Drożdżowe wytrawne bułeczki w październikowej Piekarni. Piecze się!

 

DSC_1370-001
 

Zabieram się za ciasto dopiero kiedy słońce na dobre wejdzie do kuchni.
Chcę, aby ciepło zza szyby towrzyszyło mi zanim pójdzie sobie dalej, do następnych okien.
Miska już przykryta ściereczką, wymyślam dodatki, wyciągam słoiczki i przyprawy.
Ucinam gałązki ziół, kroję plaster czerwonej cebuli i wiem, że to będzie dobrze smakowało.
Myślami biegnę to tu, to tam…
Niespiesznie rejsetruję dalszy plan dnia.
Popijam wszystko mocnymi łykami kawy.
Wreszcie zabieram się za kulki i placuszki z wyrośniętego ciasta.
Układam na nich wybrane dodatki i jestem coraz bliżej pysznego finału.
Parę stron książki, kilka zdań zapisanych w notesie i zamykam placuszki w piecu.
Jeszcze zadążę obejrzeć podmarznięte na tarasie dynie…
Piecze się!

 

DSC_1368-001
 

Wytrawne drożdżówki
inspiracja przepisem z książki E. Mórawskiej O chlebie

Składniki:
10 g świeżych drożdży
200 g mąki pszennej chlebowej
200 g mąki pełnoziarnistej
100 ml wody
50 g koziego twarogu
2 łyżeczki cukru
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli

Dodatki do bułeczek:
* kozi lor i za’atar
* pieczona kaczka, jabłko i gałązka majeranku
* suszone pomidory, oliwki i gałązka tymianku
* anchois, kapary i plaster czerwonej cebuli
* prosciutto i zielona papryczka
* mozzarella, oliwki i szałwia
* suszone pomidory i awokado

Dodatkowo:
1 żółtko roztrzepane do posmarowania

Przygotowanie:

Drożdże zasyp cukrem, a kiedy się rozpuszczą, połącz z wodą, serkiem, solą i stopniowo wsypuj mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki, przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.
Z kulek uformuj placuszki. Ciasto jest dosyć luźne i lepkie, ale nie podsypuj go mąką, wystarczy posmarować dłonie i wierzch ciasta oliwą lub olejem roślinnym.
Placuszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o kilkucentymetrowych odstępach. Na wierzchu ułóż ulubione dodatki. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut. Posmaruj roztrzepanym jajem i piecz 20-30 minut w 200ºC.

Moje uwagi do przepisu:
* ciasto jest bardzo luźne. Zmniejszyłam ilość wody i zamiast 2 łyżek oliwy dodałam 1 łyżkę masła, mimo to ciasto było nadal bardzo rzadkie, a formowanie kulek było trudne

* nie wpływa to na smak bułeczek-placuszków, są bardzo smaczne, ale to także zasługa dodatków.

Drożdżowe wytrawne bułeczki na blogach:
Codziennik kuchenny
Foodnotes
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne

Dziękuję Wszystkim za pyszne chwile w Piekarni!

 

 

57 thoughts on “Drożdżowe wytrawne bułeczki w październikowej Piekarni. Piecze się!

  1. Pięknie je przystroiłaś! Dziękuję za październikową kolorową piekarnię 🙂 Pozdrawiam

  2. W głowie mi się zakręciło od tych wszystkich aromatów! Tyle pyszności! I jak tu poprzestać na jednej czy dwóch?!:) Moje ciasto nie było luźne ani trochę, formowało się idealnie, choć nie dosypywałam mąki. Ciekawe… Dziękuję Aniu za wspólny czas!

    • Post Author Amber

      Magda,
      urozmaiciłam swoje placuszki, bo lubię bawić się składnikami i dodatkami.
      A moje ciasto było takie luźne, jak u Autorki.
      Żałowałam, że nie dosypałam mąki…
      Dziękuję!

  3. Aniu, zgłaszam upieczenie wytrawnych drożdżówek.
    Bułeczki w Twoim wykonaniu, są tak eleganckie, że pasowałyby do wykwintnej piekarni. Twoje wypieki jak zwykle zachwycają.
    Pozdrawiam
    Renata

    • Post Author Amber

      Reniu,
      bardzo Ci dziękuję, ale nie jestem zadowolona z tego wypieku…
      Dobrze, że smak wynagradza.
      Pozdrowienia!

