Duńskie śledzie marynowane z sosem śmietanowym i kaparami

 

Zimą pasjami jadamy śledzie. Nie tylko w czasie świąt. Właśnie zimą są one najlepsze i najbardziej mięsiste. Tym razem chcę Was poczęstować przepisem na tradycyjne marynowane duńskie śledzie, które jada się w Danii w Wielkanoc. To klasyk, bez którego  nie obejdzie się żaden wielkanocny obiad, na który zaprasza się znajomych lub rodzinę .
Śledzie w sosie śmietanowym z kaparami to pyszna propozycja na śledziowe przyjemności z każdej okazji. Bazą dania są oczywiście marynowane duńskie śledzie. Spróbujcie je podać z domowym chlebem na zakwasie lub kremowymi ziemniakami. Niebo w gębie!

4 płaty filetów śledziowych lub matiasów

marynata
300 ml octu winnego
1 szklanka cukru
2 liście laurowe
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
5 goździków
1 cebula

 

sos śmietanowy
1,5 szklanki kwaśnej śmietany ( u mnie crème fraîche )
1/2 szklanki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz
2 łyżki kaparów
opcjonalnie szczypiorek, koper, natka

Filety moczymy w wodzie. W rondelku gotujemy ocet, cukier, liście laurowe, ziarna pieprzu i goździki. Zdejmujemy garnek z ognia, gdy cukier się rozpuści. Studzimy. Filety śledziowe kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w plasterki. Układamy w słoiku i zalewamy zalewą. Odstawiamy do lodówki na co najmniej jeden dzień.

W misce mieszamy śmietanę, majonez i musztardę. Doprawiamy sos sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podajemy śledzie polane sosem z kaparami i ewentualnie posypujemy zieleniną.

10 thoughts on “Duńskie śledzie marynowane z sosem śmietanowym i kaparami

  1. Nie przepadam za kaparami. No nie smakują mi i już. Ale śledzie owszem – uwielbiam 🙂

    • Post Author Amber

      Żyć nie umierać,
      kapary tutaj nie są najważniejsze, tylko śledzie!
      Nie musisz ich jeść z kaparami.

  2. Ostatnio coraz bardziej przekonuję się do wymienionych przez Ciebie smaków i dodatków. Jadłabym! 🙂

    • Post Author Amber

      Karolina, bardzo warto próbować różnych potraw i składników. To poszerza Twoją paletę doznań kulinarnych.

  3. Moja mama uwielbia śledzie, wczoraj akurat kupiłam jej matiasy więc podeślę jej ten wpis jako inspiracje:)

  4. Luty mamy a za jakiś czas koniec karnawału to i śledzik się jakiś przyda na stole. Gdzie go znajdę ? Oczywiście u Ciebie. Przepis jak zawsze smaczny i idealnie utrafiony czasowo.

  5. Na pewno śledzie w takiej odslonie też są bardzo smaczne.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.