Gruszki w słodkiej zalewie z octem winnym, goździkami i wanilią

 

Gruszki. Lubię ich zapach i smak. Jesienią są wyjątkowo aromatyczne i soczyste. Nabrały też rumieńców i są gotowe na kulinarne wariacje. W tym jesiennym czasie najczęściej dodaję je do konfitur, ciast, w dużych ilościach zjadamy je na surowo, ale przede wszystkim lubię je bardzo w słodkiej zalewie z octem winnym i korzennymi przyprawami. Zdradzam Wam przepis, który powtarzam każdej jesieni od lat. Pyszności!

 

 

2 kg twardych gruszek
4 szklanki wody
2 łyżeczki soku z cytryny
2 szklanki octu winnego
2 szklanki cukru
2 torebki cukru z prawdziwą wanilią
2 goździki na słoik
2 łyżeczki cynamonu

Słoiki i zakrętki wyparzam. Gruszki myję, połowę zostawiam ze skórką (z eko uprawy), połowę obieram ze skórki i odrzucam gniazda nasienne. Kroję w ósemki, zalewam wodą i sokiem z cytryny.
Do garnka wlewam wodę, wsypuję cukier i cukier z wanilią, dodaję gruszki i gotuje 2 minuty. Wyłączam ogień, wlewam ocet winny, dodaję goździki i cynamon.
Do słoików wkładam gruszki z goździkami i zalewam zalewą. Zakręcam i pasteryzuję 20 minut od momentu zagotowania wody. Przechowuję w chłodnym miejscu.

26 thoughts on “Gruszki w słodkiej zalewie z octem winnym, goździkami i wanilią

  1. Takich gruszek jeszcze nie jadłam. Zdecydowanie to ciekawa odmiana. Do czego później je wykorzystujesz? Jako deser, przystawkę czy podajesz z czymś?

  2. Robię co roku Aniu, bardzo lubimy marynowane gruszki, z Twojego przepisu też chętnie skorzystam 🙂

  3. Nie sądziłam, że tak prosto można przygotować przetwory z gruszką w roli głównej 🙂

  4. Nie miałam okazji takich gruszek próbować. Zwykle robiło się z cukrem 😀

  5. Uwielbiam gruszki w occie ale sama jeszcze nie robiłam. Może czas najwyższy,

  6. Ciekawe pikle o ile można to tak nazwać 🙂 nie jadłam jeszcze tak przyżądzonych gruszek.

  7. Już nie miałam nic robić z przetworów, ale te gruszki tak mi weszły, że jednak się skuszę:-)

  8. Coś podobnego robiła kiedyś moja mama, dobrze pamiętam ten smak z dzieciństwa. To było pyszne!

  9. Robimy tylko gruszki jako kompot, w occie. W takiej zalewie też muszą być pyszne.

  10. Wyglądają przeobłędnie. Jeszcze nie miałam okazji próbować takich gruszek. Smakują pewnie jeszcze lepiej niż wyglądają.

  11. Uwielbiam jako dodatek do mięs, ale nigdy sam nie robiłem. Musze wypróbować ten przepis

  12. Uwielbiam gruszki, więc skuszę się na nie też w tej odsłonie.

  13. Jestem wielką fanką octowych przetworów z owoców. każdy taki przepis jest wręcz na wagę złota, tym bardziej się cieszę, że dzięki Tobie mam możliwość go poznać i wypróbować. Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.