  4. Aniu zastanawiam się nad ilością wody. U mnie zdecydowanie za mało!!! U Ciebie za dużo?
    Ważne że Ci się pięknie upiekły:)

    Podaję link do swoich

    http://dancia.bloog.pl/id,351725649,title,Wytrawne-drozdzowki-w-dwoch-odslonach-pazdziernikowa-piekarnia,index.html

  5. Wow! Szalone dodatki, mnie szczególnie wpadła w oko Twoja wersja z pieczoną kaczką 🙂
    U mnie dwie opcje smakowe: http://smakowitychleb.pl/wytrawne-drozdzowki/
    Bardzo mi się podobają te wytrawne drożdżówki!
    Pozdrawiam,
    Tosia

    • Post Author Amber

      Tosiu,
      chciałam, aby każda była inna.
      Lubię bawić się w kuchni.
      Z kaczką bardzo Ci polecam.
      I dziękuję za Twój udział.

  6. Zjadłabym taką z anchois i kaparami 🙂
    Aniu, czy łyżkę masła dodałaś od siebie? moje ciasto nie było luźne nawet kiedy zwiększyłam ilość jogurtu, może masło by pomogło.

  7. Każda bułeczka inna 🙂 musiały smakować wybornie, bo wyglądają pięknie.
    A moje ciasto było suche, musiałam dodać wodę.
    Dziękuję Aniu za tę i wszystkie inne piekarnie. 🙂

    • Post Author Amber

      Alu,
      są przesmaczne!
      Mieliśmy dużo frajdy podczas ich jedzenia.
      Ja bardzo Ci dziękuję za wybór przepisu i za Twoją obecność w każdym miesiącu!

  8. Amber, takiej bułeczkowej różnorodności dawno nie widziałem i teraz aż zazdroszczę smakowego szaleństwa. Piękne !!!

  9. Jakie pyszne i różnorodne dodatki:-) A u mnie ciasto było bardzo gęste;-) Dziękuję za kolejny pyszny czas-)
    http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/10/wytrawne-drozdzowki.html

  10. Znowu mój komentarz wpadł do spamu, chyba;-)

  11. Wytwornie, ze smakiem, wspaniałe bułeczki 🙂

  12. Też piekłam ale wczoraj nie mogłam ddać linku:
    http://doowa.blogspot.com/2015/10/wytrawne-drozdzowki-z-cebula-grzybami-i.html#more
    Pięknie dziękuję że mogłam z Wami piec 🙂

  13. Upiekłam, ale nie wiem czemu uznałam, że publikujemy dzisiaj, więc u mnie chociaż z opóźnieniem to też się pojawią. Wyszły pieknie, a do tego jaka różnorodność dodatków, est z czego wybierać 🙂

  14. Świetne dodatki! Bułeczki na pewno będą do powtórki, zainspiruję się wtedy Twoimi dodatkami 🙂
    Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂

    • Post Author Amber

      Ula,
      dziękuję.
      Ja też chyba powtórzę ze względu na ciasto, które mnie zawiodło…
      Cieszę się, że z nami piekłaś.

  15. Jakie fantastyczne te drożdżówki! Fajnie, że są z zacięciem wytrawnym 🙂

  16. Upiekłaś drożdżówki idealne! <3

  17. Aniu, zapomniałam w porę opublikować:-(. Zagapiłam się jakoś. Linka podaję, choć wiem, że to za późno. Pocieszam się, że lepiej późno niż wcale. A Twoje bułki przepiękne wyszły! Ileż dodatków!
    http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2015/10/wytrawne-orkiszowe-drozdzowki-wytrawne.html

    • Post Author Amber

      Elu,
      dziękuję. Bułeczki pyszne wyszły, choć nie bardzo udane jeżeli chodzi o formę…
      Pozdrowienia!

  18. wow! alez pysznosci! duzo bym dala za taka!

  19. Amber-piękne bułki, rumiane, apetyczne 🙂 Szkoda, że nie udało mi się razem z Wami piec, mam nadzieję, że dołączę w listopadzie 🙂 pozdrawiam

  20. Aniu cudowne te bułki i jaka różnorodność dodatków:) .. porywam jedna i chowam się w kąciku:)

  21. Aniu, upiekły Ci sie znakomicie żałuję, że nie byłam z Wami…
    Ale spędzałam ten czas nad morzem 🙂
    pozdrawiam.

  22. Chętnie zjadła bym drożdżówkę z kaczką 😀 albo z kozim serem 😀 mniam ciężko się zdecydować są bardzo apetyczne 😀

  23. Aniu, cudownie wyglądają!
    :**

  24. Chyba spróbowałabym każdej! Przepysznie się prezentują! 🙂

  25. Ojej, ale one pyszne! 🙂

Comments are closed.