Keks angielski z rumem. Słodkiej Wielkiej Nocy!

DSC_0881-001
 

Wielkanoc pamiętam wiosenną, pachnacą świeżym wiatrem i ziemią.
W domu umyte okna, zmienione firanki, wywietrzona pościel.
Wazony żółte od żonkili.
W kuchni zapach żuru, szynki i chleba.
Obrus wykrochmalony i przygotowany na świąteczny stół.
Radosne oczekiwanie na rodzinne spotkanie przy stole.
Życzenia dzielone święconym jajkiem i chlebem.
Dzisiaj brakuje mi wiosny i tęsknię za babciną pościelą z koronkami i haftowanymi inicjałami.
Szeleszczącą od świeżości i krochmalu, pachnąca wiosennym wiatrem…
Nie ma takiej szynki i baby i tych Bliskich.
Karmię się tamtymi wspomnieniami…
W domu postawiłam bukiety tulipanów i żonkili.
Taca z rzeżuchą zajmuje pół parapetu.
Baranek z cukru gotowy wskoczyć do koszyczka ze święconym!
A my wybywamy na święta w Beskidy…
Zabierzemy ze sobą świąteczny keks.
Obok paschy i mazurków to obowiązkowe ciasto w moim rodzinnym domu.
Słodkiej Wielkiej Nocy!

 

DSC_0884-001
 

To mój ulubiony keks Pierre Hermé.
Doskonały w smaku, długo zachowujący świeżość.
Wręcz nabierający smaku z każdym dniem po upieczeniu.
Jak podaje Autor, najlepiej upiec go 4 dni przed podaniem.
Keks angielski można przechowywać w lodówce 7 – 14 dni.

Kesks angielski
100 g sułtanek
75 g koryntek
250 ml ciemnego rumu
210 g masła
65 g suszonych moreli
65 g suszonych sliwek
60 g suszonych fig
125 g kandyzowanych melonów
300 g mąki
15 g proszku do pieczenia
150 g cukru pudru (daję 100 g)
4 jajka
2 łyżki galaretki morelowej
100 g kandyzowanych wiśni

W przeddzień rodzynki umyć, osączyć, włożyć do miski i zalać 150 ml rumu. Odstawić.
Masło wyjąć z lodówki. Morele, śliwki i melony pokroić w kostkę o boku 1 cm.
Mąke z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
Nagrzać piekarnik do temperatury 250 st. C.
Utrzeć 200 g masła z cukrem pudrem. Ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie stopniowo dosypywać mąkę.
Gdy ciasto będzie gładkie, dodać rodzynki, rum , w którym się moczyły, i pokrojone owoce.
Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Formę keksową długości 28 cm posmarować masłem.Napełnić ciastem i wstawić do piekarnika.
Zaraz obniżyć temperaturę w piekarniku do 180 st. C.
W rondelku roztopić pozostałe 10 g masła. Ciasto piec prze 8-10 minut, aż na powierzchni utworzy się skórka.
Ciasto wyjąć z piekarnika, nóż zanużyć w roztopionym maśle i naciąć ciasto wzdłuż, aby równomiernie rosło.
Ponownie wstawić do piekarnika: piec przez godzinę.
Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone: patyczek wetknięty w środkową część ciasta powinien być suchy.
Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia na 10 minut, wyjąć z formy i nasączyć 100 ml pozostałego rumu.
W rondelku roztopić galaretkę morelową i odstawić na 10 minut.
Ciasto posmarować galaretką, wierzch udekorować kandyzowanymi wiśniami i odstawić do ostygnięcia.
Zimne ciasto zawinąć w folię spożywczą.

 

2014-03-31 17.02.14
 

Radosnego Alleluja!

48 thoughts on “Keks angielski z rumem. Słodkiej Wielkiej Nocy!

  1. Najlepsze życzenia! Samych miłych chwil! Keks pierwsza klasa, na świątecznym stole obowiązkowy! Pozdrawiam

  2. O ileż jesteśmy bogatsi mając takie wspomnienia:-) Mam bardzo podobne:-) Częstuję się keksem i życzę pogodnych i pełnych zadumy Świąt Wielkiej Nocy!

  3. Wypasiony keks, rewelacja 🙂 Zdrowych i Spokojnych Świąt!

  4. U mnie też dzisiaj keks 🙂 Smakowitych i głęboko przeżytych Świąt! Pozdrawiam!

  5. Wspaniały! Słodkiej i Tobie, kochana 🙂

  6. KURCZAKI RADOSNE,
    ZWIASTUJĄ WIOSNĘ!
    WESOŁEJ PISANKI
    I MOKREGO DYNGUSA
    ŻYCZY WAM AGATA.

  7. Czy nam się wydaje czy są tam figi a w przepisie ich nie ma?
    Keks wygląda smakowicie ale u nas nie jest zbyt lubiany w rodzinie więc nikt go nie piecze :/

  8. Keks doskonały na uczczenie Świąt Wielkanocnych 🙂 Wesołych! :*

  9. Lubię keks,ale dawno nie piekłam.
    Udanego wypoczynku życzę Aniu 🙂

  10. Aniu uwielbiałam w świąteczny wieczór wejść do łózka ze świeżutka pościelą, pachnącą, lekko jeszcze sztywną …. to mi się jakoś tak bardzo ze Świętami kojarzyło … i choć przecież pościel zmienia się mnóstwo razy w ciągu roku to w te wieczory jej zapach i dotyk ssa magiczne … mam tak do tej pory:) …. a co do keksa to az zazdroszczę Wam tego przysmaku:) Zdrowych i wesołych Świąt:)

    • Jolu,
      takie magiczne wspomnienia sa bezcenne.
      Ja nosze je w sobie jak talizmany.
      Keks polecam Ci na przyszlosc.
      Usciski swiateczne!

  11. Wspaniałych Świat Amber, pozdrawiam świątecznie z Piotrem 🙂

  12. Zdrowych i pysznych Świąt:)

  13. keks z rumem? ciekawie!

    Wesołych!

  14. Znakomite ciasto 🙂
    Cudownych Świąt 🙂

  15. Radosnej Wielkiej Nocy Kochana Aniu!
    Piękny ten keks. Pozdrowienia ślę :*

  16. Aniu wszystkiego najlepszego na świąteczny czas
    Piękne wspomnienia , a keks jeszcze piękniejszy . U mnie keks tez się piecze ale raczej na święta zimowe , ale na Wielkanoc też czasami bywa

  17. Trochę spóźnione, ale też życzę radosnych Świąt! Mam nadzieję, że były udane 🙂

  18. Piękny keks. To jedno z moich ulubionych ciast. A na zdjęciach widać duże ilości fig, bez których jak dla mnie nie może być tego ciasta 🙂

  19. Wow jakie zmiany, bardzo mi się podobają 🙂 Cudnie tu ! Ja też właśnie przeszłam z bloggera na wordpress 🙂

  20. Wspaniały keks 🙂 od razu przypomina mi się ten, który w dzieciństwie piekła mama

  21. Wspaniały keks! I tyle dobroci w środku! 🙂

  22. Keks prezentuję się idealnie 🙂

  23. Uwielbiam… Niestety robię i jadam rzadko. Taki mamy klimat 😉 Dobrze, ze chociaż od lizania monitora się nie tyje 😉

Skomentuj Magda C. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.