Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

 

Właśnie uporałam się ze sprawami całego tygodnia i zaczynam weekend. Aby to uczcić, wyjęłam z piekarnika maślane ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką. Pachnie, puszy się i wabi mnie swoimi aromatami i wyglądem. Nie  opierając się dłużej, ukroiłam i zagłębiłam się w maślaną puszystość… Może upieczecie je na weekend?

 

 

 

20 g świeżych drożdży
125 ml mleka
1 jajko
2 żółtka
80 g drobnego cukru
1/2 łyżki cukru z wanilią
250 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki orkiszowej krupczatki
100 g masła
2 łyżki śmietany 18%

kruszonka
80 g mąki pszennej
50 g masła
30 g cukru muscovado

300 g borówki amerykańskiej

 

 

Zrób rozczyn. Do garnuszka wlej ciepłe mleko, wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Osobno rozpuść masło. Jajka i żółtka plus cukier ubij mikserem na gładki krem.
Do misy miksera przesiej mąki, wsyp cukier waniliowy, wlej wyrośnięty rozczyn, śmietanę i połącz mieszadłem. Cały czas miksując wlej jajka z cukrem i zgarnij mąkę z brzegów misy do środka.
Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Cały czas miksując, wlewaj stopniowo masło. Wyrabiaj ciasto jeszcze około 5 minut.
Przykryj misę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj posiekane zimne masło i cukier. Rozcieraj palcami aż powstaną okruchy. Przykryj  i wstaw do lodówki.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy starając się je równomiernie rozłożyć.
Na cieście ułóż borówki, przykryj i odstaw jeszcze na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 160 st. C.  góra- dół. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika na 30 minut. Zwiększ grzanie do 185 st. C i piecz jeszcze 20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Odstaw do ostygnięcia. Możesz je posypać pudrem lub polać lukrem.

  • Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być, aby po upieczeniu było puszyste.

16 thoughts on “Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

  1. Nie przepadamy za drożdżowym ciastem, nam bardziej odpowiadają kruche bazy, ale borówka jak najbardziej w obu wariantach się sprawdzi. 🙂

  2. Wspaniałe, bardzo apetyczne ciasto, uwielbiam i ciasta drożdżowe i borówki. Na sam widok mam ochotę częstować się nim wprost z ekranu. Szkoda, że mam do Ciebie tak daleko, bo wprosiłabym się bez pytania o zgodę.

  3. Ach, gdybym mogła to bym do Ciebie wpadła na to ciasto. Tylko jak czytam, to zostało zjedzone. Pozostają mi zdjęcia.
    Uwielbiam drożdżowe ciasto i kocham borówki.
    Pieczenia się nie podejmuję.
    Chociaż nigdy nie mów nigdy.
    Czym Ty mnie Aniu jeszcze zaskoczysz.
    Kocham Twoje przepisy 🙂

  4. Ciasto drożdżowe z różnymi owocami zawsze jest pyszne i się sprawdza.

  5. Ehh, a mi z drożdzami nic nie wychodzi :/

  6. Borówki są teraz na czasie, sporo sie mówi o ich zdrowotnych właściwościach. Placek taki ciepły musi być….mmmm….

  7. Wygląda PRZEPYSZNIE. Naprawdę, uwielbiam takie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.