Francuska sałatka ze śledziem i ziemniakami

 

Harengs Pommes à l’Huile to tradycyjna we Francji sałatka ze śledzia i ziemniaków z winegretem i cebulą. Jest klasyczną przystawką francuskich bistro. To proste danie jest często podawane zimą, ponieważ jest pożywne, pełne dobrych tłuszczów ze śledzia i bardzo smaczne. Ławto je zrobić w domu na lunch lub podać jako jedno z dań wigilijnych.

Warto wspomnieć, że tradycyjna sałatka Harengs Pommes à l’Huile powstała w Lyońskich lokalnych bouchonach – bistrach, z dodatkiem wędzonych śledzi i jest tam ukochaną specjalnością.
Ale zawędrowała też do wszystkich regionów Francji i podobnie jak w przypadku większości klasycznych przepisów, jej wersji jest prawdopodobnie tyle samo, co domowych kucharzy.
Zarówno z wędzonym śledziem, jak i marynowanym, smakuje wybornie. Proponuję spróbować obu wersji.

 



Sałatka ze śledziem i ziemniakami

Harengs Pommes à l’Huile
sos
50 ml oliwy extra virgin
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczkia soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka musztardy Dijon
2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki świeżego kopru
1 średnia czerwona cebula

400 g ziemniaków sałatkowych
1/2 łyżki soli
5 płatów holenderskiego śledzia z domowej marynaty

natka pietruszki i koper do podania

W małej misce połącz oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Energicznie ubij widelcem, aby otrzymać jednolitą emulsję. Dodaj musztardę Dijon, posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszaj, przykryj miskę folią kuchenną i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Ziemniaki ( ze skórką) umyj i włóż je do garnka, zalej wodą. Dodaj 1/2 łyżki soli i zagotuj na średnim ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż będzie można łatwo wbić nóż w ziemniaki. Natychmiast je odcedź na durszlaku i polej zimną wodą. Ziemniaki powinny ostygnąć, ale nadal być ciepłe w dotyku.

Obierz i pokrój ziemniaki na plastry  i ułóż na półmisku, na którym będzie podana sałatka. Na wierzchu połóż śledzie pokrojone na kawałki i obficie polej sosem. Natychmiast podawaj.

32 thoughts on “Francuska sałatka ze śledziem i ziemniakami

  1. Wygląda obłędnie, uwielbiam śledzie w każdej postaci, a ta sałatka musi być przepyszna

  2. Koniecznie zrobię Aż się głodna zrobiłam. Będą śledzie na kolację niedługo.

  3. Wiesz, że śledzie to ja mogę jeść o każdej porze dnia. Czyli ta sałatka jest dla mnie.. I bardzo chętnie ją wypróbuję. Pysznie się prezentuje.

  4. Bardzo chętnie wykorzystam przepis, w takiej odsłonie śledzi jeszcze nie miałam okazji próbować. 🙂

  5. Wygląda tak ładnie, że chyba przygotuję na wigilijny stół.

  6. Rewelacja, ponieważ kocham śledzie.
    Zimą wyjątkowo, zwłaszcza w sałatkach.
    Świetny przepis i wykorzystam go na 100 %. Cudowna sałatka i moje składniki.
    Wygląda obłędnie Aniu 🙂

  7. Och, mniam, to MUSI być pyszne. Wszystko razem i każda część z osobna. Kocham śledzie i musztardę Dijon, nie łączyłam, ale przecież to MUSI być pyszne. Tyle, że holenderskich śledzi penie nie zdobędę…

  8. Aniu jestes niesamowita z tymi przepisami 🙂 az szkoda ze nie mieszkam bliżej bo bym była Twoim gościem kazdego dnia 🙂
    Dziekije za przepis mysle ze zrobie ja na swiata

    • Aniu, miło mi bardzo.
      No trochę daleko od siebie mieszkamy…ale zapraszam!
      Przepis na tę sałatkę bardzo polecam. Sprawdzi się nie tylko na święta.

  9. Szukam wlasnie jakiegoś śledziowego dania na Wigilię, lubię co roku znaleźć coś nowego i wlasnie znalazłam. Lubię śledzie i chętnie zrobię je w takiej wersji. Na dodatek nie ma tutaj jakiś odstraszających wycudowwnych składników, co czesto odstrasza.

  10. Sałatka wygląda wyśmienicie 🙂 Prosta i smaczna, bardzo ładnie podana, jem oczami 🙂

  11. Śledzie i zieminaki to połączenie idealne 😀 Mam naprawdę ochotę na takie małe co nieco 🙂

  12. Miałam okazję już jeść tą sałatkę i przyznam, że mi bardzo smakowała. Muszę koniecznie ja powtórzyć, może nawet w ten weekend jak uda mi się dorwać śledzie, bo u nas o nie trudno

  13. Pyszności 🙂 ależ ona się prezentuje 🙂 jesteśmy śledziowymi smakoszami, śledzik zawsze jest w lodówce, ale takiej smacznej i uroczej jeszcze nie jedliśmy, bardzo ciekawa jej jestem 🙂

  14. Wybornie wygląda, danie z bistro idealne na świąteczny stół. Mniam!

  15. Wygląda niezwykle kusząco, uwielbiam wszelkie śledziowe kombinacje!

Skomentuj Iwona Banach Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.