi się Twoja wersja kotlecików z dodatkiem jabłek. Smakowity talerz!

  5. Dobrze zrobiona wołowina to sztuka! Przepis z jabłkiem bardzo interesujący I podejrzewam, że bardzo smaczny. Lubię takie zaskakujące połączenie smaków.

    • Post Author Amber

      Edyta,
      przede wszystkim wołowina musi być DOBRA. To pierwszy warunek dobrego dania.
      Połączenie wołowiny z jabłkiem bardzo polecam.

  6. Jabłko to świetny dodatek do mies. Nie tylko wątróbka bo wołowina tez z nią się świetnie komponuje.

  7. Nie boję się eksperymentować w kuchni i taka wersję kotlecików jak najbardziej spróbuję zrobić. Wydaje mi się, że dobrałaś świetnie kontrast smaków ostre chilli w polczeniu z łagodnością jabłka z pewnością wypada interesująco.

  8. O proszę. O takim połączeniu jeszcze nie słyszałam. Chętnie bym spróbowała!

  9. fajne te kotleciki

  10. Takiego połączenia się nie spodziewałam. Chętnie bym spróbowała!

  11. O połączeniu jabłek z mięsem nawet bym nie pomyślała. Ale od czego jest internet i Wasze kreatywne pomysły!

Skomentuj Irena-Hooltaye w podrozy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.