Gęsie wątróbki z calvadosem,karmelizowane jabłka i cebula. Jesienne grzanki. I list do Basi

 

DSC_0613-002
 

Droga Basiu,
czas zupełnie mnie zaskoczył.
Mamy już jesień głęboką,listopadową.
A dopiero  był słoneczny wrzesień i do listopada wydawało się tak daleko.
Miałam wtedy jeszcze nadzieję na nasze spotkanie tu lub tam…
Twój list poruszył wiele czułych strun,wróciły obrazy i wspomnienia.
Wiem,że nie warto scigać się z czasem,ale trzeba pamiętać i pielęgnować piękne chwile.
Mam je schowane w sercu,w głowie,czuję każdą dobrą emocję.
Wspomniałaś o naszej rocznicy…
To jakoś we wrześniu właśnie wypada.
Nie ma już wielu miejsc,gdzie zaczęła się nasza przyjaźń.
Sporo z nich zmienił czas.
A my ostałyśmy się jako te dwie brzozy smagane przez życiowy wiatr.
Ile to historii mamy za sobą,ile słów,łez od śmiechu,ile spotkań i rozmów.
Tylko czas może to policzyć,a rachunek trzyma w tajemnicy przed nami.
Pisałaś,że pachnie u Ciebie jabłkami i odsłaniasz okno,aby widzieć kolory jesieni.
Zapach Twoich jabłek czułam każdym zmysłem i widziałam Twoje okno otulone koronkową firanką.
Kolekcjonuję te obrazy i przytulam Twoje listy.
Dziękuję,że jesteś, i piszesz i myślisz…
Najczulej Cię …

P.S.Pozdrowienia dla Twoich Chłopców!
A.

 

DSC_0596
 

Gęsie wątróbki na grzankach z calvadosem, karmelizowaną cebulą i jabłkiem

2 wątroby z gęsi przekrojone na połowy
woda z mlekiem do moczenia

łyżka klarowanego masła
łyżka calvadosu
świeży pieprz do posypania
bagietka orkiszowa na zakwasie

Wątroby umyć i zalać mlekiem z wodą (pół na pół)na całą noc.
Z bagietki odkroić cztery kromki.
Wstawić je do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika ,żeby się lekko zrumieniły.
Wątróbki opłukać,wyciąć białe żyłki i osuszyć.
Rozgrzać masło na patelni i smażyć wątróbki po 2 minuty z każdej strony ( powinny być w środku różowe).
Pod koniec smażenia dodać calvados i wyłączyć grzanie.Odstawić.
Na każdą kromkę bagietki kłaść łyżkę karmelizowanej cebuli,plastry jabłka i kawałek wątróbki i posypać świeżo mielonym pieprzem.

Karmelizowana cebula
2 żółte cebule
2 łyżki miodu (u mnie rzepakowy)
łyżka białego wina
sól

Cebule pokroić w półplasterki i wrzucić na patelnię z rozgrzanym miodem.
Mieszać, a kiedy cebula się zeszkli,dodać wino,szczyptę soli i smażyć razem aż płyn zamieni się w syrop.

Karmelizowane jabłko
jabłko
1 łyżka miodu
łyżeczka listków tymianku

Z jabłka wykroić gniazdo nasienne i pokroić je na plastry (ze skórą aby się nie rozpadły).
Wrzucić na patelnię z rozgrzanym miodem i smażyć z obu stron aż płyn zamieni się w syrop.
Pod koniec smażenia dodać listki tymianku.

 

DSC_0614
 

40 thoughts on “Gęsie wątróbki z calvadosem,karmelizowane jabłka i cebula. Jesienne grzanki. I list do Basi

  1. Cudowne połączenie smaków! Pycha!

  2. Wspaniały pomysł na rozpieszczenie do maksimum kubków smakowych 🙂

  3. Takie grzanki to rozkosz dla moich zmysłów…:-) Przepyszna propozycja:-)

  4. Serdecznie pozdrawiam
    i ślad po sobie pozostawiam.
    życząc miłego każdego dnia.

    Cudowne połączenie tego wszystkiego.

  5. Bardzo fajne, wykwintne danie! Akurat mamy w domu calvadosa. Ja akurat wątróbki nie tykam, ale mój Mąż byłby takim obiadem zachwycony 🙂

  6. Bardzo fajne, wykwintne danie! Akurat mamy w domu calvadosa. Ja akurat wątróbki nie tykam, ale mój Mąż byłby takim obiadem zachwycony 🙂

  7. I u Ciebie wątróbki.:) Wspaniałe połączenie i słów, i składników.

  8. Bardzo podoba mi się taka przekąska i świetne zdjęcia!

  9. Wachlarz składników brzmi pysznie i zapewne danie takie jest, ale…nie dla mnie…;( Ostatnio miałam (nie)przyjemność 😉 z gęsimi wątróbkami i…niestety, to nie mój smak…;) Co zrobić? Jeść i szukać dalej! 😉 Amber, pozdrawiam Cię!

    • Renula,
      zamieszczam tutaj dania ,które przygotowuję w swojej kuchni dla siebie,rodziny i przyjaciół, i które nam smakują.Nie liczę,że przypadną do smaku wszystkim.
      Szkoda,że komentujesz akurat potrawę,której nie lubisz…
      Pozdrowienia!

      • Amber, nie chciałam Cię urazić swoim komentarzem, nie miałam złych intencji, Komentuję wiele przepisów, w tym część takich, które nie “leżą” mi, bo przecież każdy z nas ma inny gust kulinarny. Absolutnie nie neguję Twojego przepisu. Jeśli jednak negatywnie odebrałaś moją wypowiedź, to przepraszam Cię!

        • Renula,
          absolutnie nie czuję się urażona i nie musisz mnie przepraszać.
          Nie komentuję tego czego bym nie zjadła albo czego nie mogę jeść,bo po co.
          Nie można takiego dania ocenić i nawet dyskutować na temat składników.
          Dlatego zdziwienie wyraziłam,że akurat komentujesz to Ci nie smakuje…
          Pozdrawiam Cię.

  10. Nigdy nie jadłam, ale wyglądają smakowicie 🙂

  11. Chętnie bym wcięła taką grzaneczkę 🙂 robię pasztet z wątróbek z karmalizowanymi jabłkami i myślę że to podobne smaki, dlatego jestem zachwycona 🙂

  12. Lubię wątróbki, chociaż gęsich nie jadłam. Czas to zmienić, bo Twoje danie uczyniłaś wyśmienitym. Bardzo apetycznie wygląda 🙂

  13. Bardzo ciekawie podana wątróbka , myślę,że można również skorzystać z przepisu do wątróbek indyczych, czy kurzych. Świetnie połączone smaki, gratuluję , Aniu. Pozdrawiam

  14. Podoba mi się takie połączenie. Całość wygląda doskonale:)

  15. Wątróbki wyglądają pysznie. Pozdrowienia 🙂

  16. Kulinarny orgazm gwarantowany Aniu …. jeśli bagietka jest Twojego wypieku to bardzo prosze o przepis:) buziaki

  17. Niebo dla podniebienia 🙂 Aniu u Ciebie zawsze takie smakołyki że głodna się robię!

  18. Ja chętnie się poczęstuję takimi wykwintymi grzankami 🙂

  19. Bardzo apetyczne, wykwintne danie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.