Jabłka z cydrem w cieście filo. Małe co nieco…

 

To ,małe co nieco’ to deser idealny na każdą okazję i do pudełka na wynos. Podwieczorek, śniadanie, przekąska…Jeżeli są jabłka w słoiku i ciasto filo w lodówce, szybko można zaspokoić ochotę na coś pysznego lub przygotować deser dla niespodziewanych i spodziewanych gości. Ilekroć go robię, dodaję do jabłek różne składniki, aby urozmaicić smak i połechtać podniebienie. Tym razem jabłka duszone są z cydrem. Jest bosko!

 

 

Jabłka w cieście filo

500 g jabłek Grójeckich
1 cytryna bio
100 g cukru trzcinowego bio
1 łyżka skrobi kukurydzianej
100 ml cydru
1 łyżka cynamonu
4 arkusze ciasta filo średniej grubości
1/2 kostki masła

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka, polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, dodajemy cukier i cydr, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wtedy dodajemy skrobię, mieszamy i zagotowujemy. Jabłka ładnie nam zgęstnieją. Na koniec dodajemy cynamon i mieszamy. Masło rozpuszczamy w garnuszku – nie doprowadzamy do zagotowania! Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Na blacie rozkładamy arkusz ciasta filo, smarujemy go masłem za pomocą pędzelka, nakładamy jabłka i zwijamy niezbyt ciasno w rulon. Delikatnie skręcamy w spiralę i układamy na papierze. Tak samo postępujemy z kolejnymi arkuszami filo. Smarujemy pozostałym masłem wszystkie zwinięte spirale z ciasta i wstawiamy blachę do piekarnika. Pieczemy aż do zrumienienia ciasta. Podajemy ciepłe, ale deser jest równie smaczny kiedy ostygnie.

32 thoughts on “Jabłka z cydrem w cieście filo. Małe co nieco…

  1. jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść ciasta filo. Pysznie takie jabłka wyglądają:)

  2. Papierowa Łowczyni

    Ja uwielbiam wszysykie ciasta, ciasteczka, babaeczki, w których składzie znajdę jabłka. Więc tak, zdecydowanie ten przepis trafia w moje kubki smakowe i z przyjemnością wypróbuje Twój przepis 🙂

  3. Oczywiście Wydrukuję sobie przepis i zmajstruje sobie w zaciszu kuchennym ponieważ są niesamowicie apetyczne przede wszystkim Grójeckie są moimi ulubionymi jabłkami to musiał być obłęd!

  4. Fascynujące, kiedyś kupiłam ciasto filo i nie potrafiłam nic z niego zrobić, a to wydaje sie nie tylko proste, ale i pyszne.

    • Iwona,
      jak to nie potrafiłaś? Przecież instrukcja jest na opakowaniu…
      Ale teraz już możesz zrobić. Polecam!

  5. Ciasto filo z takim “cydrowym” nadzieniem…. obłęd 🙂

  6. Bardzo apetycznie wyglądają, a ja jeszcze nie jadłam takiego ciata 🙂

  7. Ooooo, jakie to musi być pyszne! Szkoda, ze nie mam pod ręką ciasta filo, bo już bym piekła!

  8. Ciasteczka wyglądają niesamowicie apetycznie i po prostu ślicznie :D. Jeszcze nie miałam okazji jeść ciasta filo.

  9. moje dzieciaki uwielbiają placki z jabłkami to na pewno takie ciasteczka też pokochają

  10. O tak bosko☺️ jestem bardzo ciekawa smaku, bo wyglądają rzeczywiście nieziemsko.

  11. Lubię ciasto filo, uwielbiam jabłka… do tego je się też oczami, a Twoje ciasteczka wyglądają przepysznie. Pozostaje mi tylko wypróbować Twój przepis.

  12. Pysznie wyglądają. Ps. Ja dziś robiłam ruloniki z ciasta yufka

  13. Zdecydowanie to moje smaki, ale użyję jabłuszek spod Buska- Zdroju ;P

  14. Cudowny deser Aniu. Ale bym teraz sobie taki zjadła. Pozdrawiam kochana 🙂

  15. Od razu zaczęłam się zastanawiać gdzie kupię ciasto filo 😛 jabłka duszone w cydrze brzmią pysznie!

  16. A czy zamiast filo mogę uzyć francuskiego ciasta?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.